Filme romanesti contemporane la Tate Britain

2 Ian 2009
Filme romanesti contemporane la Tate Britain

O competitie cu scurtmetraje romanesti recente este de temut. Patru ani dupa premiile de la Berlin si Cannes (pentru "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" si "Trafic"), istoria se repeta in 2008, cu "O zi buna de plaja" si "Megatron", care au castigat marile premii la ambele festivaluri. Este reconfortant ca generatia de regizori tineri abordeaza subiecte care nu au nimic in comun cu marea istorie. Desi noul cinema romanesc a dezvoltat o obsesie pozitiva pentru trecut, si prezentul are nevoie de cronicarii sai. Aici intervin filmele de scurtmetraj.

Cele sase scurtmetraje selectate nu surprind doar spiritul timpului prezent, ci contureaza portretul unei tari in tranzitie. Fie drama, comedie sau faux thriller, scurtmetrajele sunt felii realiste de viata: se desfasoara aproape in timp real, oferind implicit un comentariu social dulce-amar al momentului. Mihai Chirilov, director TIFF (Transylvania International Film Festival)

Vor fi proiectate: "Lectia de box (2007)" de Alexandru Mavrodineanu, "Megatron" (2008) de Marian Crisan, "O zi buna de plaja" (2007) de Bogdan Mustata, "La drumul mare" (2008) de Gabriel Sarbu, "Valuri" (2007) de Adrian Sitaru, "Fatza galbena care rade" (2008) de Constantin Popescu.

Selectia de scurtmetraje face parte din programul Late at Tate Britain / Renewal, care mai cuprinde: interventii audio-video de Savage Messiah, muzica live cu deconstructivistii electro-pop Petit Mal, o piesa audio de Pat and Trevor (duo artist-curator din Peckham) si lucrari semnate de rebelii Publish and Be Damned.

Proiectul de scurtmetraje romanesti a fost initiat de ICR Londra si itinerat cu succes la Festivalurile de film de la Cambridge si Brighton si la FACT Liverpool in 2008.

Eveneimentul are loc astazi, intre 6.00 - 9.30pm, la Manton Studio, Tate Britain, Millbank, London SW1P 4RG. Intrarea este libera.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells