Facing Children Film Festival

de Gloria- Mona Sauciuc în 11 Nov 2006
Facing Children Film Festival

            Festivalul Privind copiii se va desfasura in perioada 15- 20 noiembrie in Bucuresti si, dupa aceasta data, va continua cu proiectii in Iasi si Timisoara. Aflat la prima editie, festivalul aduce publicului roman filme de fictiune laureate la Cannes, la European Film Awards, la festivalurile internationale de film de la Stockholm, Gijon, Rotterdam; pe langa acestea, documentarul premiat cu un Oscar în 2005: Born into brothels (USA, 77th Oscar) si, in cadrul competitiei, 14 documentare realizate de televiziuni sau producãtori independenti din România si din tãrile europene. Elementul comun al filmelor proiectate este prezentarea copilului si adolescentului in ipostazele in care realitatea lumii acesteia ii pune. Promovarea drepturilor copiilor prin film este obiectivul organizatorilor festivalului, Asociatia Signis si UNICEF. Facing children film festival este prezentat in trei mari sectiuni.

            În sectiunea UMA FICTIUNE - UN MOMENT DE ARTA vor fi prezentate filme de fictiune cu tematicã socialã, premiate la competitii internationale.

           În cadrul celei de-a doua sectiuni, numitã UMA DOCUMENTARE - UN MARTOR PENTRU ADEVÃR, 14 documentare de la noi si straine vor intra în competitie si 9 regizori si-au anuntat participarea la festival: Allan Johnston, Duco Tellegen, Dite Denesz, Lindsay Hill, David Kinsella, Cornel Mihalache, Pedro Erquicia, Jose Pedro Estepan si Eva Ewart. Astfel unul dintre ei va adauga numeroaselor premii cistigate deja, pe cel al Festivalului "Privind copiii": Trofeul pentru Drepturile copilului. Juriul care va acorda premiul va fi format din Tereza Barta (regizor, Canada), Copel Moscu (regizor, Romania), Maria Man  (producator, Hong Kong), Robert Molhant (secretar general al Organizatiei catolice de cinema) si Pierre Poupard, reprezentant UNICEF în România.

             Premiul "Ochi limpezi" va fi acordat pentru cea mai buna investigatie/ documentare de cotidianul Gândul. Alegerea îi aparţine directorului ziarului, Cristian Tudor Popescu, binecunoscut cinefil, care va premia producţia capabilă să descrie cel mai bine condiţia copilului în lumea contemporană. Va exista, de asemenea, si un premiu oferit de public. Gala de premiere va avea loc pe 20 noiembrie.

         UMA COPII - UN MINUT DE ADOLESCENTÃ este sectiunea filmelor facute de copii pe tematica drepturilor copilului, realizate în cadrul unor stagii premergãtoare organizate de asociatia SIGNIS în colaborare cu UNICEF si CARITAS. 90 de adolescenti în situatii de risc au participat la cinci ateliere de creatie video, care au avut loc la Iasi, Timisoara, Câmpulung Muscel si Bucuresti. Au fost produse 30 de filme de un minut care vor participa la o competitie, iar cele mai bune dintre ele vor fi selectionate pentru o campanie de promovare a drepturilor copilului. 

            Catalin Mitulescu (regizor, laureat Palme d'Or pentru scurt metraj), Peter Malone  si Chris Shuepp (din partea UNICEF) sunt cei care vor premia cel mai bun film de un minut realizat de copii.

         Festivitatea de premiere va fi prezentata de Cristian Tabara, unul dintre jurnalistii implicati in cea mai logeviva si de succes campanie umanitara din Romania - Daruiesti si cistigi, difuzata de PRO TV.
 

         În cadrul festivalului, vor avea loc si trei evenimente speciale: avanpremiera filmului RYNA de Ruxandra Zenide (care o are in rolul principal pe Dorotheea Petre), lansarea expozitiei de Fotografii ale copiilor din Beslan si un film în retrospectivã: Saltimbancii de Elisabeta Bostan.

           Abonatii newsletter-ului Cinemagia vor primi invitatii la toate filmele din cadrul festivalului ce vor rula la Sala Elvira Popescu.

 

Programul detaliat  click here

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells