De vorba... serios cu trei glumeti si regizorul lor

de Stefan Dobroiu în 10 Nov 2006
De vorba... serios cu trei glumeti si regizorul lor

Dupa o “vacanta” foarte mare, de patru ani, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu se intorc. La mijlocul lui noiembrie apare noul lor film, “Trei frati de belea”, un basm modern despre trei frati, un gunoier (Mugur Mihaescu), un hingher (Radu Pietreanu) si o telenovelista (Mirela Stoian), veniti in capitala sa-si faca un rost in viata. Cand mezinul se indragosteste de fiica unui bulibasa, cei trei ajung fara voia lor in lumea palatelor tiganesti si, asemenea personajelor din povesti, trebuie sa treaca prin trei probe de foc pentru a demonstra ca sunt demni sa intre intr-o familie “nobila”. Sa patrundem cu ajutorul protagonistilor in lumea celor trei frati buclucasi, manuita de regizorul Theodor Halacu Nicon.

Cinemagia: Personajele principale din “Trei frati de belea" sunt un hingher, un gunoier si o telenovelista. De ce ati ales aceste profile pentru personaje? Credeti ca ele se pot implica mai credibil in situatii amuzante sau sunt reprezentative pentru publicul tinta al filmului?

Mugur Mihaescu: Sincer sa fiu habar nu am de ce le-am ales asa, cred ca din snobism! Acu, ma gandeam ca poate ar fi fost mai indicat un tractorist, un capsunar si o hair-stilista. Pur si simplu povestea mi s-a parut amuzanta. Iar in ceea ce priveste publicul “tinta”, scuzati-ma, dar facem film, nu tragem cu arcul!

Radu Pietreanu: Incercam mereu sa atragem noi segmente de public diversificand tipul de umor. Dupa “Garcea si oltenii”, in care am folosit cele mai tari personaje din Vacanta Mare, am inventat altele, cu speranta ca vor avea acelasi succes la public, mai ales ca multi se vor regasi in ele.

C.: Exista momente in "Trei frati de belea" inspirate din intamplari care s-au petrecut in realitate? Stirile de fapt divers prezentate la televizor sau publicate in ziare au fost o sursa de inspiratie pentru a va condimenta scenariul?

M.M.: Totul e o fictiune, o poveste, care poate pe alocuri lasa anumite portite deschise catre taramul in care traim noi, cei din lumea reala. Adevarul e ca sunt cam satul de realitate, si de aceea tot ce voi face de acum inainte va fi sa inventez “povesti”. Povesti in care tot publicul sa simta ca ar putea face parte din ele. Poate ca personajele suna real: hingher, gunoier, sofer, dar sunt dintr-o alta lume, cea a povestii. Asta-i magia!

R.P.: Scenariile noastre sunt inspirate in intregime din viata, din cazuri reale, pentru ca omul nu mai are timp sa savureze nu stiu ce fictiune si atunci cand se regaseste intr-un personaj se indragosteste de el, stie ca e vorba despre viata lui reala si atunci chiar il intereseaza.

C.: La ce era mai atent Mugur Mihaescu in timpul filmarii scenei de dragoste din masina de gunoi? La indicatiile regizorului? La miros? La parul Iulianei Luciu? Alte parti ale corpului ei?


M.M.: Aici pot lansa un concurs cu premii. Sunati acum la SMS 1445 si spuneti de cate ori credeti ca a filmat Mugur scena cu Iuliana. Iar cel care castiga va primi o excursie chiar in locatia in care a fost filmata scena: spatele masinii de la REBU. Crede-ma, la ora asta habar nu mai am. Stiu doar ca a fost misto!

C: Cel mai amuzant moment de la filmari?

M.M.: Chestia cu momentele amuzante ma enerveaza la o intrebare, pt ca eu, fiind umorist, nu stiu de gluma. Dar in ceea ce priveste cea mai mare problema pe care am avut-o, a fost clar cea care s-a ivit in ultima zi de filmare, dupa ultimul cadru, cand ni s-a spus: ”Cu asta filmul s-a terminat, va multumim”. Asta e genul de problema careia niciodata n-am reusit sa-i gasesc o rezolvare.

R.P.: Ca si pentru colegii mei, cel mai mult mi-a placut secventa cu spargerea bancii. Am lucrat mult la ea si am vrut sa fie o parodie dupa mai multe filme americane... proaste, in care un om reuseste sa treaca prin incaperi pline de lasere, sa puna singur la pamant zeci de oameni inarmati.

C.: Cat au durat filmarile, dar scrierea scenariului?

M.M.: Filmarile au durat doar 19 zile, din pacate! Iar scenariul cam de trei ori mai mult. Bine, cel mai greu a fost pana am definitivat “treatmentul”, pentru ca apoi dezvoltarea propriu-zisa si dialogul au durat doar patru zile.

C.: Cum ati facut trecerea de la episoadele din "Baieti buni" si "Amen" la "Trei frati de belea", film care se inscrie intr-un cu totul alt gen?

Theodor Halacu Nicon: Consider ca un regizor trebuie sa incerce orice gen, pentru cafiecare alt gen ii ofera sansa unui alt mod de exprimare. Daca vrei, a fost un "challenge". Filmul este, ca si pictura (Theodor Halacu Nicon este pictor – n.r.), un mod de exprimare catre public. Ca om, ai trairi: esti nostalgic, esti trist, esti energic, esti vesel, iar facand filme de diferite genuri, ai sansa sa iti exprimi toate aceste stari.

In alta ordine de idei, cred ca cineastii romani in ultima vreme au uitat pentru ce este facut filmul si anume sa te duca pentru doua ore intr-o alta stare, intr-o calatorie in fantastic. Filmele romanesti din ultima vreme sunt toate triste si nu vor sa exprime decit realitatea in care traim zi de zi. Consider ca toata lumea este satula de realitate.
Privitorul are nevoie sa se destinda, sa uite de aceasta realitate, macar pentru scurt timp, macar atat cat se afla in sala de cinema. Acest film mi-a oferit aceasta sansa. Imi place sa iau publicul cu mine in aceasta calatorie, cred ca asta este menirea mea. Toate proiectele pe care le-am facut au un numitor comun. Te scot din realitate. Mi-as dori sa stiu ca, dupa ce cineva vizioneaza un film facut de mine, are o seara mai linistita si nu se mai gindeste la problemele zilnice.

Comedia este probabil cel mai greu gen de dramaturgie. Este cel mai usor sa fi judecat, pentru ca nu toata lumea ride la aceleasi glume, in timp ce moartea cuiva impresioneaza pe toata lumea. Am decis de mult ca in cariera mea sa fac filme foarte diferite unul de altul. Sper sa ma pot tine de aceasta promisiune.

C.: Pe cand urmatorul film si ce planuri mai are grupul "Vacanta Mare"?

M.M.: Cred ca urmatorul film va fi anul viitor. Deja suntem avansati cu povestea, care cred ca va fi gata undeva la mijlocul lui decembrie, iar scenariul sper sa fie ok pana la sfarsitul lui ianuarie. Sper ca de data asta CNC-ul va avea in sfarsit bunavointa sa ne acorde si noua finantare. Sau poate ca si asta este tot o fictiune, ca si-asa imi plac mie povestile...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 13:21
de mult mi-a placut de cei de la Vacanta Mare, foarte bine ca au facut si un film
rrs85 pe 16 aprilie 2010 13:40
;)
rrs85 pe 16 aprilie 2010 13:40
Li s-a cam dus vremea...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells