« Înapoi la pagina festivalului

Competiţia TIFF

de Ştefan Dobroiu in 3 Iun 2012
Competiţia TIFF

Primele filme din competiţia TIFF au fost proiectate aseară, cu Oslo, 31 august şi japonezul Sfârşitul nopţii printre titlurile din programul zilei. Mai sunt multe de văzut: pentru trofeul Transilvania se luptă 12 producţii, unele dintre ele descoperiri ale directorului artistic Mihai Chirilov, altele deja văzute la alte festivaluri.

Probabil cel mai incitant este Planeta însingurată, ce a debutat la Locarno anul trecut şi-l are în distribuţie pe unul dintre cei mai populari actori sud-americani din toate timpurile, Gael García Bernal. Filmul spune povestea unui cuplu foarte aventuros, care angajează un ghid pentru a-i călăuzi în ţinuturile sălbatice ale munţilor Caucaz din Georgia. Călătoria începe bine, cu glume, anecdote şi jocuri, dar un gest necugetat va face totul să se schimbe. Recunoaştem că suntem foarte curioşi unde se ajunge în acest film regizat de Julia Loktev.

La Oslo, 31 august a fost bătaie pe bilete, iar Cinemagia nu a mai prins unul, deşi a vrut să-l cumpere cu câteva ore înainte de proiecţie. Nicio grijă, filmul lui Joachim Trier, inclus în competiţia Un certain regard la Cannes 2011 şi considerat de juriul festivalului de la Stockholm (care l-a considerat Cel mai bun film) drept "un portret perfect pictat al unei întregi generaţii", va mai avea câteva proiecţii în festival şi ceva ne spune că s-ar putea regăsi în palmaresul anunţat sâmbătă seara pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Cine ştie, poate câştigă actorul principal, Anders Danielsen Lie, foarte lăudat în rolul lui Anders, un tânăr ieşit pentru o zi din centrul de dezintoxicare unde era internat, zi în care reînnoadă legături cu trecutul şi aruncă punţi către viitor.

Diseară Cinemagia o să vadă Teddy Bear, film ce ţi-ar putea sugera o soluţie contra timidităţii sau a unei vieţi sentimentale nesatisfăcătoare (mai bine nu). Prezentat în competiţia festivalului de la Sundance, titlul semnat de Mats Matthiesen îl urmează pe Dennis, un culturist de 38 de ani care, în ciuda fizicului impresionant, suferă de timiditate cronică. Nu se poate apropia de nicio femeie şi, când unchiul său inadaptat social se căsătoreşte cu o thailandeză, lui Dennis îi vine ideea să-şi încerce norocul în această ţară asiatică.

Mai aşteptăm cu nerăbdare Lena, despre care Mihai Chirilov spune că are unul dintre cele mai memorabile personaje ale acestei ediţii, o tânără supraponderală, Lena, convinsă că viaţa ei a luat-o în direcţia cea bună când îl întâlneşte pe Daan. Când acesta îi cere să se mute cu el, fata va descoperi şi ocupaţia lui zilnică, ceea ce o va pune într-o poziţie dificilă. Şi Clip, al tinerei regizoare din Serbia Maja Milos, despre o adolescentă dintr-un orăşel provincial care se răzvrăteşte împotriva unei vieţi fără niciun viitor. Nu ştim deocamdată cum se răzvrăteşte, dar filmul este nerecomandat minorilor...

Foarte lăudat este şi Kuma/A doua soţie, regizat de Umut Dag, despre o familie de musulmani din Viena care va trebui să facă faţă unei lovituri neîndurătoare a destinului. La răscruce, regizat de islandezul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, descrie efectul izolării asupra a doi muncitori care trasează marcaje pe drumurile din ţinuturile pustii ale Islandei. Ceva ne spune că acest film va câştiga un premiu sâmbătă. Cu recomandări foarte bune vine şi Schimbul/The Exchange, filmul israelian regizat de Eran Kolirin şi inclus în competiţia festivalului de la Veneţia din 2011. De joi până duminică, o co-producţie Chile-Olanda, spune povestea a doi soţi porniţi alături de cei doi copii într-un weekend de vacanţă prelungit. Cuplul a decis deja să se despartă, iar spaţiul înghesuit al maşinii şi experienţele de pe drum le vor transforma călătoria într-un fel de rămas-bun. Un text de rezistenţă va fi Chapiteau Show, concurentul din Rusia, cu o durată de trei ore şi jumătate!

Cu două proiecţii pe zi, în mai multe dintre sălile de cinema ale festivalului şi nu doar la cinema Arta (ca până în 2011), filmele din competiţie vor fi analizate de juriul condus de regizorul Samuel Maoz (câştigătorul Leului de Aur la Veneţia 2009 cu Lebanon), iar premiile vor fi anunţate sâmbătă seara. Filmele câştigătoare şi alte titluri din competiţie vor mai avea o proiecţie în cursul zilei de duminică.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 3 iunie 2012 14:48
Foarte interesant , ferice de clujeni , La mine in oras se tine doar festivalul vinului Bachus (betivanii naibii)
alex_il_fenomeno pe 20 iunie 2012 17:39
cate filme nu as vrea eu sa vad ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells