Aglomeratul Ridley Scott

de Ştefan Dobroiu în 31 Mai 2012
Aglomeratul Ridley Scott

A luat lumea filmului pe nepregătite cu Dueliştii, producţie premiată cu premiul de debut la Cannes, în 1977, iar în 1979 făcea deja istorie cu Alien, SF-ul ce promova o actriţă într-un gen de rol destinat de obicei bărbaţilor şi o transforma pe Sigourney Weaver într-un star internaţional. Săptămâna viitoare se lansează pe ecrane Prometheus, prequelul la Alien, film pe care Cinemagia l-a văzut deja, dar are voie să-ţi povestească despre el doar marţi dimineaţa. Până atunci, un material despre planurile de viitor ale lui Ridley Scott, regizorul care te-a impresionat de multe ori în cei 35 de ani de carieră.

Prima nominalizare la Oscar a venit în 1992, pentru Thelma & Louise, iar a doua aproape un deceniu mai târziu pentru Gladiatorul. În 2002 este nominalizat iarăşi pentru Black Hawk Down, dar de atunci Ridley Scott nu a mai impresionat membrii Academiei de film. Interesat în general de subiecte grele, regizorul are toate şansele să facă senzaţie cu unele dintre noile sale proiecte, fiind genul acela de somitate a Hollywoodului care poate alege practic orice din multitudinea de subiecte şi scenarii disponibile.

În acest moment Ridley Scott se pregăteşte să facă din nou echipă cu Michael Fassbender (interpretul unui android revoluţionar în Prometheus) pentru The Counselor, aşteptat în 2013. Aflat în pre-producţie, filmul spune povestea unui avocat a cărui viaţă se va da peste cap când se va implica în traficul de droguri. Pe lângă Fassbender, în această producţie scrisă de cunoscutul romancier Cormac McCarthy au mai fost cooptaţi Brad Pitt şi Javier Bardem.

Pe lângă proiectul inspirat de jocul Monopoly (care în continuare ni se pare o idee proastă), Ridley Scott mai este interesat de The Kind One, povestea unui amnezic interpretat de Casey Affleck. Mâna dreaptă a unui mafiot local, eroul va avea probleme şi datorită ocupaţiilor sale ilegale, dar şi pentru că se îndrăgosteşte de iubita şefului său. Un alt proiect cu lipici este Reykjavik, despre întâlnirea la vârf dintre Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov din timpul Războiului Rece. Chiar dacă nu a avut efectul aşteptat, această întâlnire va duce la încheierea Războiului Rece. În acest moment nu se ştie cine i-ar putea interpreta pe cei doi lideri politici.

Regizorul îşi va încerca din nou puterile cu viitorul în Brave New World, un SF care îl are cooptat pe Leonardo DiCaprio într-un rol principal. Cum îţi spune şi titlul, filmul este inspirat de opera omonimă a lui Aldous Huxley, una dintre cele mai apreciate distopii din istoria literaturii. DiCaprio are toate şansele să-l interpreteze pe Bernard, eroul care se va trezi persecutat de liderii politici ai unei societăţi a viitorului, împărţită în cinci caste.

Cu un program bine stabilit pe câţiva ani înainte, Scott s-ar putea apuca la sfârşitul lui 2013 de The Forever War, proiect aflat acum în curs de scriere. Bazat pe romanul omonim al lui Joe Haldeman, filmul spune povestea unui grup de elită care se întoarce dintr-o călătorie interstelară pentru a descoperi că, în cele două decenii scurse de la plecare, lumea lor s-a schimbat din temelii. Tot pe tărâm SF rămânem cu un proiect aflat în strânsă legătură cu un alt film de referinţă din cariera lui Ridley Scott, Blade Runner. Deja se zvoneşte că Harrison Ford va avea un rol minor, dar în acest moment se cunosc foarte puţine detalii despre direcţia preferată pentru continuare.

Dar poate că cel mai interesant proiect al lui Scott în acest moment este Gertrude Bell, cu Angelina Jolie dorită în rolul titular. Născută într-o familie aristocrată britanică, Bell a intrat de timpuriu în jocurile politice de la început de secol XX, ajungând, cu timpul, datorită multitudinii formelor sale de exprimare - a fost arheolog, diplomat, fotograf şi agent secret - o personalitate politică marcantă, ce a mijlocit Orientului Mijlociu deschiderea spre lumea politică modernă, conservând, în acelaşi timp, moştenirea sa istorică. Ea a fost numită adesea versiunea feminină a lui Lawrence al Arabiei, dar şi "regina neîncoronată a Irakului", stat la formarea cărui a avut o contribuţie majoră. Poartea proastă la acest proiect este că ar putea dispărea din programul lui Scott din simplul motiv că Werner Herzog i-ar putea lua-o înainte. Regizorul de origine germană pregăteşte în acest moment un biopic despre Gertrude Bell, bătând palma cu apreciata Naomi Watts pentru rolul principal. Cum Herzog plănuieşte să filmeze chiar în această toamnă, s-ar putea ca de colaborarea dintre Scott şi Jolie să se aleagă praful...

Care ţi se pare cel mai interesant nou proiect al lui Ridley Scott?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
africanus pe 31 mai 2012 12:58
Superb, deci marele Scott ne pregateste destule productii cinematografice interesante pe anii viitori, voi urmari cu mare interes tot ce va apatine "marcii" Scott.
marius_em pe 31 mai 2012 19:03
"ce a mijlocit Orientului Mijlociu deschiderea "... expresia asta mi-a violat creierul. Pot spune ca desi am fost reticent la inceput, am terminat satisfacut.
SilverKnight pe 31 mai 2012 21:36
Unul din regizorii mei preferati. Sper sa scoata cat mai multe filme bune!
Rama000 pe 6 iunie 2012 20:05
Interesant. M-am saturat de Iron Man, Batman, triologii, quatrologii. Rar mai apuci sa vezi astazi un scenariu original, nici Radley Scott nu sta prea linistit la acest capitol.
alex_il_fenomeno pe 18 iunie 2012 14:09
la cat mai multe filme !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells