"A Separation" - scăpat de cenzură, cu şanse la Oscar

de Gloria Sauciuc în 31 Dec 2011
"A Separation" - scăpat de cenzură, cu şanse la Oscar

În pofida izolării politice internaţionale, Iranul - care îi are în închisoare pe regizorul Jafar Panahi şi pe actriţa Marzieh Vafamehr - aspiră la un Oscar. Filmul regizorului Asghar Farhadi, A Separation/Nader şi Simin, o despărţire, o perspectivă complexă asupra destinului a două familii din Teheran - ar putea aduce ţării o nominalizare, la 14 ani de la ultima menţionare a Iranului de către Academia Americană de Film.

A Separation a câştigat prestigiosul premiu Ursul de Aur la Berlin în februarie, existând şanse de a câştiga o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin (ultima nominalizare pentru Iran a fost în 1998, cu "Children of Heaven"), după un scor pozitiv de 100% pe Rotten Tomatoes.

A Separation prezintă o dramă din viaţa de zi cu zi, însă cu aluzii subtile la contextul socio-cultural şi la conflictele dintre generaţii din Iran: un cuplu, Nader şi Simin, aflat în divorţ. La rândul lui, Nader e acuzat de abuz împotriva unei tinere, care pierde o sarcină; bărbatul va fi găsit vinovat de către un tribunal. Filmul reuşeşte să fie un studiu de personaje, şi numai voalat o critică a societăţii iraniene contemporane. Regizorul, care se bucură deja de recunoaştere internaţională, a reuşit până acum să evite cenzura (subiectul filmului nu este unul politic explicit, fiind despre familie, nu despre politică): "Nu cred că acest gen de filme, despre personaje, ar avea de ce să intre în vizorul cenzurii".

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Liviu- pe 31 decembrie 2011 14:55
"existând şanse de a câştiga o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin"

Eu as zice ca exista mari sanse sa-l castige, fiind actualul favorit. E exact genul de film care e apreciat de membrii Academiei si chiar e un film extraordinar. Personal mi-a placut mai mult Once upon a time in Anatolia, dar ala nu cred ca o sa ramana in ultimii 5.

alex2812 pe 31 decembrie 2011 15:27
Eu il vad castigator cert si la Globurile de Aur si la Bafta si la Oscaruri. Filmul e mai bun si mult mai dramatic decat celelalte doua filme straine (nominalizate la globuri) pe care le-am vazut: The Flowers of War si La piel que habito (sunt bune si acestea, dar e greu sa castige in fata lui A separation).
Gebeleizis pe 31 decembrie 2011 18:00
de privit.
alex_il_fenomeno pe 5 ianuarie 2012 19:16
cred ca ar putea sa fie surpriza premiilor Oscar .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells