12 satire şi parodii fantastice ori SF

de Gloria Sauciuc în 20 Iun 2012

Iron Sky, SF-ul satiric despre naziştii ajunşi pe Lună, finanţat parţial de către fani, se lansează vineri în cinematografele româneşti. Iată un motiv bun pentru Cinemagia de a prezenta unele dintre cele mai bune parodii şi satire fantastice sau chiar SF create de-a lungul timpului pe peliculă.

Cum arată Top-ul vostru al satirelor SF?

Afișează:
1 din 13

Dr. Strangelove, în regia lui Stanley Kubrick, este o satiră a Războiului Rece şi a terorii nucleare ca instrument politic. La apogeul Războiului Rece, atunci când un număr de bombardiere nucleare primesc de la un ofiţer dezaxat un ordin de a bombarda inamicul numărul 1 - Rusia - conducătorii celor două ţări încearcă să prevină o catastrofă nucleară. Dar cum apărarea se bazează pe principiul distrugerii reciproce, rezultatul va fi suprinzător.

Cu Peter Sellers (foto) în trei roluri, tonul filmului e comico-dramatic şi satirizează cursa înarmărilor, lipsa de comunicare. Principala critică e cea la adresa Războiului Rece, demontând miturile militarismului şi aruncând un ochi critic asupra războiului în general.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chelbos pe 20 iunie 2012 17:02
am vazut doar "spaceballs". filmul a fost bun incat m-am uitat de cateva ori. dupa articolul asta probabil am sa ma uit la "time bandits" si "ghostbusters"
cosmin742000 pe 20 iunie 2012 18:29
Singurul film adevarat din cele mentionate este Omicrom.
Vorador pe 20 iunie 2012 22:12
''Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb'' cel mai bun film din lista
IMHERE pe 21 iunie 2012 00:02
Peter Sellers face "un" rol memorabil in Dr Strangelove , Mein Fuhrer :D
zeno.marin pe 21 iunie 2012 11:44
Dragute filme toate, intr-adevar. Totusi daca Dr. Strangelove e o satira iar Spaceballs o parodie, Ghost Busters ramane mai degraba o simpla comedie SF. Partea sa satirica mi se pare neglijabila, oferind doar contextul sau un pretext in plus pentru amuzament (da, in sinea noastra suntem cu totii rosi de invidie pana la bolsevism; radem si ne bucuram cand cei bogati sunt ridiculizati...).
Sa nu uitam un lucru! Cu riscul de a ma abate de la subiectul articolului am sa-mi permit sa spun ca orice satira are un rol terapeutic (analgezic) pentru privitor si pe deplin benefic pentru cei impotriva carora e indreptata satira. Tensiuna izvorata din "ura de clasa" scapa prin supapa satirei, dreneaza prin umor, iar ei traiesc in siguranta mai departe.
Si produc alte satire...

mihaelatb pe 10 iulie 2012 09:01
Edward Scissorhands parodie sau satira SF ? pai atunci inseamna ca eu nu mai stiu ce este aia satira. Sa pui acest film alaturi de Omicron sau de Spaceballs... Cu logica asta si Fahrenheit 451 al lui François Truffaut poate fi cosiderat satira.
Chelbos pe 10 iulie 2012 22:55
am vazut si time bandits. e cam slab filmul. ce ziceti Brazil merita vazut?
alex_il_fenomeno pe 12 iulie 2012 15:18
majoritatea sunt extrem de reusite .
Eustake pe 14 iulie 2012 22:54
RoboCop din 1987 merita mentionat. La fel si Starship Troopers (acelasi regizor Paul Verhoeven).
Rippa pe 8 martie 2014 18:31
chiar ca fantastice

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells