Viața lui Timothée Chalamet și ascensiunea sa ca tânăr star de cinema

de Mihnea Vonica în 24 Mar 2024
Un tânăr actor american vorbitor fluent de franceză. Un simbol al filmelor independente și, mai nou, un star în producții blockbuster. Pe scurt, Timothée Chalamet.

Actorul american Timothée Chalamet a fost văzut weekendul trecut pe străzile din New York, aflându-se în timpul turnării filmului A Complete Unknown, ce spune povestea de la începutul carierei cântărețului și compozitorului Bob Dylan.

Chalamet este protagonistul acestui nou biopic, interpretându-l pe un Bob Dylan de numai 17 ani, în momentul sosirii sale în New York la începutul anilor '60, cu doar 16 dolari în buzunare, pentru a îl întâlni pe cântărețul Woodie Guthrie, care se afla în spital.

Presa americană a aflat de asemenea că Chalamet va cânta în film și că a angajat aceiași profesori de canto și de dicție care au lucrat și cu Austin Butler pentru filmul Elvis.

Chalamet a fost de asemenea în prim-plan luna aceasta odată cu lansarea blockbusterului Dune: Partea II, marcând încă un film de succes, atât din punct de vedere comercial cât și din perspectiva fanilor, dar și a criticilor. Dar cum a ajuns un tânăr de numai 28 de ani să reprezinte starul noii generații de actori (așa cum a afirmat și regizorul Denis Villeneuve)? 

Copilăria printre artiști

Timothée Hal Chalamet s-a născut pe 27 decembrie 1995 în New York și a crescut într-un zgârie nor din Hell's Kitchen, un cartier din Manhattan populat de actori și organizații artistice. Mama lui, Nicole Flender, este un agent imobiliar și o fostă dansatoare pe Broadway și actriță, făcând și figurație pentru show-ul de comedie Saturday Night Live. Tatăl lui, Marc Chalamet, este un jurnalist francez, ce lucrează drept corespondent pentru cotidianul Le Parisien și redactor pentru UNICEF și Organizația Națiunilor Unite. Timothée a crescut împreună cu sora lui mai mare, Pauline, actriță și balerină, în Manhattan Plaza din Hell's Kitchen, o clădire ce a găzduit mulți artiști celebri, de la dramaturgul Tennessee Williams la cântăreața Alicia Keys. Chalamet își petrecea de asemenea verile la casa bunicilor din Le Chambon-sur-Lignon, un sat aflat la sud-vestul orașului Lyon din Franța, unde a devenit fan al echipei AS Saint-Étienne, visând să devină jucător de fotbal.

Provenind ea însăși dintr-o familie de artiști, Nicole Flender a încurajat interesele creative ale copiilor săi încă de când aceștia erau mici. Dacă bunicul matern al lui Chalamet a fost scenarist, unchiul său, Rodman Flender este regizor. Nicole povestește într-un interviu cum, deși și-a expus copiii mediului artistic ducându-i să vadă numeroase spectacole de teatru și de musical pe Broadway, aceasta nu i-a obligat să devină actori, ci doar a plantat semințe, decizia finală fiind exclusiv a copiilor săi.

Începuturile carierei

Încă din copilărie, părinții l-au încurajat pe Timothée să joace în reclame, iar la 13 ani, acesta apare pentru prima dată la TV într-un episod din serialul polițist Law & Order. Urmând (ca și mama și sora sa) cursurile liceului de muzică și arte Fiorello H. LaGuardia, Chalamet reușește încă din timpul studiilor să primească roluri minore în televiziune și să joace într-un spectacol Off-Broadway - The Talls - în 2011. Un an mai târziu, Timothée ia o audiție în serialul thriller de spionaj Homeland și ajunge să interpreteze rolul de fiu al vicepreședintelui. Acesta mai primește o parte recurentă și în serialul Royal Pains.

Absolvind liceul în 2013 la 17 ani, Timothée Chalamet ajunge să lucreze cu nimeni altul decât cu regizorul Christopher Nolan. În filmul științifico-fantastic Interstellar, Chalamet îl interpretează pe Tom, fiul lui Cooper, jucat de Matthew McConaughey. Astfel, tânărul actor a avut șansa să creeze secvențe importante cu proaspăt câștigătorul premiului Oscar pentru pelicula Dallas Buyers Club, învățând de tânăr de la unii dintre cei mai buni actori și regizori din industria de film americană.

Actorul și-a continuat apoi studiile universitare la Columbia University și New York University, dar într-un final a renunțat la facultate pentru a se concentra exclusiv pe actorie. Mama lui Chalamet, Nicole, a declarat că inițial nu a fost de acord cu această alegere, dorindu-și ca fiul ei să nu renunțe la Columbia deoarece l-ar fi ajutat să devină o persoană echilibrată, completă. "Dar nu știam că urma să devină Timothée Chalamet", afirmă Nicole Flender.

Deși a mai primit niște roluri în lungmetraje precum The Adderall Diaries în 2015 și Miss Stevens în 2016, Timothée a ajuns să fie recunoscut atât în Statele Unite ale Americii, cât și la nivel internațional datorită filmului Call Me by Your Name, regizat de Luca Guadagnino, interpretând rolul principal. Guadagnino spune despre el că a "înțeles imediat că Chalamet este un act de clasă, cineva extraordinar, complet unic, și un actor minunat, o persoană minunată". Într-adevăr, povestea filmului este spusă din perspectiva lui Elio Perlman, un tânăr care se îndrăgostește de doctorandul care lucrează ca stagiar pentru tatăl său, așa că interpretarea nuanțată, plină de finețe și delicatețe a lui Chalamet a fost esențială pentru succesul filmului. Astfel, Chalamet a căpătat faimă și recunoaștere, ajungând la 22 de ani să fie cel mai tânăr actor nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal din ultimii 80 de ani.

Filme independente

Odată cu Call Me by Your Name în 2017, Chalamet a început să-și cimenteze reputația de simbol al filmelor independente, mulți numindu-l "an indie icon" sau "prințul" filmelor indie. Lungmetraje precum Hot Summer Nights, Lady Bird și Beautiful Boy au arătat toate că reușita din Call Me by Your Name nu a fost întâmplătoare și că Timothée este mai mult decât capabil să interpreteze cu sensibilitate personaje complexe aflate pe cale de maturizare, care se îndrăgostesc pentru prima dată sau care se confruntă cu tot felul de probleme, printre care dependența de droguri. Într-un interviu de pe covorul roșu de la premiera filmului Beautiful Boy de la Toronto, Chalamet a declarat că "din fericire cu Beautiful Boy, Call Me by Your Name și Lady Bird, aceste filme ajung să reprezinte mesaje sociale. Să fiu aici pentru aceste mesaje importante, este incredibil!"

Implicare socială

Timothée Chalamet este cunoscut de asemenea pentru activismul și implicarea sa socială și politică.

În 2018, actorul a jucat în filmul lui Woody Allen, A Rainy Day in New York, dar lansarea filmului a fost amânată din cauza pornirii mișcării “Me Too”, Allen având de înfruntat noi acuzații de abuz sexual. Acest lucru l-a determinat pe Chalamet să doneze întregul salariu din acel film către organizații ce sprijină femeile și victimile abuzurilor sexuale, precum Time’s Up Legal Defense Fund, the LGBT Center in New York și RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network).

De asemenea, în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2020, Timothée a incurajat oamenii să voteze împotriva lui Donald Trump, înregistrându-se vorbind în franceză și argumentând că există doar un singur candidat care sprijină cu adevărat democrația. 

Ascensiunea către filmele de tip blockbuster

2019 a fost un an grozav pentru Chalamet, actorul apărând în încă două lungmetraje: în producția Netflix, The King, bazată pe trilogia Henriada de William Shakespeare și într-o nouă adaptare a romanului Little Women, regizată de Greta Gerwig și produsă de Columbia Pictures. Dacă în The King a primit rolul principal, în Little Women Chalamet îl joacă pe Laurie, vecinul înstărit al lui Jo March (Saoirse Ronan) și reușește un rol de excepție, dând dovadă de o mare sensibilitate și vulnerabilitate artistică.

În 2021, odată cu lansarea Dune, Timothée Chalamet a făcut oficial pasul către filmele blockbuster, dovedind tuturor că îl poate interpreta cu abilitate pe protagonistul universului lui Frank Herbert, Paul Atreides. Fanii, criticii de film și regizorul Denis Villeneuve salută laolaltă prestația lui Chalamet, care a spulberat orice urmă de îndoială legată de abilitatea sa de a duce un proiect de o asemenea anvergură. Într-un interviu de pe covorul roșu, Timothée a descris experiența filmării Dune drept "o onoare pe care o voi prețui toată viața… Într-un fel, a trebuit să fiu ghidat, întrucât nu m-am mai confruntat până acum cu un proiect cu asemenea dimensiuni... Și toate persoanele, toți artiștii pe lângă care sunt norocos să fiu chiar acum… am putut să mă sprijin pe fiecare dintre ei din punct de vedere emoțional, la un moment dat, iar acum sunt mândru să-i numesc surorile și frații mei", a declarat Chalamet, punând preț pe spiritul de echipă ce l-a ajutat să sape adânc pentru a putea reda autentic un rol atât de complex.

Confirmând cu vârf și îndesat de ce este în stare, Chalamet a mai jucat în 2021 în filmul lui Wes Anderson, The French Dispatch, având un rol episodic, și în filmul Netflix, Don’t Look Up, alături de actori de top precum Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence și Meryl Streep. În 2022, a reluat colaborarea cu Luca Guadagnino, fiind protagonistul lungmetrajului Bones and All alături de Taylor Russell și surprinzându-și fanii cu o frizură roșcată, interpretând rolul unui vagabond canibal și reușind să creeze simpatie până și pentru un asemenea personaj.

Timothée a demonstrat că este un actor cu adevărat versatil în 2023, atunci când a acceptat provocarea de a juca în comedia musical, Wonka, ce ilustrează povestea celebrului Willy Wonka, creat de Roald Dahl, și a modului în care a pus bazele fabricii sale de ciocolată.  Chalamet iese din zona sa de confort, interpretând un rol preponderent comic în care dansează și cântă, arătând că se poate adapta precum un cameleon fiecărui proiect la care ia parte.

În martie 2024, Timothée Chalamet a revenit drept Paul Atreides în Dune: Partea II, un sequel de excepție ce se concentrează mult mai tare pe dezvoltarea personajelor și pe relația dintre Paul și Chani (Zendaya). Chalamet se ridică din nou la nivelul provocării și, după cum scrie și publicația The Hollywood Reporter, actorul își arată valoarea în special în interacțiunile și certurile cu mama sa, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), lepădându-se de inocența de băiat din prima parte și întruchipând o persoană mai complicată, mai întunecată.

Ținute vestimentare

Pe lângă actorie, Timothée este recunoscut și pentru ținutele sale neobișnuite de pe covorul roșu. Acesta se mândrește că poartă haine ce aduc în atenția lumii un nou tip de masculinitate, care îmbrățișează vulnerabilitatea emoțională și care include și reprezintă persoanele “gender-fluid”, susținându-și astfel sprijinul pentru comunitatea LGBTQ. În 2021, datorită ținutei sale, Chalamet a co-găzduit Gala Met, ce marchează o expoziție de obiecte vestimentare extravagante și o strângere de fonduri dedicată Institutului de Costume, o aripă a Muzeului Metropolitan de Artă din New York City.

Recomandări Cinemagia

Pentru a putea descoperi 7 filme cu Timothée Chalamet care merită văzute, apăsați AICI.

Exploreaza subiecte similare:

Timothée Chalamet, Dune: Part One, Dune: Part Two, Interstellar, Elvis, The Adderall Diaries, Miss Stevens, Call Me by Your Name, Hot Summer Nights, Lady Bird, The Beautiful Boy , A Rainy Day in New York, The King, Little Women, The French Dispatch, Don't Look Up, Bones and All, Wonka, Pauline Chalamet, Rodman Flender, Matthew McConaughey, leonardo dicaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Taylor Russell, Saoirse Ronan, Zendaya, Rebecca Ferguson, Austin Butler, Law & Order, Homeland, Royal Pains

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells