Succese bollywoodiene, pe ecrane

de Ştefan Dobroiu în 29 Aug 2013
Din octombrie megahiturile de la Bollywood îşi fac apariţia în cinematografe

Decenii după ce mega-producţiile bollywoodiene nu şi-au mai găsit loc pe marile noastre ecrane, iată că distribuitorul BML Music Entertainment readuce tot mai variatele filme în hindi în cinematografele din România. Pe 18 octombrie avem ocazia să vedem pe ecran mare unul din hiturile de anul trecut, Jab Tak Hai Jaan/Atât timp cât voi trăi, producţie cu Shah Rukh Khan, Anushka Sharma şi Katrina Kaif ce s-a bucurat de o bună primire internaţională, având încasări mondiale de 34 de milioane de dolari.

Contactat de Cinemagia, reprezentantul BML Movie Entertainment Sorin Boaje descrie cum a ajuns să fie unicul distribuitor de film bollywoodian în cinematografele din România. După ce rememorează scene din copilărie, când mergea alături de familie şi prieteni la atât de gustatele filme indiene aduse în ţară pe vremea comunismului, Boaje dezvăluie că declicul hotărâtor s-a produs în 2008, când hibridul Vagabondul milionar, producţie semnată de britanicul Danny Boyle şi câştigătoare a nu mai puţin de opt premii Oscar, i-a adus aminte de energia filmelor favorite din copilărie.

„Am rămas neplăcut surprins să constat că în România nu s-a gândit nimeni să aducă aceste producţii, nici pe casete VHS şi, mai recent, nici pe suport DVD sau BluRay”, spune Sorin Boaje, adăugând că s-a hotărât să devină distribuitor după vizionarea câtorva dintre cele mai recente hituri bollywoodiene, primite bune şi de public, dar şi de critică, printre care My Name Is Khan, Kurbaan, Fashion, Rab Ne Bana Di Jodi, Rann, Om Shanti Om, Veer-Zaara şi Fanaa.

BML Movie Entertainment distribuie deja de câţiva ani filme bollywoodiene în România, dar distribuitorul ne-a atras atenţia doar acum, când s-a hotărât să testeze publicul cu energica premieră din octombrie. Cinemagia a văzut deja filmul şi nu poate decât să se bucure că publicul din România are şansa să încerce o voce importantă a cinema-ului mondial, mai ales că programele cinematografelor din ţara noastră sunt dominate de producţii hollywoodiene făcute după reţetă. Jab Tak Hai Jaan/Atât timp cât voi trăi este un exemplu perfect al noilor curente de la Bollywood, care încearcă să adapteze vechea formulă a poveştilor de dragoste întrerupte de cântece şi dansuri la stiluri mult mai moderne şi mult mai accesibile amatorilor de cinema din afara Indiei.

Ne-ar plăcea ca Atât timp cât voi trăi, care spune povestea lui Samar (Shahrukh Kahn) şi a unei iubiri ce îl face să se transforme într-un ofiţer genist ce înfruntă moartea în fiecare zi, să fie prezent pe mai multe ecrane din ţară. „Singurii care şi-au deschis porţile către noi şi au acceptat provocarea au fost cei de la Cinema City şi The Light Cinema şi pentru asta nu putem decât să le mulţumim şi pe această cale. Suntem convinşi că în scurt timp mai multe reţele de cinematografe vor dori să difuzeze filme indiene şi în sălile lor”, comentează Boaje. În acest moment prezenţa lui Atât timp cât voi trăi este confirmată doar pe ecranele din Bucureşti, dar sunt şanse ca până la premieră să se bată palma şi pentru alte oraşe din ţară.

BML Movie Entertainment deţine deja drepturile de distribuţie pe marile ecrane din România pentru mai multe succese bollywoodiene, printre care Ek Tha Tiger, Cocktail, Aurangzeb, English Vinglish, Zindagi Na Milegi Dobara, D-day, Dhoom 3, Fashion, New York, Kurbaan şi altele. Toate aceste titluri ar putea fi lansate în cinematografe.

„BML are capacitatea să livreze către cinematografele din România minim 20 de producţii indiene de calitate, în fiecare an. Dacă va exista cerere, iar piaţa va putea absorbi mai mult conţinut Bollywood, numărul va putea fi extins până la 30-40 de titluri pe an. Consider totuşi că lucrurile trebuie să evolueze treptat, ca românii să redescopere farmecul inegalabil al acestor minunate producţii indiene şi să-i facem să conştientizeze faptul că filmul bollywoodian nu se mai rezumă la scene lacrimogene, dans şi muzică peste măsură sau poveşti de dragoste siropoase, ci pot mulţumi orice cinefil prin gama variată de genuri şi subiecte. De la filme pe teme sociale la cele de acţiune, horror, thriller, drame, comedii, animaţii ori având ca protagonişti supereroi, marea majoritate a acestor filme sunt de cea mai bună calitate, realizate cu ajutorul unor tehnologii de vârf”, spune Sorin Boaje.

Pentru amatorii de cinema bollywoodian care vor să se pună la zi cu cele mai recente producţii, BML comercializează DVD-uri cu ajutorul unor magazine online precum www.filmindian.ro, www.cineshop.ro şi www.provideo.ro. DVD-urile sunt disponibile şi prin intermediul E-mag, dar şi în reţeaua magazinelor Domo. Din 1 noiembrie, distribuitorul lansează împreună cu ziarul Libertatea o colecţie de şapte filme sub numele „Nemuritoare poveşti de dragoste indiene”, iar pentru februarie 2014 este în pregătire o colecţie de filme vechi, proiectate în cinematografele din România înainte de Revoluţie.

Exploreaza subiecte similare:

Jab Tak Hai Jaan, Katrina Kaif, Ek Tha Tiger, Aurangzeb, English Vinglish, Zindagi Na Milegi Dobara, Anushka Sharma, My Name Is Khan, Rab Ne Bana Di Jodi, Om Shanti Om, Fanaa, Shah Rukh Khan, Danny Boyle, Slumdog Millionaire

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
nicolas84 pe 29 august 2013 10:15
Wow...fenomenal. Asta ne lipsea si eu nu puteam sa imi dau seama.
Veritas pe 17 octombrie 2013 14:25
:) Nu sunt destule pe "Acasa" samd?
gdanielu pe 29 august 2013 13:04
pare "platit" articolul :)
FilmeIndiene pe 29 august 2013 16:13
@gdanielu, pe ce te bazezi cand faci o astfel de afirmatie, dealtfel eronata ?
xerses pe 29 august 2013 16:37
Nu ma mai tenteaza noile filme bollywoodiene!
vladimir84 pe 29 august 2013 20:14
Sincer nu prea aveam nevoie de filmele cu nespalatii astia.
iantoc pe 30 august 2013 00:22
unii dintre romani sunt si ei nespalati,daca nu stiai si la ei ca si la noi politicienii sunt corupti iar la ei religia e pe primul plan cum de altfel si la noi e la fel!! un ex de film indian occidental identic a la hollywood este DON 2 incerca sa vezi macar un trailer si dupa asta iti mai dau ex.
marius7x pe 29 august 2013 22:22
Unele-s reusite, ar trebui sa nu mai fiti cu asa idei preconcepute imature.
CALINWIP pe 29 august 2013 22:47
Muzica din filmele indiene e tare frumoasa!
ScorpyaCristina pe 30 august 2013 00:14
Era si cazu' sa revina aceste productii in cinematografele din RO. Cei ce critica, sunt probabil cei care inca cred ca Bollywood, inseamna dans pe varf de munte, sau momente muzicale care pica ca nunca-n perete (nu contest ca si la ora actuala mai sunt asemenea productii), insa Bollywood-ul in ultimii 10 ani si-a schimbat enorm tiparul. Incepand de la subiecte, muzica, productie, regie... tot mai multe staruri din America (Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, James Cameron si altii) exprimandu-si dorinta de a colabora cu actorii indieni, in special cu Shah Rukh Khan, in vreme ce alte staruri, au avut aparitii in filmele acestora (Sylvester Stallone, Kylie Minogue (care a si cantat), AKON a semnat partial coloana sonora a unui film de anu' trecut si lista este deschisa. Productiile indiene, sunt foarte apreciate la nivel international, contra a ceea ce cred unii si altii, curios faptu' ca RO o tara care le difuza, a ramas "codasa" vreme de peste 20 de ani, in timp ce alte tari din Europa, le intind covorul rosu acestor productii si actorilor ce le trec granita. In ceea ce ma priveste este o alegere perfecta, revenirea acestor filme cu Jab tak hai jaan. Incercati si o sa aveti surpriza sa constatati ca unele productii Bollywood, sunt cu mult peste cele de la Hollywood :) Si sa nu incep sa vorbesc de genul filmelor : dragoste, thriller, mafie, groaza, sf... chiar as scrie un roman :))
ramona_gabriella pe 6 ianuarie 2015 14:36
O parere avizata... si eu, cinefila de o viata, am remarcat ca in ultimii ani industria de filme din Mumbai depaseste in calitate filmul american .Oricum Bollywood-ul producea deja de ani buni cam de 3 ori mai multe filme ca Hollywood-ul, acum il va invinge si la calitate.Cei care credeau ca numai americanii, sau eventual europenii, pot face filme bune ar putea sa vizioneze filmele unor actori de maraton din Bollywood, ca Salman Khan sau Shahrukh Khan sau alte staruri de film indian, pentru ca nu ar pierde timpul, ar invata ceva pozitiv din mesajele transmise publicului de acestia, si s-ar si distra.Educatie si entertainment, 2 in 1 garantat.
octavinspector pe 30 august 2013 00:55
Praf si pulbere !!
Saxon pe 30 august 2013 17:09
Deci vai de capatanile noastre! Din ce in ce mai bine! Dupa cura de manele la maxim urmeaza spalarea creierelor cu filme indiene. Am citit comentariile unora dintre voi si m-a luat durerea de cap. Da, unele filme indiene sunt mai bune decat cele mai proaste filme americane, asta e clar dar sa crezi ca Bollywood-ul face furori in lume trebuie sa fi un pic cu vaca la pascut. India face 50 de filme pe zi si le baga in sticle si le da drumul pe Gande in jos catre miliardele de asiatici mari consumatori de orez cu filme lalaite. America de sud, Centrala, Africa si tarile arabe plus saraciile de prin Europa, consuma si ele cu drag aceste filme dar ...raportam asa ceva la cunoscatorii de film si la consumatorii de filme bune? Parerea mea e ca tiganimea, nevestele distruse si inselate din Pantelimon si Rahova, alea inselate si care dau averi la ghicitoare precum si zmardoii si analfabetii tineri de pretutindeni, abia asteapta aceste filme unde vaca are rol de scenarist si consilier. Cat despre colaborarea starurilor de la Hollywood cu actorii si regizorii indieni, una e colaborarea si alta e productia prin mijloace proprii. Amin! Sau Amin Khan! :))
FilmeIndiene pe 31 august 2013 12:28
@Saxon, ce bine ca incultura NU "doare", altfel ce ne-am fi facut cu asemenea "cunoscatori"de filme!!! Culmea ca, mari studiouri din lume colaboreaza indeaprroape cu marile nume ale muzicii si cinematografiei indiene. Cauta informatii despre A.R.Rahman - castigatorul premiului OSCAR pentru muzica... Un ultim exemplue - http://www.youtube.com/watch?v=ey6taZI3aQo&feature=share&list=UUM2dtzJx0R6q3iDpE3Eop9A
AlexaPricope pe 31 august 2013 14:42
unde sexul si crimele NU sunt pionii de baza, scuzati din nou ! :))
Saxon pe 30 august 2013 17:10
Gange...fara ironii ieftine:)
varahil pe 31 august 2013 20:13
Ador filmele indiene si sigur vor avea multi spectatori in sali.
alex_il_fenomeno pe 2 septembrie 2013 12:05
In afara de Slumdog Millionaire, mi-a placut foarte mult 3 Idiots :)
Tyson_Kyd pe 9 septembrie 2013 14:14
Din ce vad, pe nimeni nu intereseaza stirea asta .
vicky_sky pe 4 octombrie 2013 09:04
Am si eu ceva de spus ? Sper ca se poate ... : )
Am citit toate comentariile si imi vine sa si rad sa si plang in acelasi timp de prostia fara margini a unora dintre fratii nostrii romani .
Nespalatul ala de Shah Rukh Khan are o avere de vreo 540 de milioane de $ , 1 premiu acordat de UNESCO pt actiunile de caritate , numarul 1 in Forbes India ,si a fost declarat in 2012 de catre L.A. TIMES drept cel mai iubit actor din lume .
Ultimul lui film Chennai Express a avut un succes imens in special in SUA , Anglia, Germania .... dar pe cine intereseaza? indienii merg cu vaca , la fel si americanii ... si retul lumii . Cum vine asta ? Eu nu prea ma pricep , dar cred ca @vladimir84 impreuna cu @saxon sunt mai intelepti decat restul omenirii . Daca am invatat ceva din filmele indiene este ca ei isi respecta parintii si sunt oameni mai buni ca noi in general . Ca societatea lor e altfel , ca sunt diferiti .. si ei incearca sa vada partea buna si frumoasa din fiecare on in parte si nu se grabesc sa dea cu parul .
A fost pusa o intrebare la un moment dat .. de ce indienii prefera povestile siropoase cu final fericit .. si oamenii de rand au raspuns : viata e foarte grea si adesea ne ofera neplaceri ... lasati-ne sa visam si puneti-ne un zambet pe buze !.... filmele ne dau speranta si putere de a lupta pentru o viata mai buna si mai frumoasa , si momentele grele se depasesc mai usor cu un zambet .
Bollywoodul a dat nastere unor opere de arta si ar trebui sa apreciem mai mult .
Personal , cred ca mesajul cel mai clar din filmele Bollywoodiene este "Sa fii fericit !"
Cam asta e parerea mea ... si abia astept sa ma duc la cinema !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells