Salarii de Hollywood

de Ştefan Dobroiu în 26 Nov 2014
Cât câştigă actorii, regizorii, producătorii, scenariştii şi... cascadorii?

Revista Forbes publică liste anuale cu celebrităţile cel mai bine plătite de la Hollywood, pe marele sau micul ecran. Dar The Hollywood Reporter (THR) face mai mulţi paşi în plus şi oferă o "hartă" financiară aproape exhaustivă a industriei cinematografice şi de televiziune din Statele Unite. Iată mai jos detalii despre actorii şi actriţele cu cele mai mari onorarii, dar şi cât câştigă regizorii, producătorii, scenariştii, directorii de imagine, figuranţii şi cascadorii.

În ceea ce priveşte recordurile, iese în evidenţă Robert Downey Jr., cu 75 de milioane de dolari încasate într-un singur an calendaristic mai ales datorită lui Iron Man 3. Dwayne Johnson a câştigat 52 de milioane de dolari, iar Leonardo DiCaprio 45 de milioane. Actriţele au onorarii mai mici: plutonul este condus de Sandra Bullock, cu 51 de milioane de dolari, în timp ce Jennifer Lawrence se află pe locul doi, cu 35 de milioane de dolari. Cameron Diaz, Scarlett Johansson şi Jennifer Aniston se află şi ele pe listă, cu venituri de zeci de milioane. Ce notează THR este diferenţa colosală dintre salariul unui star şi cel al unui actor profesionist mediu. Redactorii publicaţiei remarcă faptul că venitul mediu al actorilor şi în general al profesioniştilor din întreaga industrie de cinema a scăzut în ultimii ani.

TV
După ce precizează că decizia unui actor cunoscut de a juca într-un serial de televiziune nu mai este semnalul unei cariere în declin, aşa cum era acum un deceniu, THR dezvăluie sumele la care ar trebui să se aştepte starurile pentru un episod într-o producţie pe un post TV naţional american: 150.000 de dolari. Onorarii comparabile au primit Halle Berry pentru ExtantTéa Leoni pentru Madam Secretary şi Katherine Heigl pentru State of Affairs. Dar sumele pot creşte foarte mult dacă serialul are parte de mai multe sezoane de succes: Jim Parsons, Johnny Galecki şi Kaley Cuoco-Sweeting, starurile serialului The Big Bang Theory, primesc câte un milion de dolari pentru fiecare episod, ceea ce înseamnă că sezonul al optulea le va aduce în conturi nu mai puţin de 24 de milioane de dolari. Ashton Kutcher primeşte 750.000 de dolari pentru fiecare episod din Two and a Half Men.

Regizori
Nici aici nu mai există zona de mijloc, scrie THR, salariile împărţindu-se între foarte mari şi relativ mici. Paul Greengrass şi Ridley Scott sunt plătiţi în medie cu şapte-zece milioane de dolari. Starurile regiei pot face înţelegeri cu studiourile, precum a făcut Christopher Nolan în cazul lui Interstellar. Conform THR, Nolan are asigurat un onorariu de 20 de milioane de dolari, dar poate primi 20% din profitul filmului (atenţie, nu încasările totale), dacă procentul depăşeşte 20 de milioane de dolari. La celălalt capăt al ierarhiei se află regizorii aflaţi la începutul carierei, care pot aştepta între 250.000 şi 500.000 de dolari pentru un lungmetraj, dacă filmul lor este produs de un studio important. În ceea ce priveşte regizorii de seriale TV, aceştia sunt plătiţi cu 42.000 de dolari pentru un episod de o oră, iar cei mai importanţi regizori îşi rotunjesc onorariul pretinzând o menţionare ca producător executiv pe genericul serialului.

Producători
Producătorii au salarii între 250.000 de dolari şi două milioane. Unii dintre ei, precum Jerry Bruckheimer, Scott Rudin şi Brian Grazer, se bucură de onorarii mult mai mari ce pot ajunge chiar şi la cinci milioane. Actorii implicaţi în producţie pot cere sume foarte mari pentru serviciile de producător: este cazul lui Adam Sandler, care a primit 20 de milioane de dolari pentru a apărea în rolul principal din Grown Ups 2 şi cinci milioane pentru a produce filmul.

Scenarişti
Conform asociaţiilor scenariştilor de la Hollywood, veniturile totale ale scenariştilor reprezintă în 2014 doar 75% din totalul anului 2009. Un scenarist care semnează un scenariu important poate câştiga 100.000 de dolari, dar există celebrităţi ale domeniului care ajung şi la un milion de dolari pentru fiecare scenariu. Alex Kurtzman, Roberto Orci (seria Transformers) şi Simon Kinberg (franciza X-Men) pot câştiga până la cinci milioane pe an numai din scrierea de scenarii. Sunt şi cazuri în care s-au câştigat două milioane de dolari pentru un singur scenariu.

Cascadori, figuranţi
Cascadorii pot câştiga între 50.000 şi un milion de dolari pe an. Un exemplu cerebru este Tom McComas, care a lucrat pentru The Dark Knight şi franciza Misiune imposibilă şi care câştigă aproximativ 500.000 de dolari pe an. Femeile cascador foarte cunoscute pot câştiga până la 250.000 de dolari pe an. Conform legislaţiei, figuranţii primesc 148 de dolari pe zi, dar suma poate creşte dacă se lucrează în condiţii dificile (ploaie, frig, fum etc.).

Roluri vocale
Starurile pot obţine onorarii semnificative şi în urma unor scurte roluri vocale, precum cele din reclame, cu sume vehiculate până la un milion de dolari pe reclamă. Robert Downey Jr. a făcut o reclamă pentru Nissan, Morgan Freeman a colaborat cu Visa, Kevin Spacey cu Honda. Dar actorii vocali care nu sunt celebri pot câştiga şi doar 3.000 de dolari pe reclamă.

Exploreaza subiecte similare:

Interstellar, Robert Downey Jr., Dwayne Johnson, leonardo dicaprio, Jennifer Lawrence, Cameron Diaz, Scarlett Johansson, Halle Berry, Téa Leoni, Katherine Heigl, State of Affairs, Madam Secretary, Extant, The Big Bang Theory, Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Paul Greengrass, ridley scott, Christopher Nolan, Scott Rudin, Brian Grazer, jerry bruckheimer, Adam Sandler, Alex Kurtzman, Roberto Orci, Simon Kinberg, Iron Man 3

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 26 noiembrie 2014 12:47
Ciudat e ca nu e niciun actor in lista celor mai bine platiti actori.
ddman pe 26 noiembrie 2014 17:10
Ne lasi cu aerele tale!!! Chiar si The Rock este un actor acum si nu mai este un wrestler. Ca nu este un Al Pacino, Robert De Niro sau chiar un Dustin Hoffman este cu totul altceva, dar pentru genul de filme in care joaca este foarte bun. Este vorba de cerere si oferta. In momentul actual in cinematografe merita sa vezi filme "comerciale" cu efecte speciale , pe cand filmele "artistice" poti la le vezi si in alte moduri decat la cinematograf. O intrebare mai neortodoxa: care crezi ca are mai mult succes- o tarfa mai uratica dar care este destepta si culta , sau una mai prostuta dar care arata "beton"?
Ghemot pe 26 noiembrie 2014 22:44
Am senzația că Christopher Nolan ar trebui să primească o leafă specială, pentru contribuția sa la o serie de filme cu totul speciale pe care le-a făcut!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells