Personaje inspirate din realitate

de Ştefan Dobroiu în 28 Mai 2013
Ce personaje celebre, în afară de Indy, au rădăcini în realitate?

Au devenit unele dintre cele mai cunoscute, originale sau populare personaje din istoria filmului, dar nu sunt întrutotul rodul imaginaţiei scenariştilor: unele dintre personajele iubite (sau temute!) ale marelui ecran au rădăcini puternice în realitate, aventuri, fapte sau experienţe extreme ale unor oameni reali inspirând poveşti de surprins pe peliculă. Iată în materialul de mai jos, realizat cu ajutorul celor de la Total Film, câteva dintre sursele de inspiraţie ale personajelor.

Dirty Harry/seria Dirty Harry
Poate cel mai iubit personaj al lui Clint Eastwood, Dirty Harry apărea pe ecran în 1971 şi schimba o dată pentru totdeauna modul în care erau priviţi detectivii. Sursa de inspiraţie, spun cei de la Total Film, este Dave Toschi, detectivul ce a condus investigaţia criminalului Zodiac. Acesta a fost interpretat pe ecran de Mark Ruffalo în excelentul său film Zodiac.

Quint/Jaws
Morocănosul pescar interpretat de Robert Shaw porneşte în largul apelor americane pentru a prinde giganticul rechin responsabil pentru moartea mai multor persoane. Sursa de inspiraţie a fost Frank Mundus, un expert în creaturi marine monstruoase întâlnit de creatorul personajului, Peter Benchley.

Sherlock Holmes
Interpretat de o mulţime de actori, Holmes are una dintre cele mai longevive cariere în cinema. Printre cei mai recenţi interpreţi ai săi se numără Robert Downey Jr., dar şi Benedict Cumberbatch, care acum face furori în Star Trek Into Darkness. Sursa de inspiraţie a scriitorului Arthur Conan Doyle este Joseph Bell, un specialist în criminalistică ce-şi petrecea timpul deducând informaţii despre persoane pe care nu le cunoştea. Asistent al poliţiei, nu a devenit niciodată detectiv "cu normă întreagă".

Viktor Navorski/The Terminal
Poate nu este unul dintre cele mai reuşite filme ale lui Tom Hanks, dar sursa de inspiraţie este extraordinară: Mehran Karimi Nasseri, refugiat politic de origine iraniană, şi-a pierdut documentele în timp ce se afla pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi a trăit în incinta aeroportului timp de 18 ani...

Raymond Babbitt/Rain Man
Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor în rol principal la Oscar 1989, dar şi Ursul de Aur la Berlin cu un an înainte. Rain Man, cu Dustin Hoffman în rolul geniului autist Raymond Babbitt, a fost inspirat în parte de Kim Peek, un savant ce suferea de o rară boală genetică, sindromul FG. Peek a devenit o adevărată celebritate după apariţia filmului, iar scenaristul Barry Morrow i-a dat acestuia Oscarul său pentru a-l arăta la diversele evenimente la care era invitat. Astfel, statueta a căpătat renumele de "Cea mai iubită statuetă Oscar", fiind atinsă şi ţinută în mână de un mare număr de oameni.

Travis Bickle/Taxi Driver
E unul dintre cele mai celebre roluri ale lui Robert De Niro, iar la baza sa, spune scenaristul Paul Schrader, se află Arthur Bremer, un individ care a încercat să-l împuşte pe George Wallace, candidat la preşedinţia americană în 1972. Travis Bickle a inspirat şi el un atentat: John Hinckley Jr. a încercat să-l împuşte pe Ronald Reagan în 1981.

Rocky Balboa/seria Rocky
Sylvester Stallone a scris scenariul primului Rocky după ce a văzut un meci de box în care Chuck Wepner, considerat a nu avea nicio şansă, a rezistat timp de 15 runde în ring cu Muhammad Ali.

Norman Bates/Psycho
Personaj-cheie în poate cel mai faimos film al lui Alfred Hitchcock. Sursa de inspiraţie este criminalul în serie Ed Gein, care a ucis mai multe femei şi a dezgropat cadavrele altora. Scopul său? Cu ajutorul unor bucăţi din pielea acestora încerca să croiască un "costum" cu înfăţişarea mamei sale moarte. Gein este sursă de inspiraţie şi pentru teribilul Leatherface din The Texas Chainsaw Massacre şi Buffalo Bill din Tăcerea mieilor.

Indiana Jones
La egalitate cu Han Solo, cel mai iubit personaj din cariera lui Harrison Ford. Inspirat de Hiram Bingham III, profesor şi vânător de comori ce a descoperit situl Machu Picchu în 1911. Cartea sa "Lost City of the Incas" a fost sursa de inspiraţie pentru filmul The Secret of the Incas, cu Charlton Heston în rolul principal, iar de aici la Indiana Jones nu a mai fost decât un pas.

Exploreaza subiecte similare:

Harrison Ford, Clint Eastwood, Robert Shaw, Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Barry Morrow, Robert De Niro, Paul Schrader, Alfred Hitchcock, Taxi Driver, Zodiac, Jaws, The Terminal, rain man, Psycho, The Secret of the Incas, Charlton Heston, Mark Ruffalo

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 28 mai 2013 10:01
Sincer, de multi nu stiau ca au avut omologi in realitate... Fascinant!
Amy9998 pe 28 mai 2013 14:29
Interesant articol

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells