Oscar 2015: posibili candidaţi

de Ştefan Dobroiu în 22 Mar 2014
Cine s-ar putea lupta pentru statuete la următoarea ediţie a Oscarurilor?

Nu este niciodată prea devreme să discutăm candidaţii la Oscar pentru anul următor, din simplul motiv că lista filmelor cu şanse coincide cu cea a titlurilor în stare să atragă atenţia de-a lungul anului. Iată mai jos câteva posibilităţi în ceea ce priveşte producţiile ce ar putea primi o nominalizare la categoria Cel mai bun film la următoarea ediţie a premiilor Academiei.

Să începem cu Boyhood, despre care am aflat ieri că va fi proiectat în închiderea festivalului Transilvania, la Cluj-Napoca, pe 8 iunie. Filmul a primit Ursul de argint pentru regie la Berlinală (o cronică AICI) şi are toate şansele să impresioneze şi membrii Academiei.

Cei de la Ropeofsilicon o consideră şi pe Angelina Jolie în cărţi, cu noul ei film Unbroken. Faptul că premiera este programată pentru decembrie sugerează că Jolie intenţionează să-şi promoveze drama despre atletul Louis Zamperini, acum în vârstă de 97 de ani şi protagonist al unor aventuri extraordinare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deşi primul ei film In the Land of Blood and Honey nu a provocat admiraţia criticilor (ba chiar i-a enervat la culme pe sârbi), este posibil ca Unbroken să devină biletul de acces al lui Jolie în cercul restrâns al actorilor deveniţi regizori apreciaţi de la Hollywood.

Şi Foxcatcher are şanse, cu un Steve Carell de nerecunoscut în rolul principal, cel al unui multimilionar excentric care începe să antreneze o echipă de sportivi în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Seoul. Regizor este Bennett Miller (Moneyball), deja nominalizat la Oscar pentru Capote.

După ce a impresionat cu All Is Lost, J.C. Chandor revine în atenţie cu A Most Violent Year, o dramă a cărei acţiune se petrece în timpul unei violente ierni din 1981, când o familie de imigranţi din New York face tot posibilul să păstreze pe linia de plutire unica lor sursă de venit, o mică afacere. În rolurile principal îi vedem pe Oscar Isaac, foarte pe val după Inside Llewyn Davis, şi pe Jessica Chastain.

Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot) revine cu Trash, o dramă despre trei băieţi din lumea a treia care trăiesc de pe azi pe mâine supravieţuind cu ceea ce găsesc prin gunoaie. The Grand Budapest Hotel este şi el considerat o posibilitate la Oscaruri, după Marele Premiu al Juriului la Berlin şi nenumărate cronici pozitive. Filmul lui Wes Anderson are premiera românească în acest weekend. Joaquin Phoenix şi Paul Thomas Anderson fac din nou echipă în Inherent Vice, în timp ce Interstellar al lui Christopher Nolan ar putea sfârşi indiferenţa ranchiunoasă cu care Hollywood-ul şi-a tratat cel mai puternic regizor al momentului.

Canadianul Jean-Marc Vallée, cunoscut pentru Dallas Buyers Club, revine cu Wild, povestea unei femei care începe o călătorie pe jos de 1500 de kilometri pentru a se recupera de pe urma unei tragedii din familie. Reese Witherspoon interpretează rolul principal în această dramă inspirată din evenimente petrecute în realitate.

Posibilităţi interesante ar putea fi cel mai recent film al lui Woody Allen, Magic in the Moonlight, dar şi Jersey Boys, muzicalul lui Clint Eastwood. Alejandro González Iñárritu revine cu Birdman, despre un fost actor (Michael Keaton) ce îşi relansează cariera punând în scenă o piesă pe Broadway. Tim Burton are o şansă cu Big Eyes, o dramă cu o distribuţie interesantă (Amy Adams, Christoph Waltz), iar din cărţi nu ar trebui excluşi nici David Fincher, cu ecranizarea Gone Girl, şi Michel Hazanavicius, recompensat cu Oscar pentru Artistul şi aflat acum în post-producţie cu drama The Search, a cărei acţiune se petrece în Cecenia.

Pentru multe dintre aceste titluri o distribuţie în România este încă incertă, dar cu siguranţă multe dintre ele vor apărea pe marile noastre ecrane la iarnă sau în preajma următoarei ediţii a Oscarurilor.

Ce alte filme aşteptate în 2014 crezi că vor primi nominalizări la Oscar?

Exploreaza subiecte similare:

Richard Linklater, Boyhood, Unbroken, Angelina Jolie, Foxcatcher, Steve Carell, Bennett Miller, Stephen Daldry, J.C. Chandor, Jean-Marc Vallee, Reese Witherspoon, Interstellar, Inherent Vice, Wes Anderson, Paul Thomas Anderson, Joaquin Phoenix, Woody Allen, Clint Eastwood, Jersey Boys, Gone Girl, David Fincher, Michel Hazanavicius, Tim Burton, Oscar Isaac, Jessica Chastain, Birdman, Alejandro González Iñárritu, Michael Keaton, oscar 2015

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
hankie pe 22 martie 2014 23:11
Nu cred ca-i mai scapa lui Nolan macar o nominalizare pt regie.Ar fi prima,pana acum primind doar 2 nominalizari pt scenariu.
turcananda pe 25 martie 2014 09:27
Abia astept "Gone Girl"! Cartea a fost fantastica!
Dana04 pe 18 aprilie 2014 17:25
Sunt curioasa cum o sa fie filmul Unbroken in regia lui Angelina Jolie. :)
alex_il_fenomeno pe 30 aprilie 2014 15:24
Mult prea devreme sa ne pronuntam... Surprize cu siguranta vor fi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells