Filme care nasc psihoze

de Gloria Sauciuc în 7 Aug 2013
Psihoze în masă ori individuale

La începutul săptămânii, o ştire despre un reenactment al Jocurilor Foamei într-o tabără din Florida soldat cu reacţii calificate drept „inimaginabile” de către un specialist în problemele copiilor, psihologul Susan Toler, ne atrăgea atenţia, o dată în plus, asupra influenţei pe care o pot avea filmele asupra psihicului uman.

„Dacă va trebui să mor, atunci vreau să fiu ucis de o săgeată”, a spus celor de la The Daily Mail unul dintre copii. „Nu mă tăia cu sabia, prefer să se tragă în mine”, a continuat el. Reacţia imediată a organizatorilor taberei, a psihologlui şi a presei s-a făcut şi pe fondul altor cazuri inspirate din filme, din păcate soldate cu victime. James Holmes a deschis focul asupra unei mulţimi la o proiecţie nocturnă a ultimului film Batman, The Dark Knight Rises, ce s-a soldat cu doisprezece morţi. Ulterior, s-a dovedit că asasinul din Colorado suferă de o psihoză manifestată prin iluzii de grandoare şi de putere, conform unui psiholog din Los Angeles, criminalul mascându-se precum Joker-ul. Un alt asasin psihopat, care s-a declarat singur „obsedat de Joker-ul lui Batman”, a atacat un om cu un topor în ianuarie 2013, în Durham. Dale Pipe, de 20 de ani, a reacţionat „Why so serious?” după ce şi-a înjunghiat victima de 16 ori...

Un alt caz apropiat temporal este Avatar, al lui James Cameron. Filmul a devenit o experienţă mult prea reală pentru numeroşi spectatori, care au trăit momente depresive şi gânduri suicidale după ce au văzut în film frumuseţile planetei Pandora. În articolul intitulat „Audiences experience 'Avatar' blues, Jo Piazza relata pentru CNN că pe un forum al fanilor Avatar există un topic numit „Moduri de a face faţă depresiei de a nu putea vedea, în realitate, planeta Pandora”. În respectivul topic au scris mai mult de 1000 de persoane care simt o astfel de depresie. Alţi fani şi-au exprimat sentimente de dezgust faţă de rasa umană şi faţă de lumea în care trăim...

Primul caz de psihoză în masă generată de o operă de ficţiune ar putea fi cazul The War of the Worlds. Emisiunea de teatru radiofonic The Mercury Theatre On the Air difuzează în 1938 episodul Războiul lumilor, narat și regizată de Orson Welles, după romanul omonim al lui H.G. Wells. Emisiunea a făcut ca oameni din toată zona de nord-est a Statelor Unite şi din Canada să-şi părăsească în grabă casele. Unii dintre ascultători au ajuns să audă numai o parte a emisiunii în care se prezenta povestea unei invazii extraterestre de pe Marte şi, în conjunctura generată de frica celui de-Al Doilea Război Mondial, au crezut că emisiunea e un buletin de ştiri cât se poate de real. Ziarele au scris mai târziu despre panica ce a urmat, iar Hitler a citat cazul ca un semn al decadenţei societăţii occidentale, argument pentru teoria lui asupra superiorităţii rasei ariene.

Unul dintre filmele ce au avut o influenţă covârşitoare asupra spectatorilor a fost filmul mut The Birth of a Nation, al lui D.W. Griffith, ce a avut premiera în 1915. Povestea filmului a urmărit evenimentele legate de Războiul Civil American, de asasinarea lui Abraham Lincoln şi de formarea Ku Klux Klan-ului. Acolo unde a fost proiectat (inclusiv Boston şi Philadelphia) au avut loc violenţe, şi cel puţin un bărbat a omorât un tânăr de culoare după ce a văzut filmul. După informaţiile unui jurnalist, The Birth of a Nation a fost esenţial pentru reconstituirea Ku Klux Klan-ului în anii 1920, devenind un instrument de recrutare de-a lungul anilor pentru Ku Klux Klan.

Triumph of the Will/Triumph des Willens (Triumful voinţei) este unul dintre primele exemple de cinematografie în slujba unor obiective malefice. Mai mult decât un simplu documentar asupra congresului nazist din Nurenberg din 1934, Triumph of the Will este un film de propagandă conceput cu grijă pentru a-l elogia pe Adolf Hitler. Filmul începe cu scena în care dictatorul soseşte în oraş în mijlocul aplauzelor şi al adulaţiilor fanaticilor, apoi ilustrează diverse discursuri ale altor lideri nazişti, parada soldaţilor SS şi mai multe secvenţe care arată felurite exemple în care poporul german îşi manifestă bucuria vizavi de regimul nazist. Nefiind promovat în afara Germaniei, filmul a trezit reacţii diferite din partea istoricilor, considerându-se totuşi că Triumph of the Will a contribuit la construirea unui cult al personalităţii în jurul lui Hitler, ca şi la iluzia faptului că opţiunea pentru nazism ar fi unanimă în rândul poporului german. Tehnica filmului este pe atât de reuşită pe cât e mesajul de sinistru, iar regizoarea, Leni Riefenstahl, e considerată una dintre cele mai bune femei-regizor ale secolului XX.

Revenind la secolul XXI, dincolo de exemplele citate la începutul articolului, mai adăugăm, cu ocazia lansării horror-ului The Conjuring, că filmele horror adesea ating fricile fundamentale ale oamenilor, putând duce la psihoze individuale. De exemplu, frica de a fi devorat (Jaws, The Texas Chainsaw Massacre), frica de a fi vânat (The Island of Doctor Moreau sau Halloween), frica de a pierde controlul (The Shining, The Exorcist), toate fiind fobii plasate adânc în psihologia umană.

Exploreaza subiecte similare:

The Birth of a Nation, The Dark Knight Rises, The War of the Worlds, Avatar, The Shining, The Exorcist, The Conjuring, The Hunger Games: Catching Fire, Triumph des Willens

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
GhostRa pe 7 august 2013 11:39
"Alţi fani şi-au exprimat sentimente de dezgust faţă de rasa umană şi faţă de lumea în care trăim..."

oh, nu... teribil.

marian1204n pe 7 august 2013 12:31
nu e nevoie sa vad vreun film anume ptr a`mi exprima dezgustul fata de rasa umana si lumea in care traim!!! insasi rasa umana cu toate decadentele ei ma face sa ma gandesc cu dezgust la ea!! sunt om - si ce??? hitler a fost un singur om si a subjugat o natiune intreaga!!! eu de ce nu as face asta? ptr ca nu sunt hitler!!! de aici vine si dezgustul!!! se spune ca omul se diferentiaza de animal prin gandire!! se pare ca nu este adevarat!!! caci daca oamenii ar gandi nu s`ar mai lasa "sedusi" de promisiuni ca sa ajunga sa fie condusi de oameni precum Hitler! de aceea afirm si eu ca privesc cu dezgust la rasa umana din care fac si eu parte, din pacate!
kalamity pe 8 august 2013 04:24
hitler a fost un om...daca te dezgusta rasa umana de ce mai traiesti?
danny987 pe 7 august 2013 12:12
oameni care trebuie sa se trateze,pana nu fac rau altora.
zeno.marin pe 7 august 2013 13:59
Es tut mir leid Gloria, aber Triumph des Willens... nu a nascut niciodata vreo psihoza individuala, de grup sau de masa ci este un documentar de propaganda (realizat exceptional, cu tehnici de filmare revolutionare pentru acea vreme). Scenele respective dezvaluie un entuziasm nedisimulat, fanatic si absolut sincer, venit din partea unor oameni pentru care Hilter promitea sa fie mai mult decat un salvator, reprezentantul unei solutii si al unui ideal. Asadar filmul nu creaza psihozele, ci doar surprinde manifestarea acesteia.

La Avatar chiar ma bucur ca au existat fani care s-au sinucis. Nu aveau ce cauta pe lumea asta oricum si salut gestul lor (singurul normal de altfel). Oricum se observa o forma bizara de selectie naturala, unde nu triumfa cei puternici, imbecilii avand bunul simt sa se elimine singuri.

Daca discutam de Pasarile lui Hitchcock, acolo da. Chiar si acum, dupa atatia ani de cand am vazut filmul, de fiecare data cand vad un porumbel, ma gandesc ca o sa imi lase o placinta pe masina...

GhostRa pe 7 august 2013 14:45
heil, zeno.marin!
VIBERS pe 8 august 2013 00:25
Zeno.marin chiar daca iti dau dreptate in tot ceea ce ai relatat mai sus, totusi sunt niste fiinte umane si poate pt unele dintre ele poate mai exista o sansa.Totusi nu inteleg ce a fost asa entuziasmant la Avatar de s-au sinucis oamenii aia, ca in afara de Defecte Speciale nu a mai fost nimic iesit din comun.
wiewx pe 7 august 2013 14:29
:) Da, ca parca tonele de telenovele serbede si pe acelasi tipar, n-au indobitocit milioane de gospodine si le-au dus la disperare ca nu traiesc alaturi de un "huan" sau cum ii mai cheama pe eroii lor si se uita cu scarba si dispret la burduhosul, pe post de sot, care tocmai a pus capac cu 3 beri cei 10 mici...:)), in timp ce ea se chinuie sa-si care prin casa cele 110kg, dereticand in pauza de publicitate....
Si acolo se nasc psihoze, nu numai in Avatar sau nu mai stiu ce film.
Din cate stiu si desenele animate cu Mihaela, de pe vremea lui Ceausescu nasteau psihoze. Totul este o psihoza, mai accentuata sau mai diluata.

viovmih pe 7 august 2013 14:55
Ca-n povestea cu albinele: 1. unii au ororare de ele pentru ca inteapa si ar dori sa fie starpite pana la ultima - astia sunt fobicii; 2. altii nu mai prididesc sa le admire si sa se extazieze in fata rolului lor in viata planetei (fara ele 80%din plante ar disparea prin nepolenizare, flora planetei ar reveni la formula din mezozoic). Inclinatia spre fobie preexista de fapt in individ, in capacitatea lui redusa de a_si controla emotiile.
e571kkt pe 7 august 2013 17:41
like
AndreBlack pe 7 august 2013 19:16
Chiar este adevarat . Cunosc unele persoane care chiar au astfel de probleme .
VIBERS pe 8 august 2013 00:14
Este grav inseamna.
vladimir84 pe 7 august 2013 19:46
Nu-i de gluma cu psihopatii astia care nu fac diferenta dintre film si realitate.
Skynet.Zbenga pe 7 august 2013 19:48
Filmele genereaza psihoze, asta e sigur.
Eu cred totusi ca numai cele bune pot face asta. Acum depinde de fiecare cum reactioneaza...

pavy_b pe 7 august 2013 20:00
fiecare ia ce stie de la un film,se pare c altii iau prea mult si raman cu prea putin
mym pe 7 august 2013 23:47
oameni bolnavi ce nu pot face diferenta ditre un film si realitate
VIBERS pe 8 august 2013 00:13
Ce psihoze oamenilor acum voi sunteti seriosi.Pai acei oameni, acei monstrii au o problema mentala si nu este in nici un caz de la niste filme.Daca esti om in toata firea, indiferent de la ce varsta te uiti la un film fie el horror, porno sau orice altceva trebuie sa faci diferenta intre realitate si film.Din moment dat ce nu reusesti inseamna ca ai o problema la mansarda si locul tau este la Obregia in camasa de forta.Cred ca am vazut filme horror de la 7, 8 ani si nu m-au influentat cu absolut nimic.Deci foarte clar indiferent daca ai 50 de ani sau 7 ani trebuie sa constientizezi ce faci, asta bineinteles daca esti in toate facultatile mintale.
Sorin87 pe 8 august 2013 08:04
sunt persoane care au probleme cu psihicul daca se uita la prea multe filme horror sau prea multa drama, mai trebuie combinate si cu umpic de comedie sa fie in balanta
VIBERS pe 8 august 2013 11:25
Pai sunt persoane bolnave care trebuiesc tratate.
Wonka pe 8 august 2013 08:15
"reenactment" serios? era greu daca se scria reconstituire
mechanic pe 10 august 2013 16:19
Depresie fiindca nu pot vedea Pandora in realitate?... atunci ce sa mai zic de depresia mea fiindca trebuie sa ma trezesc in fiecare zi in pielea mea si nu in cea a unui pusti de bani gata caruia realitatea i se pare mult prea insipida?
adi_ramses pe 3 februarie 2014 11:19
Nu ma gandeam ca se poate ajunge aici de la filmele astea

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells