« Înapoi la pagina festivalului

Exclusiv! Coresponenţa de la Festivalului Internaţional de Film de la Pusan!

20 Sep 2010
Exclusiv! Coresponenţa de la Festivalului Internaţional de Film de la Pusan!

Cel mai mare şi mai important festival de film de pe continentul asiatic, Pusan Film Festival, nu va mai fi o necunoscută pentru cinefilii din România! Cinemagia îşi preţuieşte cititorii şi le oferă o surpriză, în exclusivitate în România: va avea un corespondent la a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Pusan (PIFF), ce se desfăşoară în perioada 7-15 octombrie 2010.  

Pe 36 de ecrane, în cinci cinematografe din Pusan (al doilea oraş, ca mărime, din Coreea de Sud), vor rula timp de nouă zile - 103 premiere mondiale (dintre care 82 lungmetraje) şi 52 premiere asiatice (49 lungmetraje).

Oliver Stone, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Abbas Kiarostami, Carlos Saura sunt invitaţii speciali ai acestei ediţii, al cărei film de deschidere este Under the Hawthorn Tree, cea mai recentă creaţie a celebrului regizor chinez Zhang Yimou. De-a lungul timpului,  regizorii sud-coreeni care au primit onoarea de a da startul la PIFF au fost Lee Chang-dong (Peppermint Candy, 1999), Bae Chang-ho (Black Narcissus, 2001), Kim Ki-duk (The Coast Guard, 2002), Kim Dae-seung (Traces of Love, 2006) şi Jang Jin (Good Morning President, 2009). Takeshi Kitano, care a concurat pentru Plame d'Or anul acesta la Cannes, este  în competiţie şi la Pusan, cu filmul Outrage.

Între 2003-2009, nu mai puţin de 26 de producţii cinematografice româneşti sau cu participare românească semnificativă (scurtmetraje şi lungmetraje) au fost prezentate în cadrul PIFF. Iată câteva titluri: Balanţa, O vară de neuitat şi Niki Ardelean, colonel în rezervă de Lucian Pintilie – toate la ediţia din 2003; Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu – în 2005, Legături bolnăvicioase,  de Tudor Giurgiu şi A fost sau n-a fost?, de Corneliu Porumboiu – în 2006. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu şi Restul e tăcere, de Nae Caranfil – au fost prezentate în 2007 etc. Mai mult, Ediţia a 13-a a festivalului a dedicat un program special, cu 12 filme, Noului Cinema Românesc; anul trecut, în cadrul secţiunii „Flash Forward” a avut premiera mondială filmul Caravana cinematografică, de Titus Muntean.

Ediţia de anul trecut a festivalului a prezentat, ca de obicei, cele mai importante producţii recente ale cinematografiilor asiatice, cărora li s-au adăugat 355 de filme din 70 de ţări; peste 17.000 de invitaţi internaţionali au luat parte la PIFF 2009, iar numărul de bilete vândute a depăşit 190.000. Cu o asemenea anvergură, PIFF este cel mai important festival de film de pe continentul asiatic. Prima sa ediţie, din septembrie 1996, a reprezentat şi primul festival de film din Coreea.

Un alt capitol important al festivalului îl reprezintă Piaţa de Film Asiatic (Asian Film Market). Lansată în 2006, a ajuns la a patra ediţie în cadrul PIFF (10-13 octombrie 2010) şi reuneşte agenţi de vânzări şi achizitori de cinema asiatic. În 2009, la Asian Film Market au luat parte 508 companii, organizaţii şi institute din întreaga lume. Anul acesta, pentru a creşte confortul şi eficienţa evenimentului, s-a luat măsura originală ca participanţilor la Asian Film Market să li se ofere şansa de a vedea online filmele prezentate, nu doar în camera lor de hotel, ci şi oriunde în lume (într-un interval extins până pe 31 octombrie).

Mihai Fulger, membru al juriului FIPRESCI la Pusan, anul acesta, va transmite zilnic de la Festival, în exclusivitate pentru cititorii Cinemagia, cele mai importante informaţii, plus un jurnal care va cuprinde o privire din interior, de pe banca juriului, asupra evenimentului şi a filmelor din competiţia New Currents. Nu rata corespondenţa de la Festivalului Internaţional de Film de la Pusan (PIFF), pentru că nu vei şti care sunt cele mai cool producţii asiatice ale anului!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 20 septembrie 2010 19:20
Cool, ai?! Ei, da'dacă spui tu... :P
Vortex pe 20 septembrie 2010 21:35
Asta e pentru saracii(necunoscutii) filmului si cativa de speta medie.
Dragomara pe 20 septembrie 2010 22:40
@Vortex - aş fi cea mai fericită săracă a filmului, şi nu numai, să văd măcar filmele asiatice pomenite aci, ca tot omul la cinema, sau casă-n din fotoliul meu, ci nu luate cu greu de pe Net. Oricum, zilele astea m-a fericit Dumnezeu, deci am să mă uit la "Peppermint Candy". :-)
Piratu pe 21 septembrie 2010 00:06
cum altii ne respecta filmele,festivalurile asa si noi la randu nostru trebuie sa o facem

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Andrew Lau (Wai-Keung) este un important cineast (director de imagine, regizor si producator) originar din Hong Kong. El a semnat, printre altele, superba trilogie Infernal Affairs, pornind de la care Marin Scorsese a realizat multioscarizatul film The Departed...
Daca v-a incantat The Good, the Bad, the Weird , se prea poate sa va placa si Wonseu-eopon-eo-taim / Once Upon a Time (il puteti gasi si ca Once Upon a Time in Corea, printre zecile de filme cu titluri asemanatoare), al patrulea lungmetraj al lui Jeong Yong-gi...
La fel ca si Memories of Murder de Bong Jong-ho, Geu nom moksori / Voice of a Murderer al regizorului-scenarist Park Jin-pyo este un thriller bazat pe un caz real, pe care politistii coreeni n-au reusit sa-l rezolve timp de doua decenii...
jinglebells