« Înapoi la pagina festivalului

Cele mai aşteptate filme la Berlin

de Ştefan Dobroiu in 10 Feb 2010
Cele mai aşteptate filme la Berlin

Cea de-a 60-a ediţie a festivalului de la Berlin începe mâine şi se pare că regizorii mai venerabili decât Berlinala sunt cei mai aşteptaţi să-şi lanseze filmele. Roman Polanski va prezenta The Ghost Writer în competiţie, în timp ce Martin Scorsese ne duce pe Shutter Island în afara competiţiei.

Ambele filme vor fi lansate în România, ultimul pe 26 februarie, primul, al cărui titlu în română este acum Marioneta, pe 28 mai.

Chiar dacă se află în continuare în arest în reşedinţa sa din Elveţia, Polanski are toate şansele să pună ceva paie pe foc cu Marioneta, un film cu Pierce Brosnan în rolul unui fost premier britanic şi Ewan McGregor în cel al scriitorului angajat să-i redacteze acestuia memoriile. Subiectul se bazează pe un thriller scris de romancierul britanic Robert Harris, volum despre care se spune că îl are de fapt în vizor pe fostul premier Tony Blair. Marioneta are o şansă la un premiu pe 20 februarie, juriul condus de Werner Herzog putând fi influenţat atât de subiectul fierbinte cât şi de situaţia regizorului. Proiecţia de presă va fi vineri, iar Cinemagia îţi va spune cât mai repede la ce să te aştepţi de la noul thriller al lui Polanski.

Tot un thriller a pus la cale şi Martin Scorsese în Shutter Island. Scorsese va veni la Berlin însoţit de probabil cea mai importantă vedetă mondială ce va călca pe covorul roşu anul acesta, un an foarte sărac în nume mari şi glamour. Leonardo DiCaprio va reprezenta Shutter Island, a cărui primă proiecţie va avea loc sâmbătă.

Alte filme aşteptate sunt Howl, în care James Franco interpretează rolul poetului Allen Ginsberg, acuzat, după publicarea poemului care dă şi titlul filmului, că scrie "literatură obscenă". Howl a fost prezentat în premieră mondială la Sundance.

Tot la Sundance a provocat scandal The Killer Inside Me, pentru care britanicul Michael Winterbottom a fost acuzat de violenţă excesivă. Într-una din ultimele zile ale festivalului îl vom vedea pe Casey Affleck în rolul unui poliţist ce ascunde în spatele unui comportament aparent inofensiv porniri ucigaşe. Printre victimele sale se numără Jessica Alba şi Kate Hudson.

Starul indian Shah Rukh Khan vine la Berlin cu My Name Is Khan, dar fanele vedetei numărul unu de la Bollywood nu vor vedea cântece, dragoste şi dansuri în acest film foarte angajat politic. My Name Is Khan spune povestea unui musulman indian şi a experienţele sale în Statele Unite după atacurile de la 11 septembrie. Reţinut şi interogat timp de două ore acum câţiva ani într-un aeroport american, Khan şi-a transpus nefericita experienţă cu autorităţile Statelor Unite în acest film prezentat în afara competiţiei la Berlinală.

Greenberg, cu Ben Stiller, noul film al lui Zhang Yimou, A Woman, A Gun And A Noodle Shop, Mammuth, al duoului belgian Benoit Delepine şi Gustave de Kervern şi Na putu, noul film al câştigătoarei din 2006, Jasmila Zbanic, sunt alte titluri care ar putea impresiona juriul.

Filmul românesc Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Şerban, are proiecţia de presă sâmbătă dimineaţa şi Cinemagia va fi prima care-ţi spune cum a fost primit de jurnaliştii acreditaţi la Berlinală.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
kurosawa pe 11 februarie 2010 01:29
care atacuri d ela 9 septembrie? eu n-am auzit de ele. vreau amanunte sa nu mor prost
PUFA1PUFA2 pe 13 februarie 2010 10:41
Shahrukh Khan a fost retinut pe aeroportul din SUA in luna august 2009 , dupa ce terminase filmarile in State la My name is Khan.Asa ca nu aceasta experienta o transpune in film ci se pare ca filmul a influentat comportamentul autoritatilor fata de Shahrukh Khan.
Pt. ;; kurosawa;; : intra pe net si introduci aceste date si o sa vezi de ce americanii si-au schimbat atitudinea fata de musulmani ( atacul terorist care a condus la mii de morti si la prabusirea turnurilor gemene )

buburuzza pe 27 septembrie 2010 21:56
Da, dar e 11 septembrie nu 9 septembrie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells