2015: cele mai proaste filme

de Ştefan Dobroiu în 29 Dec 2015
Zeci de titluri desfiinţate de public şi critici anul acesta

2015 a venit cu destule surprize plăcute în ceea ce priveşte cinema-ul, dar a produs şi câteva dezamăgiri consistente. Dacă e să ne luăm după multitudinea de comentarii în ceea ce priveşte Star Wars: Trezirea Forţei, până şi blockbusterul lui J.J. Abrams şi-ar găsi un loc pe lista de mai jos, cel puţin din punctul de vedere al cititorilor noştri! Iată mai jos câteva din marile dezamăgiri ale anului, trâmbiţate atât de cinefili, cât şi de publicaţiile de profil.

Două dintre titlurile de mai jos apar în topul filmelor cu cele mai mari încasări anul acesta în România.

Sunt multe titluri care apar pe listele cu cele mai proaste filme ale anului, dar câteva parcă sunt omniprezente. Unul dintre ele este Mortdecai, cu Johnny Depp în rolul principal. Un altul este Fifty Shades of Grey, care, în ciuda faptului că a fost desfiinţat de critici, iar spectatorii (sau mai degrabă spectatoarele) au vociferat împotriva alegerii actorilor şi a lipsei lor de chimie, a reuşit să încaseze 570 de milioane de dolari la un buget de 40 de milioane.

Terminator: Genisys este fără îndoială unul dintre cele mai hulite filme ale anului. Decizia de a cheltui 150 de milioane de dolari pentru a "corecta" cronologia producţiei originale i-a uimit şi adesea înfuriat pe fanii francizei lansate de James Cameron în 1984. Revenirea lui Arnold Schwarzenegger în rolul Terminatorului şi alegerea popularei Emilia Clarke pentru cel al tinerei Sarah Connor nu au convins publicul american, filmul strângând doar 90 de milioane de dolari în SUA. Restul globului s-a dovedit mai ataşat de povestea Terminatorilor, totalul mondial fiind de 440 de milioane. Ceea ce înseamnă că franciza va fi continuată, cu slabe şanse ca sequelurile să revină la nivelul primelor două filme.

Terminator 5 nu este unicul exemplu care dovedeşte că SF-ul a suferit în 2015. The Fantastic Four era un alt film aşteptat, iar studiourile Fox aveau deja exemplul producţiilor din 2005 şi 2007 pentru a şti cum NU ar trebui făcută o continuare. Deşi s-a investit în actori convingători, filmul realizat de Josh Trank nu a reuşit să impresioneze, iar regizorul s-a grăbit să dezvăluie că studiourile au ales o variantă de montaj pe care el a refuzat să o semneze. Pentru spectatorul atent, Fantastic Four a fost mai puţin un film dezamăgitor şi mai mult un indiciu cu privire la cât de schimbat este genul "supereroic" după lansarea Universului Cinematografic Marvel: considerate personaje destinate amuzamentului copiilor, Lucrul, Omul-Torţă, Femeia invizibilă şi Domnul Fantastic au ridicat întrebarea dacă atributele lor mai sunt oportune pentru o transpunere cinematografice. Un sequel este programat pentru 2017.

Jupiter Ascending este un alt exemplu de film SF care nu s-a bucurat de aprecierile publicului în 2015. Elaborata producţie a fraţilor Wachowski a reamintit criticilor punctele forte ale duo-ului regizoral: spectacol vizual în detrimentul unui scenariu convingător. Într-adevăr, Jupiter Ascending ia ochii cu unul dintre cele mai impresionante eforturi de producţie ale anului, dar eşuează să implice şi să convingă cu o poveste considerată mult prea familiară. Self/less şi Pixels sunt alte două titluri SF amintite pe listele de chixuri din 2015.

Lista celor de la The Rolling Stone cuprinde titluri precum American Ultra, The Cobbler, Entourage, Get Hard, Hot Pursuit, Mortdecai, Serena, Ted 2 şi Vacation, ceea ce ne face să credem că şi comedia a avut de suferit anul acesta.

Redactorilor revistei Time le-au displăcut animaţia Minions, Burnt (care nouă chiar ne-a plăcut) şi The Age of Adaline, ca să amintim doar titlurile nemenţionate până acum sau care au avut o premieră şi la noi în ţară. Cei de la Hitfix includ pe lista de eşecuri Blackhat, By the Sea, Chappie (total de acord), Insurgent, Pan, The Wedding Ringer şi The Seventh Son. Indiewire menţionează, printre mai multe altele, Green Inferno, Victor Frankenstein şi Kingsman: The Secret Service.

Ce film văzut la cinema te-a dezamăgit cel mai mult în 2015?

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, J.J. Abrams, Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Josh Trank, Mortdecai, Jupiter Ascending, The Fantastic Four, Terminator: Genisys, American Ultra, The Cobbler, Entourage, The Age of Adaline, Minions, The Green Inferno, Chappie, By the Sea, Fifty Shades of Grey, Get Hard, Hot Pursuit, Vacation, Serena, Ted 2, Burnt, Pan, The Wedding Ringer, Seventh Son, Victor Frankenstein, Kingsman: The Secret Service, Blackhat, Self/less, Pixels

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 29 decembrie 2015 14:23
In mare parte sunt de acord cu aceasta lista. Multe dintre ele m-au dezamagit si pe mine.In special Jupiter Ascending al fraţilor Wachowski. Dar ei nu se incurca cu jumatati de masura, fac ceva foarte bun sau ceva complet dezastruos.
AlineziaBumfi pe 29 decembrie 2015 14:31
Pentru mine, cele mai proaste filme din 2015 sunt, in ordine: Fantastic Four, Paranormal Activity: The Ghost Dimension, The Lazarus Effect, Hot Pursuit, The Gallows, Seventh Son, The Woman in Black 2: Angel of Death, Poltergeist, Fifty Shades of Grey si The Boy Next Door.
Pe langa acestea 10, mai pot enumera Taken 3, Jupiter Ascending, Insurgent, Paul Blart: Mall Cop 2, Tomorrowland, San Andreas, Ted 2, Terminator: Genisys si Minions.

Ma surprinde includerea lui Kingsman: The Secret Service in lista celor de la Indiewire. Este singurul film din topurile prezentate in articol care a primit critici pozitive...

Si o alta obiectie ar fi: dupa cine Star Wars: The Force Awakens e printre filmele proaste ale anului?... Cum puteti sa il mentionati in lista celor mai proaste filme cand se afla in majoritatea listelor cu "cele mai bune filme" ale criticilor si cel mai probabil va fi si nominalizat la Oscar pentru "Best Picture"??

Andrey92 pe 29 decembrie 2015 16:24
SW e o porcărie refurbished pe alocuri și cel mult decentă doar dacă o iei per ansamblu. Un SW trebuia să fie mult mai mult decat ceea ce ni s-a prezentat în 7. Nu e de Oscar. Cel puțin pentru best picture. Poate pentru efecte și-ar merita într-adevăr și premiul, nu doar o nominalizare, dar doar atât. După cum am mai menționat și intr-un comentariu anterior, filmul mai mult mizează pe noțiunea de nostalgie, decât să conțină "substanță" de film bun, iar Oscar-ul pentru așa ceva nu ar trebui să se dea (și zic bine nu ar trebui, pentru că, totuși, sunt șanse să-l ia ... mai mulți ani s-a întâmplat ca niște porcării să ia premiul pentru cel mai bun film și nu aveau nicio tangență cu ideea).
mihnea_aspru95 pe 5 ianuarie 2016 11:45
Star Wars: Trezirea Fortei a fost de nota 5 (pentru mine), doar Rey mi-a placut si atat, de moartea subita a lui Han Solo ce sa mai zic (nu cred ca mai este SPOILER pentru nimeni). Cele mai bune filme din punctul meu de vedere au fost: 1)MAD MAX: Fury Road; 2)Avengers: Age of Ultron; 3)SPECTRE. N-am vazut Cei 8 odiosi (poate este bun) la fel si The Revenant.
danny987 pe 29 decembrie 2015 15:09
Si eu sunt de acord cu lista de mai sus,cu toate dintre filmele enumerate mai putin unul:Kingsman (a fost bunicel dupa parerea mea).
ginx pe 29 decembrie 2015 16:11
star wars. din pacate
radu3455 pe 29 decembrie 2015 18:25
singur film vazut din lista de mai sus e The age of adaline,si chiar mi-a placut restul n-am de gand sa le vad
PaulCristian pe 29 decembrie 2015 19:36
spuneti ca au dezamagit, si poate aveti dreptate, dar ceea ce conteaza e ca fac bani....da de gandit nu...
cavallioty pe 29 decembrie 2015 21:32
parerea criticilor.......... pana la urma daca mi-a placut ce am vazut nici nu ma mai intereseaza parerea lor

Fantastic Four 2 avea o data de lansare in 2017 dar dupa esecul financiar,nu mai are nici una

Razvy20 pe 30 decembrie 2015 01:12
putin imi pasa care sunt cele mai proaste filme ale anului. atata timp cat te uiti la ele si iti plac nu conteaza altceva. sa fim seriosi...ca si cu lista filmelor cu cele mai multe greseli...pai cui ii spun ei ca un film are un nr x de greseli daca il vezi o data de 2 ori? ca sa iti dai seama de greselile facute trb sa il vezi cred faza cu faza si de n ori sa stai sa urmaresti greseala. dar who gives a shit de asa ceva? eu daca ma uit la un film ma uit o data, daca e foarte bun si imi place ma uit de 2, 3, 4 ori dar nu ma uit sa ii gasesc defectele. asa ca, f**k t**m :D
SERGIULICA2005 pe 30 decembrie 2015 01:50
"MAD MAX: Drumul furiei". El nu mi-a placut deloc (nu pot spune ca m-a dezamagit, pt. ca nu aveam, din start, asteptari mari de la el).
AndreiStefan pe 30 decembrie 2015 08:50
As inlocui Terminator si Kingsman, cu alte 2 filme mult mai proaste din punctul meu de vedere: Black Mass si Paper Towns...
Dimz pe 30 decembrie 2015 17:30
Sunt mult mai multe decat cele enumerate in articol. Un an dezastruos din punct de vedere al calitatii filmelor.
Phantom_sub pe 30 decembrie 2015 18:40
Eu le-am văzut pe astea şi mi-au plăcut: Terminator, Jupiter Ascending, The Seventh Son şi Pan. Ce nu mi-a plăcut a fost Kingsman. Star Wars VII mi-a plăcut mult!
Mr.Halloween pe 31 decembrie 2015 00:37
Anul asta au iesit niste filme chiar bune (San Andreas, Poltergeist-remake, PARANORMAL ACTIVITY: THE GHOST DIMENSION-un film care mi-a depasit toate asteptarile, The Visit...). Recunosc ca nu am vazut cam nimic din lista respectiva :D dar le am bifate cu "Vreau sa vad".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells