Articole The Pursuit of Happyness

(2006)

În căutarea fericirii

În căutarea lui Chris Gardner

In 2003, producatorul executiv Mark Clayman, un scriitor si actor care a devenit producator, a fost doar una din multele persoane care au vizionat o emisiune despre Chris Gardner pe "20/20”. isi aminteste: "Am vazut acel fragment care se referea la felul in care Chris s-a confruntat cu obstacole uimitoare, dintre care cel mai mare a fost lipsa unui adapost. Era o scena in care el revizita o toaleta din statia de metro Bart cu fiul sau si a marturisit cum obisnuia sa-l spele in chiuveta de acolo. Dat fiind ca si eu si sotia mea aveam un fiu care avea un an la vremea respectiva, am fost amandoi atat de emotionati ca am plans. Am vazut in aceasta poveste nu transformarea peste noapte a unui om din cersetor in bogatas ci povestea emotionanta a unui tata si a unui fiu. M-am intors catre sotia mea si i-am spus: "Trebuie sa obtin drepturile de ecranizare pentru aceasta poveste.”

Telefonul lui Chris Gardner a sunat non-stop dupa transmiterea episodului din "20/20”, insa Clayman i-a atras atentia, isi aminteste Gardner, "deoarece era onest, direct, sincer, la obiect.” A fost stabilita o intalnire la sediul companiei de productie Escape Artists; cei trei parteneri ai companiei, Todd Black, Jason Blumenthal si Steve Tisch au produs separat in trecut filme precum Antwone Fisher, American History X si filmul care a obtinut premiul Oscar, Forrest Gump. "Opinia mea era”, spune Blumenthal, "ca povestea lui Chris Gardner este una universala, despre cat de departe poate merge un tata pentru a-si proteja copilul si a-l tine in siguranta. Aceasta trama avea un centru emotional care misca pe oricine si am folosit aceasta ca pe un prim pas in realizarea unei povesti inspirate de viata lui Chris Gardner.”

Black si Blumenthal l-au contactat pe producatorul James Lassiter, partenerul lui Will Smith de la Overbrook Entertainment. Lassiter a fost si el impresionat de poveste: "Am stiut ca il va atrage si pe Will, atat ca om cat si ca tata.” Lassiter a trimis inregistrarea de pe "20/20” la Vancouver, unde Will Smith filma I, Robot si in mai putin de 24 de ore actorul i-a raspuns.

"Din momentul in care am vizionat fragmentul de pe ‚20/20’, am vazut in aceasta poveste intruchiparea visului american”, spune Will Smith. "Ideea pe care se bazeaza aceasta tara este speranta ca orice persoana care dispune de vointa si hotarare poate sa-si transforme viata, poate sa-si schimbe situatia – urcand de la treapta cea mai de jos pana la treapta cea mai de sus. Ori de cate ori vezi o persoana atat de grandioasa si de sarguincioasa, intrebarea pe care ti-o pui in mod automat este: oare eu as fi putut sa fac asta? As fi putut sa fiu om, tata, sot in aceeasi masura, astfel incat sa ma confrunt si sa rezist adversitatilor in felul in care a facut-o acea persoana - felul in care a facut-o Chris Gardner? Acestea au fost intrebarile pe care mi le-am pus.”

Exprimarea fericirii în cuvinte
jinglebells