Articole The Pink Panther

(2006)

Pantera Roz

Despre productie

Legenda Panterei Roz a luat fiinta in 1963, odata cu filmul lui Blake Edwards, cu David Niven si Peter Sellers in rolul inspectorului Clouseau. Regizorul Shawn Levy si producatorul Robert Simonds au fost atrasi de ideea de a continua aventurile celebrului inspector francez Jacques Clouseau. "In viziunea lui Blake Edwards si Peter Sellers, personajul inspectorului Clouseau este un omagiu adus comicilor filmului mut, precum Charlie Chaplin si Buster Keaton."

Atat realizatorii, cat si actorul Steve Martin, ales pentru a-l interpreta pe Clouseau, au fost de la inceput constienti de faptul ca originalul The Pink Panther era un film de referinta, greu de egalat. "De aceea, nu am intentionat sa facem un film in competitie cu originalul, ci am incercat sa reinterpretam povestea si personajele." explica Levy. Scenariul a fost dezvoltat intr-o maniera experimentala. "Improvizam diverse scene si, daca ni se pareau la fel de nostime cand le revedeam dupa o luna, le pastram." spune Levy.

Levy si Martin au fost de acord ca actorul Kevin Kline este alegerea perfecta pentru rolul superiorului lui Clouseau, Dreyfus. “Am vrut un actor care intelege perfect ceea ce inseamna o comedie, ori performanta lui Kline din A Fish Called Wanda vorbea de la sine.“

Filmul introduce mai multe personaje noi, printre care cel al asistentului lui Clouseau, Gilbert Ponton, interpretat de cunoscutul actor francez Jean Reno. “Ponton este cel care il aduce cu picioarele pe pamant pe Clouseau, un individ realist si tolerant." explica Levy. “Jean are un umor aparte si reuseste sa-si defineasca personajele printr-o prezenta minima pe ecran." spune regizorul.

Un personaj nou este si Xania, iubita fotbalistului ucis cu o sageata otravita. Rolul este construit pe linia femeilor frumoase, celebre si duplicitare interpretate de Claudia Cardinale, Elke Sommer si Dyan Cannon. Alegerea realizatorilor a fost cantareata Beyoncé Knowles, aflata intr-o pauza de o luna intre doua albume Destiny’s Child. "Trebuia sa ma decid daca sa accept rolul sau sa-mi iau o binemeritata vacanta. Cand am auzit ca voi lucra cu Steve Martin si Kevin Kline mi-am spus ca asta ar fi, intr-adevar, o vacanta, si extrem de amuzanta, pe deasupra." povesteste Knowles.

Un alt rol-cheie este cel al secretarei lui Clouseau, ingenua Nicole, care devine ajutorul de baza al inspectorului si admiratoarea sa secreta. Actrita Emily Mortimer a fost alegerea realizatorilor pentru acest rol. ";n afara de Ponton, Nicole este singurul prieten adevarat al lui Clouseau, care ii este aproapèe la bine si la rau."

Muzica a fost un element decisiv in turnarea filmului. Regizorul Shawn a facut sa rasune non-stop pe platoul de filmare celebra tema a Panterei Roz, a lui Henry Mancini. “Mi se pare absoulut geniala si am utilizat-o ca sursa de inspiratie." explica Levy. Invariabil, el punea CD-ul cu piesa sa cante pe platou. Cand acest lucru nu era posibil, utiliza soneria telefonului sau mobil, cu aceeasi tema. Cand nici una, nici alta nu functionau, fredona el insusi melodia.

Pentru a respecta traditia filmelor lui Blake Edwards, realizatorii au decis sa filmeze in locatii europene. Astfel, ei au ales Franta, filmand in principal in Paris, dar si in imprejurimi, la Castelul Voisins. Pe langa Franta, realizatorii au considerat oportun ca o parte din film sa se desfasoare la New York, in care Clouseau se plimba deghizat in turist. "Am gasit ca ideea unui inspector Closeau purtand o sapca cu inscriptia I Love New York in mijlocul lui Times Square ni s-a parut extrem de nostima, tocmai prin absurditatea ei." explica Levy. La fel de amuzanta li s-a parut ideea ca inspectorul Clouseau sa conduca un Smart Car, un tip de automobil extrem de popular in Europa. "Aceste masini au un are usor absurd, exact ca si Clouseau insusi." explica regizorul.

Costumele create de Joseph Aulisi au avut o contributie decisiva la conturarea personajului inspectorului Closeau. In filmele lui Blake Edwards, Clouseau era intotdeauna imbracat impecabil. De aceea, Aulisi a creat pentru Steve Martin o garderoba in stilul anilor '60. La acestea, Aulisi a adaugat o nota de umor cu ajutorul unor detalii nostime – jacheta mai scurta sau mai stramta decat normal, pantaloni "care flutura in vant", confectionati din materiale matasoase si usoare, si acestia mai scurti, pentru a lasa sa se intrevada sosetele in dungi si pantofii cu varf ascutit. Toate acestea contribuie la crearea aspectului excentric al inspectorului Clouseau.

"Am incercat sa croiesc scenariul dupa personajul principal. Sper sa fi reusit sa fac din varianta mea de inspector Clouseau un personaj la fel de memorabil ca cel creat de Blake Edwards." conchide regizorul Shawn Levy.

Sinopsis
jinglebells