Articole The Big Lebowski

(1998)

Marele Lebowski

Despre productie

Asemeni romanelor lui Chandler, povestea din The Big Lebowski are loc in Los Angeles, iar naratiunea, inca o asemanare cu Chandler, ne plimba prin diferitele straturi sociale, prin intermediul Fantelui, personajul principal, si oamenii pe care acesta ii intilneste.

“As spune ca The Big Lebowski este despre Los Angeles, asa cum Fargo era despre Midwest”, ne spune Joel Coen. “Bineinteles, povestea are loc in Los Angeles - orasul pe care il cunoastem noi si multe personajele din film au la baza persoane pe care le cunoastem si pe care noi le-am intilnit de-a lungul timpului.”

“ Avem un narator in voice-over, tradare si inselaciune printre oamenii din diferitele straturi ale povestii - ale caror motive sunt obscure si ascunse, iar multe din personaje seamana, deliberat, cu cele din povestile lui Chandler. In “The Big Sleep”, de exemplu, exista o sora mai mare care este o femeie foarte sofisticata si cealalta sora care este o femeie stricata. In The Big Lebowski sofisticata este Maude, fiica milionarului Lebowski, iar imorala este Bunny - tinara lui sotie.”

“Am scris povestea intr-un stil modern si am stabilit timpul actiunii foarte clar - anul 1991, in timpul Razboiului din Golf”, adauga Ethan. “Incadrarea povestii in aceasta perioada are un efect direct asupra Fantelui si prietenilor acestuia. Pina in final, acesti detectivi amatori reusesc sa dezgroape secretele povestii si sa rezolve un caz demn de priceperea unui profesionist precum Philip Marlowe... daca acesta ar fi fost nebun dupa bowling si fumatul marijuanei.”

Desi personajul principal este Fantele, fratii Coen au vrut sa scrie un scenariu in care unul din personaje sa fie pentru John Goodman, cei doi fiind mari admiratori ai actorului, considerind ca filmele pentru marele ecran nu au descoperit inca talentul lui deosebit. Asa s-a nascut cel mai bun prieten al Fantelui, Walter.

“In acelasi timp, personajul Fantelui nu a fost creat pentru un actor anume”, ne spune Joel Coen. “Dar pe masura ce personajul prindea contur, nici nu ne puteam imagina un alt actor in acest rol, decit Jeff Bridges. Imaginea lui ne staruia in minte.”

“Am fost foarte fericit la gindul ca voi lucra cu fratii Coen”, ne spune Bridges. “Prima data cind am citit scenariul am simtit ca Fantele era personajul pe care m-am nascut sa-l joc. Il cunosc ca in palma. Presupun ca este o parte din mine care, daca n-as fi fost actor, ar fi preferat viata pe care o duce Fantele.”

Pentru Goodman provocarea acestui rol a constat in incercarea de a face dreptate personajului Walter.

“Este atit de bine construit - este rupt parca, din viata. Sunt o mie de oameni, la un loc. A trebuit insa sa am grija sa nu exagerez si sa nu-l fac sa para un natarau. Walter are in spatele lui acest trecut in armata. Este obsedat cu serviciul militar petrecut in Vietnam si are grija ca nimeni sa nu uite acest amanunt.”

Odata planul de filmare facut si proiectul demarat, fratii Coen au inceput casting-ul pentru celelalte roluri ale filmului. Actorii alesi sa dea viata acestor personaje secundare sunt, ceea ce se poate numi, “obisnuitii fratilor Coen”.

Buscemi a acceptat rolul lui Donny, cel calm care joaca bowling alaturi de Fante si Walter; Turturro este Jesus Quintana un jucator dintr-o fractiune rivala; si Stormare apare aici ca Uli, un neamt nihilist, venit parca, din alta lume.

Dupa o saptamina de repetitii, filmarile au inceput in 27 ianuarie 1997, in North Hollywood. Echipa s-a mutat apoi in Beverly Hills, unde s-au filmat scenele care au loc in casa din Pasadena a lui Lebowski. S-au folosit doua proprietati pentru aceasta parte a filmului: una in Charing Cross Road si una in Greystone Park, dupa care filmarile au continuat in platourile din West Hollywood, cu secventele din casa Fantelui.

Stilul vizual sofisticat si foarte elaborat este specific filmelor fratilor Coen. Pentru a crea aceste imagini uimitoare, unice si de neuitat, fratii Coen au apelat din nou, la cei trei colaboratori cheie: Roger Deakins - director de imagine, Rick Heinrichs - scenograf si Mary Zophres - designer vestimentar.

Heinrichs ne descrie stilul vizual al filmului: “Am vrut sa evocam ceea ce se considera a fi Los Angeles-ul traditional. Ne-am concentrat asupra stilului arhitectural al anilor ‘50 si ‘60 cu scopul de a descrie mai bine cele doua personaje - Fantele si Walter, care traiesc in trecut. Intr-un fel, acest stil arhitectural aminteste si de perioada razboiului din Vietnam - care este importanta atit pentru Walter, dar si pentru Fante, intr-un fel.”

Pentru a alege sala de bowling, producatorii au cautat pe o intindere de 30 de mile, in zona Hoolywood-ului. “Noi vroiam o sala de o anumita marime, care sa arate mai invechita dar nu darapanata”, ne spune Bob Graff, managerul responsabil cu locatiile.

“Imi duc existenta intr-un ‘buzunar’ al filmului”, ne spune Julianne Moore, care o interpreteaza pe Maude, cea sigura pe sine si nonconformista. “Apar si dispar din viata Fantelui, iar acesta incearca sa priceapa ce-a dat peste el. Maude este o femeie teribil de sofisticata. Faptul ca se simte atrasa de Fante vine din senin si tocmai acest amanunt face scenele lor impreuna atit de fascinante si inteligente. Joel si Ethan scriu dialoguri foarte vii si istete. Mi-a placut la nebunie sa lucrez la acest film cu cei doi Coen si Jeff Bridges. Este visul oricarui actor.”

“Felul in care ii imbrac pe Walter si prietenii lui din film are la baza trasaturile de caracter ale fiecaruia”, ne spune Mary Zophres (costumele). “Felul de a te imbraca spune cine esti, iar in film, are si rolul de a explica actiunea. Este evident ca Fantele nu prea se chinuie sa se gindeasca la ce haine sa poarte. Astfel, nu prea isi potriveste bine hainele. Ceea ce este opusul lui Maude care este - in stilul de a se imbraca - foarte excentrica dar distinsa.”

Bridges ne spune: “Stiti, fratele meu Beau (Bridges) si cu mine, lucram la un film pe care planuim sa il producem si regizam in viitor. Urmarindu-i pe acesti maestri ai filmului, simt ca sunt un excelent exemplu pentru noi doi.”

Gafe in film
jinglebells