Articole Rio

(2011)

Rio

Interviu cu Will.I.Am

Cel mai bine cunoscut ca membru al trupei multi-premiate Black Eyed Peas, will.i.am s-a impus ca unul dintre producătorii de top de muzică din țară, lucrând cu toată lumea de la U2 la Justin Timberlake. Dar pentru Rio, a plecat de la pupitrul de mixaj ca să dea voce Cardinalului Pedro cu creastă roșie, care, împreună cu prietenul său, Nico, aduce latura sălbatică din noua viață a lui Blu în Rio. Desigur că a contribuit foarte mult la coloana sonoră, producând și scriind materiale cu Jamie Foxx, Sergio Mendes și Carlinhos Brown. Aici, legenda muzicii explică cum dragostea sa pentru Rio și implicarea continuă în acest oraș a inspirat o mutare în Brazilia.

Cum te-ai implicat prima dată în Rio?

M-au sunat și când mi-au spus că e un film de animație despre Rio, l-am vrut, pentru că unu: îmi place Brazilia, și doi: îmi place Brazilia.

Ce-ți place la ea?

Nu știu cum să exprim cât de mult îmi place Brazilia mai mult decât am făcut-o în trecut, dar dragostea mea pentru Brazilia s-a născut din călătoriile noastre acolo cu Black Eyed Peas și bunul meu prieten, Sergio Mendes. Prima dată, am venit în Brazilia cu Sergio Mendes și acum sunt aici făcând parte din Rio, tot cu Sergio și e magic.

Când ai fost ultima oară aici?

Am fost aici săptămâna trecută, la carnaval, unde Jorge Ben Jor a urcat pe scenă cu mine - tipul e ca Michael Jackson, Quincy Jones și James Brown la un loc. M-am întors pentru ăsta, pentru că nu aș fi ratat-o pentru nimic în lume - e uimitor să văd toată distribuția aici. Aș vrea să-i mulțumesc lui Carlos că m-a ales și m-a stimulat - a fost o experiență grozavă.

Cum ți s-a părut experiența de a da voce personajului?

A fost grozav să pot face vocea - am lucrat la Madagascar 2 înainte, dar asta a fost o experiență cu totul diferită și mă bucur că am făcut-o. Rolul scris original a fost foarte scurt, dar au mai adăugat părți, ceea ce a fost grozav.

Ai improvizat mult?

Da. Mai întâi îl faci așa cum e scris, pentru siguranță, după aia faci câteva improvizații, așa că a fost original. Câteva din scenele improvizate au ajuns în produsul finit - toate chestiile alea cu ninja. Alea nu fuseseră scrise.

Ai colaborat atât muzical, cât și ca actor cu Jamie Foxx - vă cunoșteați?

Ne cunoșteam și am încercat mereu să lucrăm împreună, dar acum am făcut, în sfârșit, ceva împreună, și să sperăm că nu va fi ultima oară. Sper să avem șansa de a face din nou ceva împreună destul de repede.

Cum a fost în studio?

Sunt mulți cântăreți - unii nu știu să cânte, și eu pot să fac să pară că pot cânta. Jamie cântă foarte, foarte, foarte bine. Așa că a fost o plăcere și o binecuvântare să pot lucra cu cineva care-ți face treaba mai ușoară, pentru că nu trebuie să fac multe editări și corecturi. Așa ar trebui să fie.

Cât de dificil a fost pentru tine să captezi stilul muzical al orașului?

N-a fost dificil deloc - am mai lucrat cu Sergio Mendes și Carlinhos Brown, dar singura parte dificilă a fost că, de obicei, eu dorm acum. Nu prea cunosc Rio-ul pe timp de zi, când răsare soarele. Sunt, de obicei, treaz noaptea, așa că a trebuit să-mi atenuez experiența făcând pe DJ-ul noaptea și ducându-mă după aceea la o petrecere. Nu aduci asta în film, dar pentru că am mai lucrat cu Sergio și Carlinhos Brown, și datorită lui Jorge Ben Jor, eram familiarizat cu muzica, așa că mi-a fost ușor s-o fac.

Erai familiarizat cu muzica samba din scena cu parada?

Am fost dus la școala de samba Mangueira, așa că am văzut stilul ăsta de muzică acum doi ani. Am văzut stilurile diferite de samba.

Cum se compară experiența de a face muzică pentru un film de animație cu a face muzică pentru filme, în general?

E cam la fel. Aș spune că pentru a face muzică pentru un film de animație, trebuie să-ți folosești mai mult imaginația, pentru că atunci când faci muzică, în majoritatea timpului, animația nu e completă, așa că trebuie să iei schița și să ai încredere în regizor. El îți arată o schiță alb-negru și îți spune să treci la treabă. Și trebuie să-ți imaginezi și să anticipezi că o să arate ca Ice Age. Așa că aș spune că imaginația e stimulată și mai mult când faci animație.

Vezi un interes crescut față de Brazilia în SUA?

Acum că se apropie Cupa Mondială și Olimpiada, da. Îmi amintesc că am venit aici acum 5 ani și a fost mult mai diferit. Exista bucuria și exaltarea oamenilor, dar arăta diferit. Acum că economia Braziliei a crescut, cred că toată lumea se uită și anticipează Brazilia. Cred că unul din motivele pentru care Obama a venit aici a fost ca să învețe cum să facă o economie să înflorească.

E adevărat că te muți aici?

Semnez hârtiile joi. Am cumpărat o casă în Baja, la vreo 40 de minute de aici. Motivul pentru care mă mut acolo și nu aici, în Rio, e pentru că am un prieten acolo care o să fie vecinul meu. Ăsta e singurul motiv. Nu vreau să mă mut într-un loc unde nu știu pe nimeni.

După ce te muți, care e următorul proiect?

Mă pregătesc să fac un turneu cu Black Eye Peas...

Preferi să faci turnee sau munca în studio?

Turneele îmi plac cel mai mult. Când lumea mă întreabă dacă mi se face dor de casă, le spun că mi se face silă să fiu acasă.

Prezentare Note de producție
jinglebells