Articole Rio

(2011)

Rio

Note de producție

DRUMUL SPRE RIO

RIO s-a născut din imaginația regizorului Carlos Saldanha, care a co-regizat sau regizat filme de animație de succes ca "Ice Age", "Robots", "Ice Age: The Meltdown" și "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs". A vrut să scrie o scrisoare de dragoste pentru orașul său natal, Rio, cu o poveste despre o pasăre nătângă, foarte domesticită care pornește într-o aventură de-o viață în această lume minunată. Producătorul John C. Donkin adaugă: "Pasiunea lui Carlos pentru proiect și dorința de a ne duce în lumea pe care și-a imaginat-o au fost contagioase. Tot ce veți vedea pe ecran a început din această pasiune."

Pentru a realiza pe deplin anvergura acestei lumi magice și personajele vii, Saldanha a reunit o distribuție de voci de vedete, în frunte cu nominalizații la Oscar Anne Hathaway și Jesse Eisenberg, câștigătorul premiilor Oscar și Grammy, Jamie Foxx, aclamatul artist muzical will.i.am, actorul și muzicianul Jemaine Clement, actrița de comedie Leslie Mann și actorul de comedie și gazdă de talk-show, George Lopez.

Realizatorii captează acțiunea - și publicul - cu o combinație de sunete braziliene și muzică americană contemporană. Cloana sonoră are o distribuție de vedete de muzică, în frunte cu will.i.am (de la Black Eyed Peas), Jamie Foxx, Bebel Gilberto, Taio Cruz, Ester Dean, Siedah Garrett, Jemaine Clement și faimosul percuționist brazilian Carlinhos Brown, împreună cu compozitorul John Powell – toți interpretând sub îndrumarea legendarului brazilian și producător executiv de muzică, Sergio Mendes.

PĂSĂRI DE-O TEAPĂ

Eroul din RIO e un papagal ara foarte domesticit – ultimul mascul din specia lui - care nu a învățat să zboare. "Călătoria emoțională, comică și fizică a lui Blu e sufletul filmului", spune Saldanha. "E ca un pește pe uscat." Jesse Eisenberg, un actor recent nominalizat la Oscar pentru "The Social Network", e vocea lui Blu.
Călătoria lui Blu începe în jungla braziliană, nu la fel de domesticită, când, pui fiind, se bucură de melodiile vesele a sute de păsări zburând și învârtindu-se în jurul lui. Sunetele îl inspiră pe puiul Blu să facă prima sa tentativă de zbor, care este brusc întreruptă când el și alte câteva păsări sunt capturate de contrabandiști.

Apoi îl vedem pe Blu trăind confortabil într-un orășel din Minnesota cu proprietara și cea mai bună prietenă a sa, Linda, vocea lui Leslie Mann ("Knocked Up"). Cu ani în urmă, Linda l-a adoptat pe Blu, care fusese transportat în această lume iernatică. Acum, Blu și Linda sunt de nedespărțit. În confortul protejat și familiaritatea casei și a librăriei lui Linda, Blu o duce regește. De fapt, e atât de domesticit, încât e mai mult om decât pasăre. Poate să gătească micul dejun, să se spele pe dinți, să facă de dimineață cafea și să facă pe ceasul deșteptător pentru Linda. Ceea ce nu poate face este ceea ce majoritatea păsărilor fac cel mai bine... să zboare.

În ciuda frustrărilor sale că nu poate zbura, Blu și Linda sunt mulțumiți. Duc o viață simplă în Minnesota. Dar viața lor e dată peste cap, când apare Tulio (vocea lui Rodrigo Santoro), un om de știință excentric care a bătut jumătate de lume, din Rio în SUA, ca să aducă vestea că Blu este ultimul mascul din specia lui și că vrea să-l ducă la Rio ca să întâlnească ultima femelă din specia sa, pe nume Jewel. "Tulio iubește păsările; e legat de ele", spune Santoro. "Și vrea ca specia ara să nu dispară. Așa că se străduiește din răsputeri să-i convingă pe Linda și pe Blu să bată drumul lung până la Rio."

Linda și Blu nu sunt atât de dornici să se desprindă de căminul lor fericit. "Nu sunt genul să-și facă bagajele și să plece la Rio", spune Mann. "Ci, mai degrabă, genul care se duce la restaurantul de vafe de la colț." Blu și Linda nu ies foarte des, iar o călătorie într-o țară îndepărtată îi sperie pe amândoi."

După multe deliberări, Linda și Blu iau decizia să plece la Rio, unde Blu urmează să-și întâlnească perechea, pe Jewel. Dar prima lor întâlnire e departe de a fi o legătură de dragoste. Cei doi viitori iubiți sunt complet diferiți - Blu e domesticit și fericit să-și petreacă timpul într-o cușcă, iar Jewel e independentă și urăște cu înverșunare ideea de a fi blocată într-un mediu închis. "Jewel s-ar putea să aibă și o problemă de relație", continuă Hathaway. "Trebuie să învețe să aibă încredere. Îl respinge la început pe Blu și deoarece vrea să evite să fie rănită. E, în taină, vulnerabilă."
Reacția inițială a lui Blu față de Jewel e că aceasta e un amestec de "intimidare și vrajă". Dar când ajunge s-o cunoască, devine captivat deoarece ea este tot ceea ce el nu este. Jewel are un spirit liber, sincer și eroic."

Blu este ca un pește pe uscat, chiar și înainte s-o cunoască pe Jewel. Sosit în Rio, trăind senzația multitudinii de culori, sunete și împrejurimi, Blu nu mai e în largul său, ca în Minnesota. Blu, în cușcă, nu uitați că pentru el, cușca e o casă, îl întâlnește pe primul său prieten din Rio: pe Nico, un canar (vocea lui Jamie Foxx), și pe Pedro, un cardinal (vocea lui will.i.am). Întâlnirea acestor păsări semețe amplifică șocul cultural al lui Blu, care este intrigat și de personalitățile ireale ale celor doi, iar Nico și Pedro, sunt la fel de curioși în privința lui Blu. "Nico iubește viața și muzica", spune Foxx. "E un tip mărunt cu idei mari. Nico și Pedro aduc doza de sălbăticie în noua viață a lui Blu din Rio, așa că se întreabă de ce el se află într-o cușcă?"

Blu e norocos să-i aibă pe Nico și pe Pedro de partea lui; de fapt, va avea nevoie de toți prietenii pe care-i poate avea în Rio, deoarece el și Jewel sunt răpiți de contrabandiști care vând păsări rare pe o grămadă de bani. Șeful contrabandiștilor, un cacadu din Australia pe nume Nigel are vocea lui Jemaine Clement din "Flight of the Conchords". "Poveștile sunt interesante atâta timp cât au un personaj negativ." Saldanha și scenariștii i-au creat lui Nigel un trecut intrigant și neașteptat, ca să-l scoată în evidență. "Nigel e fostă vedetă de telenovele, încă înciudat pentru pierdrea unui rol în fața unei păsări mai tinere și mai frumoase. "Nigel e foarte dramatic, foarte sec, foarte, foarte comic." Clement adaugă: "Nigel este trist. A fost odată o pasăre de succes arătoasă. Dar aspectul său fizic s-a schimbat, reflectându-i urâțenia interioară. Și credeți-mă, Nigel nu e un băiat de treabă. Profită de orice șansă pentru a face ceva rău. Mănâncă pui! Ce fel de pasăre mănâncă pui?"

În ciuda eforturilor lui Nigel, Blu și Jewel aproape că scapă de răpitorii lor. Nigel decide că are nevoie de ajutor pentru a prinde papagalii fugiți. Șireul cacadu pune la cale o treabă urâtă de tot, recrutând o gașcă de marmoseți, un trib de maimuțe antrenate în artele marțiale braziliene, caporeira, care vor face orice vrea Nigel. (Poate fi foarte convingător.) Saldanha aseamănă marmoseții cu "veverițele care aleargă prin Central Park din New York. Dar ele chiar au abilități de arte marțiale, cântă și dansează."

Blu și Jewel, fugind de Nigel și de marmoseți, își continuă aventura sălbatică din Rio, pe jos și pe deasupra. Vestea bună este că sunt cu un pinten înaintea contrabandiștilor. Vestea proastă, înainte de evadarea lui Blu și Jewel, Nigel i-a înlănțuit. Legătura forțată e mai puțin decât ideală, dar dată fiind situația lor, Blu și Jewel trebuie să găsească cumva o modalitate de a coopera ca să nu cadă în ghearele lui Nigel.

Intră Rafael, un tucan util, care se decide să-l ia pe Blu sub aripa sa protectoare. Un fost rege al Carnavalului, Rafael este încă o pasăre de lume, cunoaște pe toată lumea din Rio, inclusiv pe un proprietar de garaj numit Luiz care ar putea fi în măsură să-i ajute gratuit pe Blu și pe Jewel să scape de lanț. George Lopez, vocea lui Rafael, numește tucanul "vocea Rio-ului". Are o personalitate puternică, dar s-a domseticit. E însurat și are 17 copii! Așa că e cu dor de casă. Dar inima lui bate tot pentru Carnaval.

Spre surprinderea lui Blu și Jewel, Luiz nu este un prieten cu pene, e un buldog, care, spre deosebire de majoritatea membrilor speciei sale, se împotrivește tentației de a urmări păsări. E un bun prieten de-al lui Rafael și dornic să ajute tucanul și pe oricare dintre prietenii lui. Pe lângă comportamentul lui prietenos, Luiz se distinge prin înclinația sa de a purta un coș cu fructe ca o caciulă, și pentru că-i curg mereu balele, e o corcitură băloasă de talie mondială.

La sfârșitul călătoriei lor, Blu, Jewel, noii lor prieteni și Linda se întâlnesc într-o secvență plasată în mijlocul sărbătoririi spectaculoase a carnavalului. Muzică, culoare, anvergură, parade, care, păsări în picaj și 50.000 de figuranți umani care umplu un stadion, duc la un final epic al unei povești despre o lume în care sărbătoarea nu se termină niciodată... și aventura își ia zborul.

Interviu cu Will.I.Am Distribuția
jinglebells