Articole Mr. & Mrs. Smith

(2005)

Domnul și doamna Smith

Scoala Spionilor

Pentru a crea veridicitatea atat de necesara pentru rolurile de asasini experti, cu cunostinte vaste despre o multitudine de arme de foc si arte martiale mortale, Pitt si Jolie au urmat cursurile descrise de realizatorii filmului drept "scoala de spioni". Cei doi actori au facut cursuri saptamanale de tras cu pistolul, impreuna cu coordonatorii cascadoriilor, Mic Rodgers si Tim Trella, si cu consilierul pe probleme tehnice Mark Stefanich. Fost membru al trupelor speciale S.E.A.L. Team Two si S.E.A.L. Team Six (cunoscute si sub numele de Dev Group), Stefanich i-a ajutat pe actori cu pregatirea in domeniul operatiunilor speciale si tacticilor anti-teroriste.

“Eu si Brad am mai jucat separat in filme de actiune,” explica Jolie, “dar asta este o metoda speciala de antrenament. N-am mai avut niciodata un partener in film si mi-a fost foarte dificil sa lucrez asa. Am fost nevoiti sa invatam sa ne miscam in tandem, avand asupra noastra pistoale, trecand in fuga unul pe langa celalalt, intrand in fuga in case, patrunzand in forta intr-o zona, tragand cu arma in tinte miscatoare – a fost o dementa, dar am invatat sa avem incredere unul in celalalt.”
“Am inceput cu elementele de baza: familiarizarea cu armele, tinuta corecta, cum sa tii o arma, cum sa o folosesti in conditii de siguranta,” explica Stefanich.

“Am avansat apoi la tehnici precum trasul in mai multe tinte, din miscare.”
Decat sa ii instruiasca pe Pitt si Jolie dupa modelul agentilor CIA, Stefanich a preferat sa ii familiarizeze cu instructia pe care o primesc trupele de politie sau armata, pentru ca timpul era un element esential. Exercitiile de pregatire s-au derulat pe parcursul mai multor saptamani, in timpul productiei, la Canyon Oaks - un teren de tir privat din San Fernando Valley, Los Angeles.

Prin insasi natura lor, acest gen de operatiuni sunt foarte fluide si in permanenta schimbare, astfel incat actorii au fost invatati sa se bazeze in mare parte pe reactiile lor, in timpul operatiunii. Un agent trebuie sa fie pregatit sa se adapteze in orice situatie si sa isi modifice tactica intr-o fractiune de secunda.

Pitt si Jolie au fost dotati cu cele mai noi arme high tech, intre care pistoale cu tranchilizante sau Taser de ultima ora, dar care nu au un efect mortal. Actorii si-au completat pregatirea in domeniul armelor cu o diversitate de piese de artilerie, de la mitraliere MP5 la pistoale sofisticate cu tinta, sisteme optice si incarcatoare de mare capacitate. Inainte de a lucra cu Stefanich, Pitt si Jolie si-au ales armele impreuna cu Gary Tuers, unul dintre maestrii recuziteri ai filmului.

Dupa cum spune Stefanich, actorii au insistat foarte mult ca actiunea sa nu alunece in fantezie. “Au invatat pe terenul de trageri cat de dificil este, in realitate, sa manuiesti foarte bine o arma de foc, cum nu poti sa tragi de la inaltimea soldului si sa nimeresti o tinta, decat daca, intamplator, esti campion mondial la tir.”

Simon Crane, regizorul celei de-a doua unitati de productie a filmului si coordonator al cascadoriilor, este de acord. “Actorii au fost nevoiti sa invete o multime de lucruri despre arme, rachete si catararea pe stanci. Pentru ca totul sa arate cat mai real, Brad si Angie au fost nevoiti sa invete mereu cate ceva nou, dar astfel incat sa para ca faceau de ani de zile chestia respectiva. Au fost foarte multe repetitii."

“Publicul vrea sa ii vada pe actori facandu-si propriile cascadorii,” continua Crane. “Nu vrea sa vada programe de grafica pe computer. Oamenii vor sa mearga la film, unde sa isi vada actorii preferati. Prefer sa petrec mai mult timp repetand, facand teste si asigurandu-ma ca totul se deruleaza in conditii de siguranta pentru actori, decat sa ii pun in situatii care sa aiba un aer nesigur.”

Actiune! Despre productie
jinglebells