Articole La science des reves

(2006)

Arta viselor

Subiectul filmului

Se pare ca viata are grija de timidul si retrasul Stephane (Gael García Bernal) cand acesta este convins de catre mama sa sa se întoarca la casa parinteasca din Franta, cu promisiunea de a primi o slujba. Extrem de creativ, viata sa mult visata, de multe ori imaginara si rascolitoare, ameninta mereu uzurparea vietii sale în trezire. Dar slujba sa este înabusita cand descopera ca este vorba despre o copie banala a unei functii într-un birou mic alaturi de trei colegi, printre care si un coleg (Alain Chabat) care are nevoie de cineva ca sa-l distreze si un sef care prefera sa fie lasat în pace.

Totusi, aceasta dezamagire este umbrita atunci cand Stephane o întalneste pe vecina de alaturi, Stephanie (Charlotte Gainsbourg) si pe prietena sa, Zoe. La prima întalnire cele doua domnisoare l-au confundat pe Stephane cu un muncitor care transporta mobila, si fiindca e prea timid ca sa corecteze aceasta confuzie, Stephane trebuie sa pretinda ca nu lucreaza în biroul alaturat pentru a continua sa lege prietenia cu Stephanie.

Stephane nu este atat de priceput la minciuna precum este în creativitate si fetele descopera repede adevarul. La început atras de Zoe, se apropie repede de Stephanie deoarece imaginatia ei se potriveste usor imaginatiei lui. El face apel si o antreneaza la diferite proiecte creative, inventii si, cu mare bucurie începe sa o lase sa patrunda în confuza dar colorata lume a mintii sale. si, inexplicabil de fermecata de el, Stephanie gaseste oarecum cheia pentru a intra în inima fragila a artistului Stephane. Pe masura ce relatia lor înfloreste, încrederea pe care o emana în viata sa imaginara începe sa sangereze în viata sa reala asa cum n-a avut niciodata pana atunci, în care Stephane gaseste succesul, alungand rau-voitorii, si cautand un viitor fericit si magic alaturi de Stephanie.

Totusi, tocmai cand devine celebru odata cu publicarea unui calendar ce a tiparit ilustratille sale, acesta devine disperat cand îsi da seama ca Stephanie îi respinge sentimentele. Dar oare, ea îl respinge cu adevarat? Sau datorita nesigurantei lui, si-a imaginat pur si simplu scenariul în care viata sa sentimentala este lasata din nou la întamplare? Neputand îndura o viata fara iubirea lui Stephanie si negasind solutii satisfacatoare în viata sa imaginara, Stephane se confrunta cu o dilema, s-ar putea sa nu se poata baza pe arta viselori pentru a rezolva dilema.

Interviu cu regizorul Michel Gondry
jinglebells