Articole Inkheart

(2008)

Inimă de cerneală

Inkheart/Inima de cerneala

Obiceiul lui Brendan Fraser de a da peste tot felul de creaturi trasnite nu se dezminte nici in filmul pentru copii Inkheart. Bazat pe romanul pentru adolescenti scris de nemtoaica Cornelia Funke (aceasta l-a avut pe actor in minte in timpul scrierii romanului si i-a si trimis partea a doua a trilogiei cu o frumoasa dedicatie), Inkheart foloseste un procedeu invers fata de alte fantasy-uri: nu ne teleporteaza intr-o lume fantastica, ci aduce lumea fantastica in lumea reala, cu Fraser pe post de... teleportor!

Care e ideea filmului? Sa zicem ca daca Brendan Fraser ar deschide "Jurassic Park" al lui Michael Crichton si-ar citi cateva randuri despre nabadaiosul T-Rex pornit in urmarirea arheologului Alan Grant, ditamai dihania din Cretacic i s-ar opri pentru o clipa in sufragerie. Bineinteles, ca sa se limiteze la genul fantasy, Cornelia Funke ii da personajului interpretat de Fraser, Mo "Silvertongue", sa teleporteze fiinte fantastice de dimensiuni reduse, precum Dustfinger (Paul Bettany), un fel de aruncator de flacari provenit din sumbrul si imaginarul roman din roman Inkheart.

Tradus in 37 de limbi, Inkheart este unul dintre cele mai celebre romane pentru adolescenti, dar aceasta ecranizare semnata de Iain Softley (The Skeleton Key, K-Pax) are prea multe gauri pentru a impresiona un spectator trecut de gimnaziu. Cu toate acestea, Funke (si prin urmare Softley) a avut o idee excelenta: pentru fiecare personaj adus in realitate, o persoana reala trebuie sa-i ia acestuia locul in lumea lui fantastica. Exact aceasta este si drama lui Mo: nestiutor intr-ale harului sau, barbatul isi trimite sotia, pe frumoasa Resa, in periculoasa lume a lui Dustfinger, si cauta ani in sir un exemplar din Inkheart pentru a o readuce inapoi. Villain-ul filmului, periculosul Capricorn, care apreciaza mult mai mult lumea noastra decat "inapoiata" (de ce sa te lupti cu pumnalul cand o mitraliera e mult mai eficienta?) sa lume originara, arde toate exemplarele din roman, facandu-i astfel sarcina lui Mo aproape imposibila. Aproape...

Multe se intampla in filmul lui Softley, iar prin cadru mai trec nume mari precum Helen Mirren, in rolul artagoasei matusi a lui Mo, luata pe sus de aventurile acestuia, Andy Serkis (Gollum sau King Kong, dupa preferinte) in rolul lui Capricorn, oscarizata Jennifer Connelly este iubita lui Dustfinger (in viata "reala" actrita chiar este sotia lui Bettany) si asa mai departe, distributia titrata nereusind sa compenseze haosul din scenariu si niste efecte speciale care fac Inkheart sa arate ieftin si sa aduca uneori cu filmele fantastice difuzate de posturile de televiziune la ore cand nimeni nu-i acasa.

De vazut alaturi de copii si nepoti (luati si de la vecini, daca e nevoie), Inkheart ar putea avea totusi un efect benefic: multi dintre spectatorii cei mici se vor repezi odata ajunsi acasa la biblioteca, chiar daca numai pentru a verifica de nu cumva si limba lor e de argint.

Sinopsis Realizatorii
jinglebells