Articole Inkheart

(2008)

Inimă de cerneală

Realizatorii

Iain Softley (Regia/Productia) a devenit cunoscut odata cu realizarile sale cinematografice de o mare diversitate. in 1994, el s-a bucurat, inca de la debut, de apreciere unanima pentru regia filmului “Backbeat,” pe care l-a si scris. Filmul a fost rasplatit si cu o nominalizare la premiul BAFTA, la categoria cel mai bun film britanic, si cu un premiu London Film Critics Circle pentru cel mai bun debutant britanic.

In anul urmator, el a realizat vizionarul thriller “Hackers,” cu Jonny Lee Miller si Angelina Jolie, care se afla la debutul sau in film. in 1997, Softley a continuat cu “The Wings of the Dove,” adaptarea pentru ecran a romanului lui Henry James, cu Helena Bonham Carter si Linus Roache. Filmul a fost rasplatit cu un mare numar de premii si nominalizari, inclusiv patru nominalizari la Oscar si multiple premii pentru interpretarea Helenei Bonham Carter.

Urmatorul film al lui Softley, in 2001, a fost drama sf “K-PAX,” cu Kevin Spacey si Jeff Bridges. Mai recent el a regizat si produs thriller-ul din 2005, “The Skeleton Key,” cu Kate Hudson, Gena Rowlands, Peter Sarsgaard si John Hurt.

DAVID LINDSAY-ABAIRE (Scenariul), este un dramaturg recunoscut si premiat, care a scris recent scenariul si versurile pentru muzicalul “Shrek,” ce va avea premiera pe Broadway in luna decembrie a acestui an.
Pentru marele ecran, Lindsay-Abaire a colaborat la scenariul filmului animat “Robots,” dupa o poveste proprie. De asemenea el a colaborat pentru textul a doua cantece ce au fost difuzate in hitul de animatie “Shrek the Third.” in prezent el lucreaza la adaptarea propriei sale piese “Rabbit Hole,” in care va juca Nicole Kidman, si pentru “Kimberly Akimbo.”

CORNELIA FUNKE (Autoarea cartii/Productia) a scris 47 de carti, publicate in peste 43 de tari, de la carti ilustrate pentru copii si pana la romane pentru toate varstele. Avand la activ vanzari de 15 milioane de volume pana in prezent, Funke este cea mai renumita autoare de carti pentru copii a Germaniei.

Funke si-a castigat reputatia mondiala cand volumul ei The Thief Lord a fost publicat pentru prima data in limba engleza. in 2004 a fost publicata prima parte a trilogiei Inkheart, care a devenit imediat bestseller-ul nr. 1, dupa New Yorks Times, mentinandu-se in top mai mult de 60 de saptamani.

In 2005, a fost publicata urmarea Inkspell, care a devenit si ea, conform New York Times, bestseller-ul nr. 1, mentinandu-se in top tot atatea saptamani. Ultimul volum al trilogiei, mult-asteptatul Inkdeath, a vazut lumina tiparului la 7 Octombrie 2008, si se afla inca pe pozitiile nr.1, in topul Publishers Weekly Children’s Book si nr. 5, in topul New York Times.

Sase dintre cartile lui Funke, inclusiv Inkheart, au fost transpuse pe ecran. In prezent ea lucreaza la adaptarile pentru marele ecran ale volumelor Ghosthunters si Little Werewolf la Los Angeles, si impreuna cu Uschi Reich, in Germania, la adaptarile pentru Igraine the Brave si When Santa fell to Earth.

Funke lucreaza in prezent la alte doua carti: Reckless, si The Knight and The Boy. Ambele vor fi publicate in 2010 de catre Hachette Book Group.

ROGER PRATT (Imaginea) a obtinut nominalizari la premiul Academiei si la premiul BAFTA in 1999, pentru creatia sa din filmul “The End of the Affair,” in regia lui Neil Jordan. in anul urmator, Pratt a fost din nou nominalizat la premiile BAFTA si British Society of Cinematographers (BSC) pentru imaginea realizata in filmul de succes al lui Lasse Halstrom, “Chocolat.”

Pratt a mai obtinut nominalizari la premiul BSC si pentru “Mary Shelley’s Frankenstein,” in regia lui Kenneth Branagh, si biografia romantata “Shadowlands” a lui Richard Attenborough.
Printre alte realizari ale lui Prat se numara filmele cu Harry Potter “Harry Potter and the Goblet of Fire” si “Harry Potter and the Chamber of Secrets”; “Troy,” in regia lui Wolfgang Petersen; filmul lui Richard Eyre “Iris”; “Batman” de Tim Burton; “High Hopes,” in regia lui Mike Leigh; “Paris by Night,” film scris si regizat de David Hare; si filmul lui Neil Jordan “Mona Lisa.”

JOHN BEARD (Scenografia) adauga filmul “Inkheart” la cele inca patru colaborari ale sale cu regizorul Iain Softley, impreuna cu care a realizat filmele “The Skeleton Key,” “K-PAX,” “The Wings of the Dove” si “Hackers.”

Printre alte realizari ale lui Beard se numara si comedia recenta “How to Lose Friends & Alienate People”; comedia romantica a lui Stephan Elliott “Easy Virtue”; “The History Boys” de Nicholas Hytner; “Stoned,” un film biografic despre Brian Jones, un membru al trupei initiale Rolling Stones; “Thunderbirds”; si “Enigma,” de Michael Apted.

Printre filmele realizate de el anterior se numara: “The Browning Version,” in regia lui Mike Figgis; ; “The Last Temptation of Christ” de Martin Scorsese; “Siesta” de Mary Lambert. El a mai realizat scenografia si pentru “Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life,” care a castigat in 1995 Oscarul pentru cel mai bun film de scurt metraj.
Beard si-a inceput cariera ca director artistic, lucrand pentru Terry Gilliam la proiecte ca “Life of Brian” si “Brazil.” El a realizat scenografia si pentru video-clipuri muzicale sau publicitare, pentru mari artisti cum ar fi The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, George Michael, Paul McCartney si U2.

VERITY HAWKES (Costumele) a realizat de curand costumele pentru drama socio-politica “Hippie Hippie Shake,” care se desfasoara in anii 1960, in regia lui Beeban Kidron.
Printre alte filme realizate de Hawkes se numara: “The Good Night,” in regia lui Jake Paltrow; “The Hole,” in regia lui Nick Hamm; si filmele regizate de Guy Ritchie, “Revolver” si “Snatch.”

JAVIER NAVARRETE (Muzica) a fost nominalizat la premiile Academiei si Grammy pentru muzica pe care a creat-o special pentru filmul fantastic de limba spaniola “Pan’s Labyrinth,” in regia lui Guillermo del Toro.
Recent, el a compus muzica pentru dramele “Fireflies in the Garden,” cu Julia Roberts si Ryan Reynolds, si “The Warrior’s Way,” cu Kate Bosworth si Geoffrey Rush. in prezent, el compune muzica pentru filmul “Cracks,” care va marca debutul regizoral al lui Jordan Scott.

Printre compozitiile lui Navarrete se numara si cele din recentul film horror al lui Alexandre Aja, “Mirrors,” cu Kiefer Sutherland; “His Majesty Minor,” in regia lui Jean-Jacques Annaud; “The Devil’s Backbone,” in regia lui Guillermo del Toro; si drama romantica “Dot the I,” cu Gael Garcia Bernal.

Inkheart/Inima de cerneala Distributia
jinglebells