Articole Homefront

(2013)

Homefront: Orașul fără legi

Note de producție

Fleder descrie povestea, așa cum a scris-o Stallone: "Homefront: Orașul fără legi este înrădăcinat în paradigma clasică western al fostului legiuitor care se retrage să trăiască care realizează că nu poate să scape de trecutul său. Phil Broker, personajul lui Jason Statham, se mută în mlaștinile din Louisiana după ce arestarea unui infractor o ia pe arătură. O are doar pe fiica sa... soția lui a murit recent. E îndoliat, retras, dispărut de pe radar, până când fiica lui cauzează un conflict, fără intenție, cu o familie din acest orășel din sud, iar acest conflict escaladează atât de mult încât îl dă pe Broker în vileag.
Personajul Gator Bodine, interpretat de James Franco, se hotărăște să-l expună pentru propriul interes, iar asta l-ar pune în mare primejdie pe Broker. În al doilea act al filmului îl vedem pe Phil Broker descoperind ceea ce publicul știe deja. Se petrece ceva, iar el și fiica lui sunt în mare pericol. Scenariul scris de Stallone are structura clasică a filmelor Shane sau La Amiază care ne fac să sperăm că băiatul bun va părăsi orașul până când va sosi băiatul rău. Dar desigur că n-are de gând să abandoneze orașul pe mâinile băieților răi, așa că acest film are arhitectura unui western bun."

Stallone adaugă: "Filmam Eroi de Sacrificiu 2 în Bulgaria și l-am rugat pe Jason să citească scenariul. S-a îndrăgostit de el și tot îmi amintea că vrea să joace în film. În cele din urmă am fost de acord. După a cincea oară, m-am convins că e sincer."
"Pe platou, între duble, petreci mult timp vorbind cu oamenii despre cu totul altceva decât despre scenele care urmează să fie jucate în ziua respectivă. Sly vorbea despre ce a scris de-a lungul anilor și materiale pe care nu le-a ecranizat și mi-a spus: Jason, am un scenariu, Homefront. Vreau să-l citești." - povestește Statham. "Mi-a plăcut din prima pentru că era scris de Sly și pentru că îmi place stilul lui, dar mai era ceva. Transmitea emoție prin bărbatul care își protejează fiica. M-a mișcat. A rezonat cu ceva înlăuntrul meu. Sly mi-a spus că vrea să joc rolul principal. și așa am ajuns aici."

"La asta se pricep cel mai bine Sly și Kevin King Templeton." - spune Fleder. "știu să identifice materialele care captivează publicul. și First Blood - Rambo I te emoționează și te identifici cu povestea. M-a surprins plăcut să descopăr un western clasic scris de Sly în scenariul pe care l-am primit de la Kevin King Templeton... o dramă cu suspans și acțiune."
Stallone elaborează. "Oamenii numesc film de acțiune orice film care conține o scenă de lupte sau o urmărire de mașini, dar filmele precum Comisarul Harry nu sunt de acțiune. Locotenentul Bullit nu e un film de acțiune. Un film de acțiune se definește prin minimumul de dialog și maximului de mișcare. Acest film însă te face să simți. Așadar, este o dramă cu momente de suspans și acțiune."

Templeton adaugă: "Sly a terminat de scris scenariul în 2008. Este bine cunoscut faptul că el e un scenarist realizat, a fost nominalizat și la premiul Oscar. A scris pe îndelete scenariul ăsta și a reflectat aproape un an asupra cărții. Sunt câteva personaje în roman pe care n-am putut să le integrăm în scenariu, dar Sly a ținut să rămână fidel firului narativ al romanului."

"Când am realizat Juriul, m-am jucat cu noțiunea că toată lumea este coruptă într-o oarecare măsură." - spune Fleder. "Dacă urmărești filmul cu atenție, vezi că fiecare personaj este corupt la un anumit nivel. Ca și în In Cold Blood, orice are o latură întunecată. Nu există locul perfect, unde răul nu există. Răul este pretutindeni, în fiecare oraș. Ne amintim de arderea pe rug a vrăjitoarelor din Salem. Cu cât locul este mai frumos, mai pastoral și idilic cu atât mă convinge mai tare că trebuie să apară răufăcătorul."

"Gary a realizat filme cu mult dramatism, filme noir independente și a lucrat cu mulți actori premiați." - spune Stallone. "Este un regizor grozav, un perfecționist care trage multe duble pentru că vrea ca totul să iasă așa cum trebuie. Gary este un regizor încrezător și pasionat și l-a împrejmuit pe Jason cu actori de prima mână... astfel și Jason s-a ambiționat să dea ce are mai bun ca actor."

"Gary este meticulos, e un cinefil." - spune Statham. "știe mai multe despre filme decât oricine pe care am cunoscut vreodată. Are numeroase referințe și influențe. Este pregătit și comunică foarte bine cu actorii. Îi place ceea ce face și este întotdeauna pregătit. Mi-a dat un imbold sănătos, a fost o colaborare nemaipomenită."

"Ceea ce mi-a plăcut la Stallone, Kevin King, Jason și la toată distribuția, de fapt, este că au permis procesului să evolueze." - continuă Fleder. "Sly și Kevin au cumpărat cartea, iar Sly a scris scenariul cu intenția de a interpreta rolul principal. Avea de gând să joace rolul cu un deceniu în urmă, dar s-a răzgândit și a ales să producă filmul și să-i ofere rolul lui Jason. Unul dintre cele mai grozave momente a fost în etapa de pre-producție, când făceam repetiții în Los Angeles și a venit Stallone. Timp de trei zile l-am văzut comportându-se ca un scenarist, discutând cu actorii dialogul. A fost interesant să văd cum formează o legătură cu fiecare actor în parte, cum lucrează după ritmul fiecăruia și îi îndrumă. Am văzut cum se îmbină talentul scenaristic cu cel actoricesc. Sly este obsesiv, realizat și înțelege ce îi atinge pe oameni emoțional."

Producătorul John Thompson trage o concluzie. "Fanii lui Jason se vor bucura de acțiunea și suspansul cu care s-au obișnuit, dar cred că noi transmitem ceva mai mult. Avem o distribuție grozavă de actori prolifici, iar Gary a făcut o treabă excepțională. Este un regizor perfecționist și eficient. Eu sper ca filmul să atragă și alt fel de public, ca de exemplu pe oamenii care înțeleg ce înseamnă să fii tată și ca fiica ta să fie în pericol. Am creat o poveste credibilă și reală pe un subiect universal. Cred că am exploatat sentimentele, drama, iar recompensa va fi ca filmul să rezoneze cu un public mai larg."
"Sly scrie personaje autentice cu care oamenii se pot identifica în mod firesc." - adaugă Statham. "Mi-e greu să descriu stilul lui de a scrie. E verosimil, real, iar personajele au suflet. Te atașezi de personaje și îți dorești să reușească în orice situație s-ar afla. Nu poți să nu-i încurajezi. Cred că transmite asta mai bine decât oricine."

Jason Statham în rolul lui Phil Broker

Statham spune că s-a simțit onorat când Sylvester Stallone i-a oferit rolul principal. "A scris Homefront: Orașul fără legi pentru el însuși. Consider că este un privilegiu nemaipomenit. Sly mi-a spus: Eu n-o să pot să fac asta. Mi-ar plăcea s-o faci tu." - spune starul britanic. "Este cel mai flatant compliment pe care l-am primit vreodată... Un actor și scenarist de prima mână mi-a predat proiectul său personal. A fost un moment grozav în cariera mea, să mi se ofere un scenariu de către Sylvester Stallone, un scenarist nominalizat la Oscar."

"Deși Sly scrie de obicei pentru sine, la un moment dat a hotărât că e timpul să predea ștafeta unui actor tânăr pe care îl respectă și care poate să susțină efortul fizic, dar și momentele de dramatism." - explică Templeton. "Am mai lucrat de două ori cu Jason Statham și am ajuns să-l cunoaștem bine. A reacționat cu entuziasm la scenariu și amândoi am simțit că poate să interpreteze acest rol. Este un actor de dramă subestimat și neexploatat și asta a fost ocazia perfectă să-și întindă aripile. Jason zâmbește mult prea rar și are o latură fermecătoare pe care n-o arată mereu. știm cu toții că e foarte bun în filmele de acțiune, dar, după ce am lucrat cu el la două filme, am vrut să-l scoatem din aria lui de confort."

Kate Bosworth adaugă: "Jason e un om dulce și un actor foarte talentat. Are o manieră complet profesională și îți face plăcere să fii în preajma lui. Îi luminează pe cei din jur. Când vine pe platou, îi simt energia. Cred că e important ca actorii să emane o oarecare energie pe platou pentru că se propagă la ceilalți. și e o plăcere să-l urmărești în scenele de acțiune pentru că este atât de experimentat. E extraordinar. Am mai văzut adevărați maeștri cascadori, dar niciodată un actor care să efectueze cascadoriile cu atâta îndemânare. Această dimensiune fizică îmbibată cu talentul său dramatic este de urmărit."
Phil Broker este un bărbat care are un trecut tumultuos, explică Fleder. "E un bărbat cu abilități. știm asta, iar celelalte personaje nu știu. Așa se creează tensiune care trebuie consumată. Este ideea clasică a eroului, a tipului care are un talent pe care îl ascunde. Îmi place să mă joc cu asta, cu noțiunea că Phil Broker este un om cu un mare talent pe care încearcă să-l țină secret. În cele din urmă, va trebui să-l scoată la lumină pentru propria supraviețuire și izbândă.

Mi-a plăcut nespus să-l văd pe Jason Statham în rolul ăsta pentru că nu l-am văzut niciodată interpretând un personaj atât de vulnerabil și umil, care vrea să fie un om bun și să se piardă în mulțime."

Stallone adaugă: "Jason n-a făcut până acum nimic asemănător. Se află pe teritoriu neexplorat. Are mult mai mult talent decât crede. Cineva ca mine, care îl cunoaște din punct de vedere profesional, știe că poate să susțină un asemenea rol. știu că în filmele de acțiune trebuie să fii genul puternic și tăcut și să nu arăți prea multă emoție. și, în cazul ăsta, a trebuit să se manifeste emoțional."

"M-a măgulit șansa de a juca un rol destinat lui Sly." - spune Statham. "Dar personajul are o fiică. Eu nu interpretasem niciodată rolul unui tată. Omul este altruist și foarte modest. Singurul lucru care îi dă putere este fiica lui. Majoritatea personajelor pe care le-am jucat în cariera mea sunt personaje în genul celor din benzile desenate. Nu exprimă emoție și nu țin decât la ei înșiși. Așa că știam că Homefront: Orașul fără legi va fi ceva diferit și provocator."

Fleder descrie prima sa întâlnire cu Jason Statham, de acum 12 ani. "Tocmai jucase în filmele lui Guy Ritchie și era foarte popular. Ne-am întâlnit la cafea și am văzut un om amuzant, fermecător, cu un zâmbet molipsitor. Apoi am văzut filmele lui de-a lungul deceniului și mi s-a părut că s-a desconsiderat neexploatând farmecul și umorul său. Poate că am întrezărit latura asta a lui în Jaf în Stil Italian. Când ne-am reîntâlnit la Homefront: Orașul fără legi, i-am spus că vreau să scot la suprafață acea dimensiune a personalității lui: farmecul, modestia, carisma. Asta a fost misiunea lui Jason în filmul ăsta. Cum poți să arăți că ești vulnerabil? Că suferi? Cum poți să-ți arăți defectele și slăbiciunile?"

"Este o poveste despre un bărbat care încearcă să trăiască ceea ce n-a trăit niciodată." - explică Statham. "A suferit o tragedie. Soția lui a murit și prioritatea lui în viață este fiica lui. Ar face orice pentru ea, își dorește să fie fericită, așa că se mută într-un loc unde va găsi fericirea, unde poată să călărească pe pășuni, într-un orășel pitoresc și liniștit. Speră să ducă o viață așezată și să petreacă timp împreună. Nu știm de ce este capabil decât când apar oamenii răuvoitori. Sămânța conflictului este un incident care i se întâmplă fiicei lui la școală. Iar asta e ceva ce nu va tolera."

James Franco în rolul lui Gator Bodine

"James Franco este un actor respectat și ne-a depășit așteptările în rolul ăsta." - spune producătorul John Thompson, povestind cum l-au atras pe actor să joace rolul lui Gator. "James lucra la un alt film pentru compania noastră, Millennium, iar Avi Lerner i-a dat scenariul Homefront: Orașul fără legi. James l-a citit și i-a răspuns lui Avi peste o săptămână că ar vrea să joace rolul lui Gator. Programul lui Franco era foarte încărcat. Predă două zile pe săptămână... Dar odată ce a acceptat, producția noastră a căpătat greutate ca dramă, nu mai era doar un film de acțiune."

"James Franco este un actor grozav." - spune Statham. "Personajul lui nu este un răufăcător stereotipic. Franco îi conferă un aer ciudat și distrat. Nu e ceva ce vezi în filmele de acțiune."

James Franco ne descrie viața personajului său. "Gator este un localnic care deține un service de bărci. Pe ascuns, produce amfetamină și e cu ochii în patru ca să elimine posibilii competitori din teritoriul lui. A făcut o înțelegere cu șeriful local. Dacă îl ajută să captureze alți traficanți din zonă, îl lasă să-și vândă marfa."

Templeton adaugă: "James Franco nu joacă deseori rolul unui răufăcător. În filmul ăsta nu e doar un răufăcător, ci un dușman de moare foarte inteligent și șiret. N-aș spune că e un răufăcător în sensul propriul. E un om care face afaceri necurate, la care se pricepe foarte bine. Evident, este antitetic personajului lui Jason, iar James îl portretizează cu măiestrie. James este un actor fenomenal și am fost norocoși că ni s-a alăturat. Contribuie la tonul dramatic al filmului. James a citit și romanul, nu numai scenariul, care l-a fascinat. El a fost printre primii care s-a alăturat proiectului. Când îl vezi pe marele ecran, îți dai seama că a devenit un star. Carisma, energia și prezența lui transpar dincolo de ecran."

"Franco a fost o binecuvântare asupra filmului." - spune Stallone. "Este un actor diversificat, calm și atitudinea pe care o conferă personajului, de om care nu poate fi tulburat sau deturnat, este foarte apăsătoare. Intimidează cu adevărat în rolul lui Gator și se macină interior, nu doar scrâșnește din dinți a furie. Gator nu are conștiință, este sociopat. Niciodată nu dă semne că ar fi mânios sau supărat, dar înlăuntrul său e sfâșiat în mii de bucăți. Însă n-o arată niciodată. Asta e actorie. James se controlează foarte bine și știe când și cum să se manifeste fizic."

"Ceea ce m-a convins a fost când James mi-a spus: nu vreau să fac un rol clișeul. Nu vreau să fiu sudistul răufăcător stereotipic, ci vreau ca Gator să fie un personaj excentric. Vreau să-l folosesc ca să obțin altceva." - Fleder își amintește de prima sa întâlnire cu James Franco. "Eu pe atunci nu știam dacă James Franco are intensitatea și această latură întunecată pe care personajul o solicită. Franco e un tip complex și interesant și este excentric în viața reală."

"Gary Fleder este foarte comunicativ, entuziast și am căzut de acord de la bun început că Gator nu va fi un răufăcător după clișeu." - spune Franco. "Gary a vrut să prezinte un personaj multidimensional și uman. Cred că am format personajul într-un fel în care... am fost mulțumit să joc rolul răufăcătorului. Cred că atunci când un actor spune că e distractiv să joci rolul răufăcătorului se gândește la un personaj în genul lui Joker în interpretarea lui Jack Nicholson. Acolo poți să-ți faci de cap. Dar nu e și cazul acestui personaj. Ce m-a intrigat la personajul ăsta a fost să-l fac uman. El nu face lucrurile pe care le face pentru că e diabolic și vrea să cucerească lumea. Are un motiv pe care cred că toți îl putem înțelege. Vrea mai mult de la viață. A avut ghinion și vrea să facă ceva cu viața lui. I se oferă ocazia și profită de ea, chiar dacă e nevoit să facă rău altora. Cred că putem să-l înțelegem și ne face să ne întrebăm ce am face noi, dacă ni s-ar oferi aceeași oportunitate. Da, teoretic vreau mai mult de la viață... dar aș fi în stare să fac rău cuiva ca să-mi ating scopul? Majoritatea dintre noi am spune că nu, sper. Dar Gator raționalizează și spune "da". În sensul ăsta, este un răufăcător, dar îmi place că putem să-i înțelegem motivația, chiar dacă n-o acceptăm și n-am proceda ca el."

Kate Bosworth joacă rolul lui Cassie Bodine, sora lui Gator care este dependentă de amfetamină. "Mi-a plăcut să lucrez cu James." - spune Bosworth. "E un om interesant. N-am vorbit prea mult despre personaje înainte să mergem pe platou. Eu joc rolul surorii lui. Ei au o relație disfuncțională. El e traficantul, iar ea e consumatoarea, astfel se nasc sentimentul de vinovăție și dependența. Multe probleme din relația lor rămân nerostite, ele se citesc printre rânduri. Mi-a plăcut că m-am înțeles cu James pe platou și am fost pe aceeași lungime de undă, chiar dacă nu mai lucrasem împreună și nu ne cunoșteam foarte bine."

Kate Bosworth în rolul lui Cassie Bodine

Personajul catalizator în Homefront: Orașul fără legi este Cassie Bodine. "Cassie este cea care face din țânțar armăsar dintr-un incident iscat la școala unde învață fiica lui Broker. Doi copii se ceartă, iar ea amplifică incidentul ăsta minor." - spune Fleder.

"E volatilă, poate să fie complet irațională și periculoasă, dar poate să fie și calmă și plăcută." - spune Stallone.
"Am avut câteva revelații în ceea ce privește alegerea distribuției pentru acest film." - spune Fleder. "Una dintre ele este Kate Bosworth în rolul lui Cassie Bodine. Mărturisesc că atunci când i-am asociat numele cu personajul ăsta, nu știam dacă poate să susțină rolul. Adevărul e că Cassie Bodine este un om urât, respingător. Nu fizic, ci emoțional. E genul de om pe care vrei să-l ocolești. Ai ocoli-o la benzinărie, în cafenea, n-ai vrea să te afli în aria ei. Transmite o energie negativă de furie. Este o paria. N-am văzut-o niciodată pe Kate într-un asemenea rol, dar când ne-am întâlnit s-a văzut în ochii ei... era neînfricată."
Templeton a fost de acord cu alegerea ei pentru rol din clipa în care s-au cunoscut. "Mulți o știu pe Kate din Provocarea Albastră. Multe actrițe au venit la audiție pentru rolul ăsta, dar Kate a fost cea cu care am rezonat. M-a convins de când am văzut-o. I-am spus finanțatorului nostru de la Millennium, Avi Lerner, că o vreau și apoi i-am spus și lui Gary."

Kate Bosworth ne împărtășește experiența ei: "Am primit scenariul, l-am citit și mi-a plăcut. E un film palpitant, cu destule momente de acțiune, dar este centrat în jurul personajelor. E simplist în sensul că acțiunea este condiționată de credibilitatea actorilor și a personajelor. Cred că acest aspect s-a pierdut în cinematografia modernă. Asta m-a atras la scenariu. Sylvester Stallone a adaptat romanul de minune. Iar Cassie... personajul ei poate fi interpretat și altfel decât ca o fată ciudată amețită de droguri.

Am vorbit mult cu Gary despre personaje înainte să ajungem pe platou, ne-am detașat de dialog, apoi am trecut direct la filmări, iar Gary a avut încredere în actori să reflecte personajele. El a spus: O s-o cunoști mai bine decât mine pe Cassie când o să ajungi pe platou.

Cassie este dependentă de amfetamină. E un personaj interesant de interpretat. De ce abuzează de corpul și mintea ei? Ce se ascunde dincolo de suprafață? Cred că este foarte dezamăgită de viața ei. Probabil că a fost cea mai populară fată în liceu și visa să ajungă departe. Mi-am imaginat că l-a cunoscut pe soțul ei în liceu și a rămas însărcinată înainte de absolvire. De atunci îl detestă pe soțul ei și își detestă viața. M-a interesat să descopăr latura ei umană, asta a fost provocarea."

Locuri de filmare: Hollywood în mlaștină

Acțiunea din Homefront: Orașul fără legi se desfășoară în orașul fictiv Rayville, în centrul statului Louisiana, înconjurat de ape și mlaștini. Rayville este superb la lumina zilei, cu râurile sale, pădurile de stejar și casele majestuoase... dar noaptea este înfricoșător.

"Acțiunea din roman este plasată în Minnesota." - explică Stallone. "Dar lipsea misterul și atmosfera de pericol latent. Sudul și mlaștina parcă îți dau o stare de neliniște, pentru că nu ești în elementul tău. Este un loc unic... zona râurilor din Louisiana. Gary Fleder provine din sud și a studiat mult timp locurile de filmare ideale. A găsit spații la care eu nu m-aș fi gândit. A avut o viziune și a împlinit-o."

"știm cu toții casele impunătoare în care n-ai intra în noaptea de Halloween, dar care sunt spectaculoase la lumina zilei." – spune Fleder. "Așa e și Homefront: Orașul fără legi. În timpul zilei, decorul este minunat... frumusețea pastorală, natura idilică... dar în lumina lunii sunt înspăimântătoare."
Regizorul, care s-a născut în Virginia, vorbește despre plasarea acțiunii în sud. "Ideea de a muta acțiunea în sud, pentru mine, era irelevantă. Important era faptul că Broker a ales să trăiască într-un loc idilic, pastoral, nu în oraș. Putea să fie oriunde, în Canada sau Maine. Când te îndepărtezi de mediul urban și te alături unei mici comunități, nu contează locul. Într-o comunitate, toată lumea știe tot. Nu există secrete. Toată lumea știe cine îl mituiește pe polițistul local, cine e răufăcătorul și cine este adevăratul primar, omul din spatele marionetei. Pentru că eu provin din sud, n-am vrut să-l iau în derâdere. Respect sudul și, în special, sud-estul. Ceea ce e important e că Phil Broker se mută într-un loc unde este un proscris. E un interlop. Ca să accentuăm acest aspect, Jason Statham vorbește cu accentul său natural.

Îl facem fost agent de Interpol, ca să justificăm accentul natural al lui Jason și să susțină povestea. Un bărbat din Londra, fie că acum e în Louisiana, Texas sau Dakota de Sud, este tot un interlop. Revin la ideea paradigmei western. E omul care are anumite aptitudini și se mută undeva ca să se ferească de necazuri, dar necazurile îi dau de urmă."

Thompson vorbește despre filmarea producției în perimetrul orașului New Orleans. "Louisiana este un spațiu de filmare foarte ofertant. Pe lângă motivația financiară, echipajele tehnice talentate și alte resurse, există o varietate mare de stiluri vizuale pe care le putem folosi. Valoarea de producție este neegalată."

Fleder adaugă: "Louisiana este eclectică, eterogenă și oferă într-un singur loc ceea ce găsești răsfirat de-a lungul și latul țării. Am găsit peisaje, pășuni și păduri de stejar minunante împrejmuite de apă. Am filmat din Gretna și Westwego până în Slidell. E uluitor. Este statul în care poți să găsești fundaluri și locuri de filmare impresionante în perioada potrivită a anului, la lumina perfectă și dacă nu plouă prea mult.

Am realizat filmul Juriul acum zece ani, în New Orleans. Cred că am fost printre primii care am filmat acolo datorită beneficiilor de impozitare. Acum, după 11 ani m-am întors în Louisiana pentru Homefront: Orașul fără legi și am fost uluit să găsesc o piață atât de mare de tehnicieni. Este Hollywood-ul din mlaștină."

Despre distribuție
jinglebells