Articole Harry Potter and the Order of the Phoenix

(2007)

Harry Potter și Ordinul Phoenix

Despre realizatori

DAVID YATES (regizor) este un regizor cunoscut mai ales pentru munca sa din televiziune. Yates a castigat primul sau premiu BAFTA pentru mini seriile TV "The Way We Live Now", avandu-i ca protagonisti pe Matthew Macfayden si Miranda Otto.

In 2003, el a regizat serialul dramatic "State of Play", pentru care a primit o nominalizare BAFTA, a castigat premiul de regie decernat de "Directors Guild of Great Britain" (DGGB), a castigat premiul Broadcasting Press Guild, premiul Societatii Regale de Televiziune (RTS) si premiul Banff Television Festival’s Rockie, pentru cel mai bun serial.

In anul urmator, Yates a regizat drama in doua parti "Sex Traffic", cu care a castigat un nou premiu BAFTA , o a doua nominalizare la premiile DGGB si o serie intreaga de alte premii internationale precum: premiul juriului de la festivalul international de televiziune din Reims, "Nimfa de Aur" la festivalul de televiziune din Monte Carlo.

Yates a castigat recent o nominalizare la premiile Emmy, pentru cel mai bun regizor de mini-serial pentru filmul HBO din 2005, "The Girl in the Café", o poveste de dragoste avandu-i protagonisti pe Bill Nighy si Kelly Macdonald. Dintre filmele de televiziune realizate putem aminti: "The Young Visitors", cu Jim Broadbent si Hugh Laurie, mini serialul "The Sins" cu Pete Postlethwaite si Geraldine James.

Yates a crescut in St. Helens, Merseyside si a studiat politica la Universitatea din Essex si Georgetown din Washington. El si-a inceput cariera regizorala cu un film de scurt metraj "When I Was a Girl", al carui scenariu l-a scris, film ce i-a adus premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj European, la festivalul international de film de la Cork, Irlanda si premiul "Golden Gate", la festivalul de film din San Francisco, ceea ce i-a asigurat si intrarea la scoala national de film si televiziune din Beaconsfield, Anglia. Proiectul sau de absolvire a scolii, "Good Looks", i-a adus un premiu de argint "Hugo", la festivalul international de film de la Chicago.

In 1998, Yates isi face debutul regizoral cu filmul de lung metraj "The Tichborne Claimant", avandu-i ca actori pe Stephen Fry si John Gielgud. Ultimul sau film, din 2002, "Rank", a fost nominalizat pentru premiul BAFTA.

SLAWOMIR IDZIAK (director de imagine) este un operator de imagine de renume international. In 2002, el a castigat premiul Academiei si o nominalizare la premiul BAFTA, pentru munca sa alaturi de Ridley Scott la filmul "Black Hawk Down".

La inceputul carieirei sale el a castigat premii la Venetia (1993), la festivalul de film polonez; a castigat o nominalizare la premiul "Cesar" pentru colaborarea sa cu Krzysztof Kieslowski la filmul "Three Colors: Blue". Dintre filmele la care si-a adus contributia putem enumera: "King Arthur" a lui Antoine Fuqua, "Proof of Life" de Taylor Hackford, "The Last September" a lui Deborah Warner, "Love and Rage" a lui Cathal Black, "Gattaca" a lui Andrew Niccol, "Men with Guns" a lui John Sayles, "Paranoid" si "The Journey of August King" a lui John Duigan.

Nascut in Polonia, Idziak a facut echipa cu regizorul Krzysztof Zanussi la 11 filme, in perioada 1980 si inceputul anilor 1990, ultimele filme realizate impreuna fiind: "The Year of the Quiet Sun" si "Wherever You Are…".

NICHOLAS HOOPER (compozitor) continua lunga sa colaborare cu regizorul David Yates, la filmul "Harry Potter si Ordinul Phoenix". Hooper a castigat un premiu BAFTA TV pentru cea mai buna coloana sonora, la filmul de televiziune a lui Yates "The Young Visitors". Colaborarea sa cu Yates i-a adus trei nominalizari la premiul BAFTA TV, pentru cea mai buna coloana sonora a unui film de televiziune, la filmele: "The Way We Love Now", "The Girl in the Café" si miniserialul "State of Play".

Hooper a mai castigat recent un premiu BAFTA TV pentru cea mai buna coloana sonora la un film de televiziune cu filmul "Prime Suspect – The Final Act", regizat de Philip Martin, cu Helen Mirren in rolul principal. Dintre filmele de televiziune si documentare, la care Hooper si-a adus contributia la realizarea coloanei sonore putem aminti: "The Heart of Me", "The Best Man", The Chatterley Affair", My Family and Other Animals", "Messiah: The Promise", "Land of the Tiger" si serialele de la National Geografic "Nature".
Sinopsis Despre actori
jinglebells