Articole Dreamgirls

(2006)

Dreamgirls

Despre subiect

Dreamgirls a apãrut ca o anomalie când a fost pentru prima datã pusã în scenã pe Broadway la începutul anilor 1980 sub regia lui Michael Bennett. "Musicalurile au ceva deosebit care te atrage", spune scenaristul-regizor Bill Condon, care a fost încântat de un spectacol-musical pe care l-a vãzut într-o searã împreunã cu câtiva prieteni. "Iti merg direct la suflet într-un mod în care o simpla dramã nu o poate face. În drama Dreamgirls, emotiile care te inundã odatã cu auzul cântecelor se trasformã într-o experientã afectivã profundã".
Povestea umanã a lui Tom Eyen si a lui Henry Krieger este o poveste despre emotii adevãrate: dragoste, ambitie, suferintã, pasiune. "Cu totii stim ce înseamnã sã ne dorim cu disperare ceva ce nu putem avea", continuã Condon. "Cu totii stim ce înseamnã sã fii lãsat în urmã. Sau sã sacrifici totul pentru ceva ce crezi cã vrei, iar apoi sã-ti dai seama, când este deja mult prea târziu, ce ai pierdut. Aici, în aceste personaje se regãseste speranta si suferinta pentru un vis. În ele stã munca mea din ultimii ani si ceea ce am vrut sã aduc din nou la viatã în acest film."
"Subiectul acestei povesti este mult mai relevant în ziua de azi, decât acum 25 de ani", spune producãtorul Laurence Mark. "Care sunt câstigurile si pierderile atunci când atingi faima? Care sunt consecintele când nu faci un compromis? Dar dacã faci un compromis? Este oare talentul ceva ce poti sã împachetezi si sã vinzi? Si, în cele din urmã, într-o cursã în care trebuie sã nu renunti la visele tale, cum poti sã rãmâi în picioare si sã ai încredere în propria persoanã?"
"Actiunea filmului este plasatã într-o perioadã deosebitã a istoriei, începutul urbanizãrii muzicale", adaugã actorul Danny Glover ce face parte din distributia filmului. "În acea perioadã atentia tuturor era îndreptatã spre centrele urbane ale tãrii".
Povestea ne prezintã un om care vrea sã devinã cunoscut venind cu ceva nou în atentia lumii. Jamie Foxx joacã rolul lui Curtis Taylor, Jr., un tânãr om de afaceri care vinde Cadillac-uri, o afacere ce reprezintã pentru el o trambulinã spre un viitor strãlucit ce simte cã-i este destinat. "Curtis este tipul de om dintr-o bucatã care încearcã sã intre în lumea afacerilor muzicale", spune Foxx. "El îsi dorea sã fi putut sã cânte mai bine, sã compunã o muzicã deosebitã, sã poatã cânta la un instrument, dar nu poate face aceste lucruri. Asa cã, face tot ce poate pentru a ajunge în top prin managementul unor talente. Acest lucru se transformã într-un blestem pentru el - în acelasi timp se viseazã pe el pe scenã în lumina reflectoarelor".
Acest "grup de fete" talentate ce cântau într-un club local devine pentru Curtis o minã de aur. "Curtis este peste tot si aranjeazã totul dupã bunul plac", spune Condon. Când pune ochii pe The Dreamettes, el considerã cã astfel a prins trenul în care trebuia sã se urce. "Cele trei fete sunt însetate, entuziasmate si emotionate de muzicã", spune Beyoncé Knowles, interpreta personajului Deena, cea mai delicatã si frumoasã dintre fete, cu o voce caldã si plãcutã. "Este un lucru extraordinar pentru ele sã se afle acolo pe scenã, pentru cã îsi doreau din tot sufletul acest lucru si considerã cã ceea ce fac este exact ceea ce trebuie pentru a-si îndeplini visul. Curtis descoperã în ele un adevãrat potential".
Crescând într-un grup muzical înainte de a iesi în fata reflectoarelor pe cont propriu, "Beyoncé Knowles a trãit deja o parte din povestea Deenei Jones", spune Condon. "S-a nãscut sã joace acest rol, pe care ea îl întelege intuitiv". "Mai târziu, vedem cã Deena nu este doar o fatã naivã din Detroit. Când urcã pe scenã se întâmplã ceva sexy. Oamenii vor fi socati", adaugã Beyoncé, "pentru cã ei se aseaptã sã o vadã pe Beyoncé, dar ea nu se regãseste nicãieri în acest film". Pentru a o interpreta efectiv pe Deena, Knowles si-a utilizat doar un procent din voce. "Pentru cã stilul de interpretare al Deenei este diferit de stilul meu. Trebuia tot timpul sã-mi aduc aminte de acest lucru si sã-mi spun: 'Nu cânta cu toatã vocea, cântã asa cum cântã Deena, ea este foarte femininã si sexy", spune Beyoncé.
Lidera grupului, Effie White este interpretatã de debutanta Jennifer Hudson. Nu tot la fel de rafinatã precum Deena si Lorrell, Effie este o tânãrã cântãreatã, care în ciuda unui talent imens, nu se potriveste imaginii viitorului star al anilor '60. "Effie apare pe scenã cu capul sus, în haina ei din imitatie de piele de leopard", spune Hudson. "Ea stie cã are o voce deosebitã cu care poate sã ajungã o câtãreatã apreciatã. Dar, pe de altã parte este si foarte naivã. Ea nu este încã pregãtitã pentru ce urmeazã sã li se întâmple. De fapt, niciuna dintre fete nu este cu adevãrat pregãtitã".
Cea de-a treia componentã a grupului este Lorrell Robinson, interpretatã de actrita Anika Noni Rose. Rose îsi vede personajul ca fiind "omul care aduce linistea, pacea în mijlocul grupului. Când lucrurile nu merg asa cum ar fi trebuit, ea este cea care le face sã meargã, pentru cã cele douã colege sunt prietenele ei cele mai bune.
Lorrell de-abia reuseste sã-si stãpâneascã emotiile pentru norocul pe care considerã cã îl au atunci când Curtis le face cunostintã cu foarte cunoscutul James 'Thunder' Early. "Ea este ca un miel în mâna mãcelarului", spune Rose. "Pentru ea, acest domn este cel mai mare superstar al lumii. Lorrell, pur si simplu, nu poate sã creadã cã are un noroc atât de mare".
Eddie Murphy este cel care îl interpreteazã pe James 'Thunder' Early, un personaj pe care Condon îl caracterizeazã ca fiind "o fortã a naturii". Nimic nu îl poate opri atunci când el este pe scenã si când acea energie electrizantã îi inundã viata personalã".
O altã legãturã cu productia originalã de pe Broadway o reprezintã Loretta Devine - care în piesa originalã o interpreta pe Lorrell - apare în acest film în rolul unei dive jazz. "Pe vremea când am realizat Dreamgirls pe scena de pe Broadway, nu aveam nici cea mai micã idee despre cât de importantã va fi munca noastrã de atunci peste 25 de ani", râde Devine. "Muzica este ca o operã. Oamenii reactioneazã la auzul ei pentru cã este nemaipomenitã - este frumoasã; este o modã; este plinã de talent; este plinã de suflet. Iar aceasta este o poveste extraordinarã despre dragoste si prietenia ca între surori".
Despre distributie Despre productie
jinglebells