Articole Dreamgirls

(2006)

Dreamgirls

Despre realizatori

BILL CONDON (Regizor/Scenarist) a scris si regizat de curând Kinsey, pentru care a obtinut Premiul ‘Cel mai Bun Regizor’ în anul 2005 din partea Asociatiei Regizorilor din Marea Britanie. O portretizare intransigentã a uneia dintre cele mai influente si controversate figure ale secolului douãzeci, Kinsey a obtinut, de asemenea, premiul pentru 'Cel mai Bun Actor' din partea Criticilor de Film din Los Angeles pesntru actorul Liam Neeson, cât si o nominalizare la Premiile Oscar® pentru Laura Linney la categoria ‘Cea mai Bunã Actritã în Rol Secundar’.
Condon a scris si regizat si Gods and Monsters, film care a câstigat Premiul Independent Spirit pentru ‘Cel mai Bun Film’ si Premiul pentru ‘Cea mai Bunã Imagine’ în 1998 de la National Board of Review. Filmul, o meditatie poeticã asupra ultimelor zile din viata lui James Whale, regizor homosexual, creatorul filmului Frankenstein, i-a adus lui Condon Premiul Oscar® pentru ‘Cel mai Bun Scenariu Adaptat’ si nominalizãri actorilor Ian McKellen si Lynn Redgrave.
Bill Condon a scris scenariul versiunii pentru marele ecran a musicalului Chicago, pentru care a obtinut o a doua nominalizare la Premiul Oscar®. Filmul, din a cãrui distributie fac parte actori de suces ca Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones si Richard Gere, a obtinut sase Premii Oscar®, inclusiv pentru ‘Cea mai Bunã Imagine’ în 2003.
Condon si-a fãcut debutul regizoral cu filmul Sister, Sister, care i-a avut în distributie pe Jennifer Jason Leigh, Judith Ivey si Eric Stoltz.

LAURENCE MARK (Producãtor) a fost nominalizat la premiul Oscar® pentru producerea filmului Jerry Maguire la categoria ‘Cea mai Bunã Imagine’, în care a jucat actorul Tom Cruise si care a fost regizat de cãtre Cameron Crowe. De asemenea, a fost producãtorul executiv al filmului As Good As It Gets, din a cãrui distributie au fãcut parte Jack Nicholson, Helen Hunt, si Greg Kinnear si al filmului Working Girl, în care au jucat actori ca: Harrison Ford, Sigourney Weaver si Melanie Griffith. Ambele filme au fost nominalizate, de asemenea, la categoria ‘Cea mai Bunã Imagine’.
Cel mai recent, Mark a produs filmul de success mondial, I, Robot, cu Will Smith, si “Last Holiday,” cu Queen Latifah.
Mark a mai produs: Riding in Cars With Boys, cu Drew Barrymore si Steve Zahn si regizat de Penny Marshall; Finding Forrester, cu Sean Connery si regizat de Gus Van Sant; Hanging Up, cu Meg Ryan, Diane Keaton, si Lisa Kudrow si regizat de Keaton; Anywhere But Here, cu Susan Sarandon si Natalie Portman si regizat de Wayne Wang; The Object of My Affection, cu Jennifer Aniston, Paul Rudd, si Nigel Hawthorne si regizat de Nicholas Hytner; si Romy and Michele’s High School Reunion, cu Mira Sorvino, Lisa Kudrow, si regizat de David Mirkin.
Printre alte filme produse de Mark amintim: Black Widow; Cookie; True Colors; Center Stage; Sister Act 2; The Adventures of Huck Finn; Simon Birch; Bicentennial Man.
Pentru televiziune, Mark a fost producãtorul executiv al unor filme ca: These Old Broads, cu Shirley MacLaine, Debbie Reynolds, Joan Collins si Elizabeth Taylor; Kiss My Act, cu Camryn Manheim si Dabney Coleman; Sweet Bird of Youth, cu Elizabeth Taylor; si Oliver Twist, cu Richard Dreyfuss si Elijah Wood.

Henry Krieger (Muzica) a scris muzica pentru musicalul Broadway Dreamgirls, care i-a adus o nominalizare la Premiul Tony pentru ‘Cea mai Bunã Muzicã Originalã’.
Krieger a compus patru cântece noi pentru filmul Dreamgirls ‑ Love You I Do; Patience; Perfect World; si Listen.
Krieger a mai compus si muzica pentru musicalurile de pe Broadway The Tap Dance Kid (1983) si Side Show (1997), pentru care a fost nominalizat din nou la Premiul Tony pentru ‘Cea mai Bunã Muzicã’. În prezent el compune muzica pentru musicalul de pe Broadway The Flamingo Kid.

TOM EYEN (Cartea si Versurile) a scris cartea si versurile musicaului de pe Broadway Dreamgirls, pentru care a obtinut în 1982 atât Premiul Tony, cât si Premiul ‘Drama Desk’ pentru ‘Cea mai Bunã Carte pentru un Musical’. Primul succes commercial al lui Eyen a venit în 1970 cu The Dirtiest Show in Town, o comedie satiricã. Printre alte productii se mai numãrã: Why Hannah’s Skirt Won’t Stay Down; Sarah B. Divine!; si Women Behind Bars. El a murit pe 28 mai, 1991.

PATRICIA WHITCHER (Producãtor Executiv) a fost cel mai de curând producãtorul executiv al productiei regizate de Rob Marshall, Memoirs of a Geisha, versiunea transpusã pe marele ecran a cãrtii de success scrisã de Arthur Golden. Anterior ea a fost producãtorul executive al comediei dramatice The Terminal, cu Tom Hanks si Catherine Zeta-Jones.
Whitcher a fost producãtor executiv al mai multor filme, printre care amintim: Moonlight Mile, cu Dustin Hoffman si Susan Sarandon; Where the Heart Is, cu Natalie Portman si Ashley Judd; comedia de succes My Best Friend’s Wedding, cu Julia Roberts. În plus, a mai fost coproducãtor al filmului High School High.

Sinopsis Despre distributie
jinglebells