Articole Dom Hemingway

(2013)

Dom Hemingway

Originile

Într-o livadă de pe dealurile din Saint Tropez, înconjurat de echipa locală, alături de Richard E. Grant, care joacă rolul partenerului său, Dickie, și de scenaristul-regizor Richard Shepard, stă Jude Law, cu bustul dezgolit, cu nasul spart, tăieturi și arsuri pe corp, cu părul pieptănat lins pe spate, dat cu o cantitate insuportabilă de gel, cu dinții ținuți la un loc de sârme și cu o cicatrice respingătoare sub unul din ochii roșii, injectați... E greu de crezut că acesta e starul-simbol al stilului în vestimentație și nu numai...

E Jude Law complet implicat în personajul său creat de Richard Shepard, dar șlefuit și adaptat de actor, care a dat viață unui paradox, care e Dom Hemingway: “Dom e un escroc de școală veche, cu o morală și niște reguli de care ține cont. E un tip exploziv, comic într-un fel ciudat, dar violent și înfricoșător. E cam ca noi toți, un amestec de bine și rău, dar la un nivel mult mai expansiv. ”

Shepard spune: “E un tip furios, dar și complicat. Și comic. Și, deși face numai greșeli la orice mișcare, tot îl simpatizezi. Dom are felul său de a trata lucrurile, ceea ce-l face să intre tot timpul în belele. E imprevizibil și periculos, dar e și amuzant. Îți dă impresia că poate face orice, că poate să lovească oricând și pe oricine, și mi s-a părut interesant ca personajul său să fie plăcut, dar să inspire teamă: oricând poate să facă o criză de nervi sau să înceapă să înjure. Astfel, filmul împrumută din energia lui și devine extrem de incitant. ”

Shepard și-a început cariera ca scenarist; fără niciun fel de termen de predare inițial a început să scrie la ceea ce va fi The Matador, din 2005, film scris și regizat de el.

“Am scris scenariul fără să țin cont de nicio regulă; am lăsat, pur și simplu, personajele să prindă formă și să-și urmeze calea. La fel am procedat și cu Dom Hemingway. Știam că vreau să fac un film despre un tip care ieșea din pușcărie, dar să nu fie acest lucru punctul focal, ci îmi doream să creez un personaj complex. Mi-a plăcut numele Dom, iar Hemingway mi-a inspirat ceva masculin, chiar macho.”

Proiectul a început să devină realitate în momentul în care a ajuns între mâinile lui Jeremy Thomas, producător independent cu faimă, care a cumpărat drepturile după ce l-a citit în călătoria de Crăciun spre Australia. Filmul a fost, apoi, finanțat, turnat și montat incredibil de rapid, în numai 12 luni.

Thomas a știut că pentru roul lui Dom era vital să fie distribuit actorul potrivit, căci rolul era dificil și impunea o responsabilitate enormă pentru orice actor. Procesul de casting îl aseamănă cu un fel de alchimie și e convins că proiectul a prins cu adevărat viață după ce a fost cooptat Jude Law, care căuta roluri inedite pentru el.
Shepard spune: “Nu m-am gândit special la Jude când am scris scenariul, dar acum știu că, dacă nu era el, nu am fi avut acest film și nu-mi pot imagina un alt actor în rolul lui Dom.”

Pentru Jude Law, Dom i-a oferit acces către un personaj care nu era plasat pe o traiectorie liniară, și avea de la început multe fațete diferite, toate menite să te cucerească, dar să și te îngrozească în egală măsură: “Ca actor, am citit scenariul și m-am gândit că sunt multe elemente pe care nu le-am încercat până atunci sau care nu mi-au fost permise, dar, odată ce am primit acordul și am început, efectiv, să lucrez la personaj, am simțit uneori că, poate, m-am angajat la mai mult decât eram capabil să duc, căci personajul meu trebuia să inspire o frică absolută și abjectă.”

“Jude s-a implicat total în rolul lui Dom Hemingway”, says Thomas, “s-a schimbat fizic, a lurcat la aspectul său și la machiaj. Dom e un tip care a stat la închisoare 12 ani și care știe să se bată, să se umfle în pene și să fie carismatic, iar Jude a intrat cu totul în pielea lui Dom. Din fericire, filmările nu au ținut prea mult, căci nimeni nu ar fi putut să facă facă față acelui nivel de intensitate care l-a solicitat extrem de mult și pe Jude.”

Sinopsis Cine e Dom Hemingway?
jinglebells