Articole Dom Hemingway

(2013)

Dom Hemingway

Cine e Dom Hemingway?

Dacă trebuia să răspundă la întrebarea “cine e Dom Hemingway?”, oricine era implicat în producția fimului spunea că îi amintește de cineva cunoscut personal – un unchi, un vecin, un fost soț, dar producătorii, împreună cu Shepard, au făcut mari eforturi pentru a evita clișeele legate de un asemenea personaj complex: “Filmul nostru nu e doar despre un tip care iese de la închisoare și caută să se răzbune, ci despre un tip care se pricepe să arunce cu vorbe, deși e spurcat la gură, care e extrem de furios, dar care știe să fie și carismatic. E un personaj foarte complicat; e tulburat, suferă, e furios, dar are o inimă care începe din nou să bată nebunesc spre finalul filmului. La început, Dom e furios pentru că a stat mult în închisoare, pentru că i-a murit soția, iar fiica lui a refuzat să-i mai vorbească și, imediat ce se vede liber, pornește să-și revendice banii pe care consideră că-i merită pentru că nu și-a turnat complicii. Pe măsură ce povestea avansează, aflăm că Dom e mult mai mult decât atât, e un tip care e dat complet peste cap și care face pași minusculi înspre mântuirea personală.”

Richard E Grant, care interpretează rolul prietenului lui Hemingway, Dickie, este absolut entuziasmat de felul în care Shepard l-a creat pe Dom: “E un tip al extremelor, dar nu te poți împiedica să-l simpatizezi, pentru că fiecare decizie pe care o ia îl duce în mod sigur la o catastrofă. Are acel aer tipic britanic al perdantului. Empatizezi cu el pentru că iese mereu în pierdere.”

Shepard conchide: “Ca scenarist, creez personaje care cred că le-ar plăcea actorilor să le joace; e destul de riscant așa, și cred că actorilor, dacă le creezi mediul propice, le place acest tip de provocare. Nu cred că publicul îl va mai vedea vreodată pe Jude oferind o asemenea interpretare. Știam că e un actor foarte bun, și mi-l doream pentru acest rol, pentru că eram sigur că va putea să-l joace, deși nu-l mai văzusem niciodată așa. ”

Implicarea lui Jude Law a atins cote rar întâlnite pentru un actor de talia lui. Iată ce spune Shepard: “Încă de la început i-am spus că aș dori să se mai îngrașe, să i se vadă începutul de chelie, să-și lase barbă. Jude a ascultat și, la următoarea discuție mi-a spus că ar vrea să aibă și nasul spart, și o cicatrice pe obraz.”

Dialogurile lui Dom au necesitat, de asemenea, pregătiri intense. Fiind american din New York, Shepard era conștient că nu se pricepea prea bine la argoul britanic, și, pentru că era nevoie de un aer puternic de autenticitate în care erorile nu erau permise, Shepard a “inventat” un nou limbaj pentru Dom, jumătate dickensian, jumătate de suburbie. Când avea dubii, apela la amicii lui britanici pentru a verifica dacă replicile sunau cum trebuie.

Pentru aspectul fizic, Jude Law a trebuit să se îngrașe cu 10 kilograme, i s-a aplicat un machiaj special care făcea ca nasul să-i pară spart, dar și un aparat cu sârme care să-i deformeze gura. Pentru că actorul e o fire sportivă, a trebuit să renunțe timp de patru sau cinci luni la sport și, ca să se îngrașe, spune el că a fost simplu: “Nu e nicio tehnică specială; pur și simplu, mănânci toată ziua mâncare de proastă calitate. Mi s-a părut, la un moment dat, că nu sunt suficient de buhăit, așa că am început să beau și cola – am băut enorm de multă și efectul s-a văzut imediat.”

Originile Cine e Dickie?
jinglebells