Articole Cloudy with a Chance of Meatballs 2

(2013)

Stă să plouă cu chiftele 2

Note de producție

DESPRE FILM

Acțiunea din Cloudy with a Chance of Meatballs 2 începe exact de unde se termină primul film: Flint Lockwood își distruge propria invenție - o mașinărie capabilă să transforme apa în mâncare. Aceasta, numită FLDSMDFR (Flint Lockwood Diatomic Super Mutating Dynamic Food Replicator) avusese un mare succes, dar generase o catastrofă de proporții uriașe, împroșcând lumea cu torente de mâncare. De aceea, Flint o aruncase în aer - sau cel puțin așa crezuse.

“Dintre toate filmele la care am lucrat, acesta este preferatul meu. M-am bucurat la vestea că voi avea ocazia să inventez o nouă poveste și să interacționez din nou cu acest univers trăznit.”, mărturisește Cody Cameron, care semnează regia filmului, împreună cu Kris Pearn. “Există o mulțime de elemente care meritau a fi dezvoltate, inclusiv personajele. În acest al doilea film, ele au ocazia să se manifeste mai pe larg. De exemplu, Manny – care a fost tăcut pe parcursul primului film - acum scoate la iveală aspecte ascunse ale personalității sale. Earl, polițistul, întreprinde numeroase acțiuni pentru a-și salva orașul iubit.”, adaugă Pearn.

În Cloudy with a Chance of Meatballs 2, Flint află că mașinăria infernală FLDSMDFR este încă activă și produce niște creaturi hibride alimente- animale, care au invadat insula. De aceea, împreună cu prietenii săi, se întoarce la fața locului pentru a încerca să le oprească înainte să atace restul lumii. “Deja la sfârșitul primului film, alimentele începuseră să prindă viață. Acum dezvoltăm această idee.”, explică producătorul Kirk Bodyfelt. “Mergem mult mai departe.”, spune Cameron. “Când Flint și ai lui debarcă pe insulă, constată că alimentele au evoluat. Nu mai sunt numai ursuleți de gumă și felii de pizza, ci creveto-panzei, flami-mango, elefanto-pepeni și căpșuni vorbitoare. E ca o rezervație de anim-alimente.”
“Imediat ce ne-a venit ideea creării anim-alimentelor, Cody s-a dus și a cumpărat diverse legume și fructe, pe care a început să le 'sculpteze', dându-le forma unor mici creaturi bizare. În plus, am păstrat toate personajele din primul film.”, adaugă Bodyfelt.


DESPRE PERSONAJE

Flint Lockwood se simte încă vinovat pentru haosul și distrugerile produse de mașinăria inventată de el. Vocea personajului este interpretată de Bill Hader. “Flint este o persoană plină de bune intenții și idei mărețe, dar de fiecare dată o dă în bară. Pe de altă parte, este foarte hotărât să-și pună în practică ideile și are încredere în el însuși, chiar dacă toți cei din jur îl consideră țicnit. De fapt, seamănă cu mine - amândoi suntem pasionați de tehnică și n-avem succes la femei.”, comentează râzând actorul.

Fenomenele meteorologice inedite, precum ploaia cu mâncare provocată de invenția lui Flint Lockwood, fac din Sam Sparks o vedetă TV a rubricii meteo. Toate televiziunile îi solicită reportaje despre ceea ce ea numește “cel mai extraordinar fenomen meteorologic din istorie.” În sfârșit, Sam este recunoscută drept un meteorolog adevărat și o femeie curajoasă. Atunci când Flint îi dă vestea că se întoarce pe insulă, ea este gata să participe la salvarea omenirii de invazia anim-alimentelor gigantice. “Sam este unul dintre cele mai istețe personaje pe care le-am interpretat.”, spune actrița Anna Faris. “Este inteligentă, optimistă, un bun leader, dar și un camarad de nădejde. Are spirit de aventură și foarte multă înțelegere. Cred că este o gagică pe cinste.”, conchide zâmbind actrița.

Tatăl lui Flint, Tim, este cel mai fericit om când se află în barca sa, în căutare de pește pentru cină. Nu înțelege nimic din aberațiile tehnice ale fiului său și-l bombardează cu zicale și vorbe pescărești, pe care Flint e sătul să le audă. De aceea, când se decide să se întoarcă pe insulă pentru a salva omenirea, Flint încearcă să-l convingă pe "bătrânul" său tată să rămână acasă. Dar Tim insistă și Flint n-are încotro și acceptă. “În acest al doilea film, Tim este, în fine, capabil să-și exprime sentimentele față de fiul său și să-i spună că-l iubește. Ca urmare, încearcă mereu să-și îmbrățișeze fiul și să-i dea sfaturi, spre disperarea acestuia din urmă.”, explică regizorul Kris Pearn. “Flint își iubește tatăl, dar uneori acesta îl calcă pe nervi și de aceea îl ține la distanță. Este adevărat că Tim e de modă veche, cu prejudecăți și are un univers limitat la barca sa de pescuit. În același timp, este un tată iubitor, care însă nu știe cum să-și comunice dragostea.”, spune James Caan despre personajul său.

Dar nu e totul pierdut pentru Tim, care își găsește o afinitate specială, atunci când se aștepta mai puțin. “Când ajunge pe insulă, Tim se atașează de niște castraveți murați. Într-un fel, sunt nepoții pe care nu-i are. În plus, castraveților le place fotbalul, pescuitul, hockey-ul și multe alte lucruri care-i plac și lui.”, spune Pearn. “E adevărat, adopt o familie de castraveți murați. Deși nu vorbesc coerent, eu îi înțeleg. Îi învăț cum să pescuiască și cum să stea departe de necazuri.”, adaugă râzând Caan.

Deși o simplă maimuță, Steve the Monkey are toate calitățile unui bun camarad - cu excepția, poate, a vocabularului limitat. Steve este dovada vie a geniului de inventator al lui Flint - faptul că reușește să pronunțe câteva cuvinte monosilabice se datorează unui "translator de gânduri" conceput special pentru maimuțe. Vocea este cea a actorului Neil Patrick Harris. “Cu mine au terminat repede în studioul de înregistrare. A trebuit doar să spun de vreo cincisprezece ori: ‘Mi-e foame !’, ‘banană’ și ‘Steve’, cu diferite intonații.”, își amintește Harris.

Cât despre “Baby” Brent, acesta și-a continuat cariera în universul culinar, promovând linia de restaurante Chick-N-Sushi, îmbrăcat într-un costum de găină. “Mă bucur că am revenit în pielea personajului. Mi-a fost dor de Brent.”, mărturisește actorul Andy Samberg. “Andy e grozav în rolul acesta de prostovan, e extrem de nostim.”, comentează Cameron. Samberg ne împărtășește secretul reușitei interpretării sale. “Trebuie doar să țipi cât te țin rărunchii și să ai o voce de copil care s-a lovit la cap de multe ori când era mic.”

Fostul polițist Earl Devereaux și-a schimbat și el cariera în aceea de barman într-o cafetteria la modă. Însă când Flint și Sam îi cer să vină cu ei pe insulă, Earl se prezintă la apel îmbrăcat în uniforma de polițist. “Earl este un bărbat adevărat, menirea lui fiind aceea de a-și proteja orașul.”, spune Terry Crews despre personajul său. “Lui Terry i-a plăcut foarte mult primul film. S-a dus la premieră împreună cu copiii săi care, înainte să înceapă filmările la cel de-al doilea, l-au avertizat: ‘Să n-o dai în bară, tati !’ Asta l-a stimulat și mai tare pentru rol.”, adaugă Pearn.

Manny, fostul cameraman al lui Sam pentru reportajele meteo se arată mai mult decât entuziast la ideea întoarcerii pe insulă împreună cu Flint și prietenii săi, care știu că vor avea nevoie de talentele sale. “Manny este genul de om căruia te adresezi când ai o problemă. Știe să facă de toate: să piloteze un avion, să utilizeze o macara, este doctor, medic veterinar, maseur… de câte ori ne-am aflat la ananghie, Manny a fost cel care ne-a scos din impas.”, spune actorul Benjamin Bratt despre personajul său.

Chester V este o combinație între Steve Jobs, omul de afaceri Richard Branson și un director de circ. El este geniul excentric din spatele companiei Live Corp și a produselor inventate "pentru îmbunătățirea vieții omenirii". Atunci, de ce un inventator de excepție ca el are nevoie de Flint Lockwood pentru a rezolva problema de pe insulă ? Refuzând să divulge misterul, actorul Will Forte își descrie astfel personajul: “Chester este eroul lui Flint Lockwood, un milionar în blue-jeans care a inventat o mulțime de lucruri extraordinare pentru omenire, dar planurile sale sunt bulversate atunci când Flint vine să lucreze pentru el la Live Corp.”

Barb, asistenta lui Chester V este un exemplu al geniului său extraordinar. Creată prin implantarea de creier uman în creierul unei femele-urangutan, Barb este inteligentă, cochetă, se exprimă perfect și ar face orice pentru a fi pe placul lui Chester V, pe care îl consideră un fel de tată. “Îmi place foarte mult Barb.”, spune actrița Kristen Schaal despre personajul său. “Este foarte vulnerabilă emoțional și se simte intimidată de Sam. Aceasta deoarece Sam este frumoasă dar, în primul rând, pentru că este om. Prin urmare, stă la pândă cu ghearele scoase și nu pierde nicio ocazie de a o denigra.”


DESPRE PRODUCȚIE

Pentru a aduce pe marele ecran Cloudy with a Chance of Meatballs 2, regizorii Cameron și Pearn au făcut apel la acceași echipă cu care lucraseră la primul film: scenograful Justin K. Thompson, supervizorul efectelor de animație Peter Nash și supervizorul efectelor speciale Peter G. Travers. Aceștia au trebuit să imagineze și să realizeze decoruri suplimentare, pentru locurile care nu apar în primul film sau care și-au schimbat aspectul, cum ar fi insula, populată acum de anim-alimente.

După spusele lui Thompson, cei doi regizori știau foarte bine ce-și doresc pentru noul look al insulei. “Nu vroiau ca aceasta să arate ca o junglă, ci să fie un loc absolut diferit de tot ceea ce există în realitate. De aceea, Cody și Kris ne-au cerut să folosim ca sursă de inspirație mâncare adevărată. Prin urmare, împreună cu regizorul artistic Dave Bleich am început să secționăm fructe și legume și să studiem alcătuirea internă a acestora. De aici au rezultat formele, structurile și paleta coloristică pe care le-am utilizat în realizarea decorurilor. Ulterior, am filmat câteva imagini într-o grădină de zarzavat și am constatat un lucru uimitor - că legumele sunt acoperite cu un soi de puf fin, care transpus apoi în 3D dădea un efect spectaculos.”, explică el.

Fiecare zonă a insulei are o temă proprie. Astfel, există secțiunea mic dejun - în care găsim clătite și omletă - zona de mâncare mexicană, cea de friptură cu cartofi și, bineînțeles, desertul, muntele de zahăr candel. Acestea sunt populate de creaturi hibride cu nume hilar: creveto-panzei (cimpanzei cu clești și coadă de crevete), struțo-banane, cantilope (antilope cu corp de cantalup), taco-croco, țânțaro-toast, flami-mango, oi-sushi și multe altele. “Când am creat aceste anim-alimente, am încercat să păstrăm cât mai multe din caracteristicile definitorii ale fiecărei categorii și să le dăm un nume ușor de ghicit pentru cei mici, care le pot astfel recunoaște pe marele ecran.”, explică scenograful Justin K. Thompson.

Pentru Travers și echipa sa, cea mai dificilă filmare a fost aceea a momentului în care Flint descoperă anim-alimentele pe insulă. “Sunt toate acolo, bălăcindu-se în apă, iar această "apă" trebuia simulată, cu toate valurile ei, ceea ce n-a fost prea simplu.”, își amintește el. “Această scenă n-ar fi fost posibilă în urmă cu zece ani, ea se datorează dezvoltării tehnicii de generare de imagini pe computer.”

O altă scenă favorită de-a lui Travers este aceea în care vaporul lui Flint aterizează într-o nucă de cocos gigantică. “Laptele de nucă de cocos are proprietăți fizice diferite de cele ale apei - este mai vâscos, mai lipicios.“, explică el. Aceeași problemă s-a ivit la filmarea scenelor în care apare Mlaștina Mic Dejun, care este alcătuită exclusiv din sirop, care și el este mai vâscos decât apa. “Pentru acestea, am cumpărat sirop de arțar, am umplut un vas mare și am început să-l agităm, să vedem cum se comportă, cum se mișcă.”, povestește Travers.

“Pentru noi toți a fost o mare plăcere să dăm viață acestor creaturi și peisaje extraordinare, iar rezultatul este un film superb, făcut cu mare atenție la detalii și foarte amuzant. Ne bucurăm că am realizat acest al doilea film și că cei care au făcut parte din echipă la primul au revenit să lucreze cu noi.”, conchid Phil Lord și Christopher Miller.

Sinopsis Despre distribuție și realizatori
jinglebells