Articole Abduction

(2011)

Răpirea

Note de producție

RĂPIREA a început ca o simplă dar inspirantă idee, pe care producătorul executiv Jeremy Bell al casei de producție Gotham Group i-a prezentat-o lui Roy Lee și lui Doug Davison de la Vertigo Entertaiment, în urmă cu patru ani. A prins contur după o întâlnire ulterioară între scenaristul Shawn Christensen și producătorii Gotham Group.

"Chiar la sfârșitul acelei întâlniri mi-a surâs proiectul", povestește Christensen. „Două săptămâni mai târziu, am luat prânzul cu Lee în New York și i-am spus: imi place, lasă-mă să lucrez în stilul meu și să mă joc un pic. Dacă îmi dai 60 de zile, îți voi da o ciornă. Iar în 63 de zile, le-am prezentat prima variantă de scenariu pentru RĂPIREA."

"Lui Shawn îi place să lucreze cu puzzle-uri, și de aceea a fost receptiv la ideea unei povești despre găsirea adevaratei identitati", își motivează producătoarea Ellen Goldsmith-Vein alegerea. "A fost atât de încântat de idee, încât a prezentat prima variantă de scenariu la doar două luni după întâlnirea lui cu Lee. Shawn a folosit acea singură idee și a transformat-o într-un film", adaugă Stollman.
"Pentru mine a fost o momeală grozavă”, spune Stollman. "Nu mai văzusem până atunci un film despre un puști care, aparent trăiește o viață normala și care brusc, realizeaza ca tolul este o minciună."

Mare parte a filmului se bazează pe atracția publicului pentru personajul lui Nathan Harper, iar producătorii au fost toti de acord că Taylor Lautner a cea mai potrivită alegere pentru a-l interpreta. Goldsmith - Vein afirma: "Taylor este probabil singurul actor de vârsta lui, care ar putea să interpreteze acest rol, datorită abilităților lui de maestru în arte marțiale și de atlet. De asemenea este foarte inteligent și extrem de serios." Producătorul Lee Stollman aprobă, "Taylor are calități fizice, șarm, ce atrag atât bărbații cât și femeile. E un tânăr grozav, cu abilități de lider."

Roy Lee și Taylor Lautner s-au întâlnit pentru o întrunire generală pe 4 iunie 2009, unde Taylor a fost încântat de idee. Aproape un an mai târziu, Roy a abordat echipa lui Taylor Lautner de Quick Six cu vedeta proiectului, scenariul complet al lui Chirstensen, după care a primit un atent gândit și entuziast "da". Cu acea aprobare, Gotham, Vertigo și Quick Six au lucrat în tandem, la dezvoltarea ulterioară a scenariului, adaptându-l în special personajului interpretat de Lautner, asociindu-se într-un final, cu studioul Lionsgate, iar directorul general al Motion Picture Group și directorul general al studioului Production Alli Shearmur, au fost de-acord imediat cu filmul, datorită șarmului lui Lautner și scenariului bine construit. "Înțelegerea de care au dat dovadă cei de la Lionsgate cu privire la genul și subiectul filmului, i-au făcut partenerii perfecti pentru noi", a spus producătorul Dan Lautner.

"Am îndrăgit acest proiect, din momentul în care l-am citit", spune Shearmur. Am participat la realizarea seriei 'Bourne' și am regăsit în RĂPIREA o poveste originala, foarte ușor de vazut și accesibilă. Știu cât de important a fost pentru Taylor și echipa lui, cât de mult s-au implicat în fiecare aspect al evoluției filmului, astfel încât am fost încântați atunci când au fost de acord cu noi că Lionsgate a fost cea mai potrivită cale de a-l distribui pe Taylor în primul său rol principal."

Odată cu asocierea dintre Taylor și Quick Six, împreună cu acordul celor de la Lionsgate, regizorul John Singleton s-a angajat să se ocupe de film, iar el și grupul format au plăsmuit imediat o strânsă colaborare. "A fost palpitant și rapid", își amintește Christensen. "Obișnuia să-mi trimită bilețele. Are un zâmbet, minunat, o atitudine minunată și idei minunate." Filmările au început la doar patru luni după vânzarea proiectului.

"Din punctul meu de vedere, RĂPIREA este în principiu, o poveste despre un fiu care nu a știut niciodată cine a fost tatăl lui" spune Singleton. "Este o poveste despre un tânăr care încearcă să se găsească pe el însuși, iar asta este universal valabil, toți încercăm să ne găsim, într-un fel sau altul. Filmul are multă acțiune, dar inspirația de a-l face, a provenit din poveștile clasice de aventură, unde personajul este schimbat și transformat datorită experiențelor prin care trece."

"John s-a implicat în crearea unor personaje incredibile", spune producătorul Pat Crowley, care a fost cooptat pentru film, datorită succesului seriei Bourne.
"Asta este palpitant atunci când colaborezi cu John: este un regizor cu un bagaj de cunoștințe foarte vast despre film și istoria filmului. Te simți în siguranță, lucrezi cu un tip cu un simț vizual extraordinar, și care de asemenea așteaptă cu nerăbdare și este încântat să lucreze cu actori tineri."

"Oamenii nu l-au văzut niciodată pe Taylor Lautner așa cum îl vor vedea în acest film", spune Singleton. "Ca actor, înflorește. Am vorbit foarte mult despre ce ar putea scoate din el la suprafață, pentru a da substanta personajului. Pentru mine ca regizor, este minunat să îl văd cum evoluează, în cadrul acestui film "
Lautner a avut o afinitate pentru filmele de acțiune. "Întotdeauna am iubit filmele de acțiune," spune actorul. " Din punct de vedere fizic, acest rol este de departe cel mai ambițios. Mi-a plăcut la nebunie personajul si toate încercările prin care trece de-a lungul filmului."

Prima prioritate în ceea ce privește castingul, a fost Karen, vecina si complicea lui Nathan, de care era îndrăgostit. Lilly Collins, l-a impresionat puternic pe Singleton, Shearmur, pe colegii săi de la Lionsgate și pe producătorii filmului, cu rolul din Povestea unui campion. "Au fost foarte multe persoane dintre care să alegem, pentru acest rol," spune Crowley cu privire la găsirea actriței perfecte pentru personajul lui Karen. "Dar Lily a fost cea care a plăcut tuturor, pentru că are ceva special. Indiferent dacă este așa în realitate sau în fața camerelor, ai impresia că e o persoană ușor de înțeles."

"Personajul meu Karen, este o tânără cu adevărat puternică, și încrezătoare în fortele proprii," spune Collins. " Nu există prea multe roluri pentru tinere fete sau femei care să nu fie roluri tipice de fete. "
"Lilly Collins este minunată și frumoasă. Oamenii vor tot avea ocazia sa o vadă de acum înainte”, spune regizorul Singleton.
Jason Isaacs și Maria Bello, îi interpretează pe presupușii părinți ai lui Taylor, Kevin și Mara. Deși Isaacs a îndrăgit imediat personajul și scenariul, entuziasmul lui a crescut când s-a gândit la beneficiile rolului. "Am primit scenariul și mi s-a părut și mai distractiv decât am crezut," își amintește Isaacs. "Am ocazia să boxez, să dansez, și să o sărut pe Maria Bello. Ce rost are să mai stai pe ganduri?"

"Am auzit 'John Singleton' și am spus, 'vreau să lucrez cu John!'" își amintește Bello, adăugând faptul că de-a lungul anilor cei doi s-au întâlnit și au discutat despre o colaborare."Apoi am citit scenariul. Mi s-a părut minunat- un thriller de acțiune grozav, dar unul cu suflet."

"Maria interpretează rolul Marei," spune Lautner, "este o actriță foarte talentată. Am avut o scenă foarte emoționantă cu ea, in care îmi spune că nu este mama mea. A fost intens. Nu puteam juca alături de cineva mai potrivit ca ea. A fost formidabilă."
"Jason Isaacs este un actor foarte puternic", precizează Singleton. "A filmat o scenă incredibilă, în care îl antrenează pe Nahan. E o chestie semi-abuzivă, îl lovește întruna, iar Nathan nu înțelege de ce încearcă să îl învețe să boxeze, de ce îl antrenează , de ce îl supune la toate acele teste de rezistență. Mai târziu, după ce trece printr-un adevarat iad încercând să scape cu viață, Nathan înțelege de ce. "

"Este unul din cei mai amuzanți oameni pe care îi cunosc", afirmă Lautner despre tatăl lui din fața camerelor."Relația tată-fiu este foarte intensă și se poartă foarte aspru cu Nathan. Înainte de filmări, eu și Jason glumim, dar din momentul în care pornesc camerele, trebuie să reluăm relația tată-fiu."

Alfred Molina s-a alăturat proiectului RĂPIREA în rolul agentului Burton, agentul CIA, care devine umbra lui Nathan. "Rolul acesta mi-a adus o mulțime de lucruri noi," spune Molina. "Nu am mai jucat niciodată în rolul unui detectiv CIA, ceea ce a fost destul de interesant. Ideea însăși a fost intrigantă. Nu am mai lucrat până acum cu John Singleton, și am fost un admirator al filmelor sale de mult timp. Am avut ocazia de a lucra cu o întreagă generație de actori tineri ca Taylor, Lily și Antonique Smith. Mi s-a părut că a fost o încrucișare drăguță a unor lucruri diferite si noi pentru mine."

Sigourney Weawer a primit rolul esențial al Dr. Geri Bennett, o alegere neașteptată, având în vedere că rolul a fost, inițial scris pentru un bărbat. "L-am schimbat de la începutul castingului și până la finalul acestuia," explică Stollman. "A fost o alegere inspirată, să o distribuim pe Sigourney în acel rol, este fenomenală."

"Este o poveste emoționantă ce are la bază fenomenul de maturizare, despre doi tineri care dau dovadă de mult curaj și ingeniozitate," spune Weaver despre povestea filmului RĂPIREA. "Acești adolescenți sunt dintr-o dată prinși în acest joc de spionaj. Și, deși sunt foarte capabili, sunt de asemenea pionii neajutorați ai acestor mari puteri, printre care și CIA. "

Crowley adaugă: "Exact ca Bennett, Sigourney a lucrat pentru CIA probabil vreo 30 de ani, iar una din specialitățile sale era pregătirea agenților sau interogarea agenților după ce aceștia se întorceau din misiuni îngrozitoare. Personajul lui Nathan a avut câteva socuri emoționale, așa că CIA a considerat că este foarte important să îi poată ușura trecerea la adult, într-un mod confortabil, terapeutic. Așa că au pus personajul lui Sigourney Weaver la dispoziția sa."
"Tatăl său, Kevin, îl pregătește fizic. Cred că mama lui îl pregătește emoțional, iar Geri Bennett îl pregătește psihologic," explică Weaver. "Toți l-au motivat."

Actorul suedez Michael Nyqvist joacă în rolul lui Kozlow, inamicul lui Nathan. "Văzusem Bărbați care urăsc femeile și cu toții ne-am îndrăgostit de Michael în filmul acela," spune Stollman. "Este total necunoscut aici în Statele Unite și am fost de părere că era o figură nouă grozavă."

Producătorul Doug Davison aprobă: "Căutam un european ticălos și am văzut de curând 'Bărbați care urăsc femeile,' în care joacă minunat. Am aflat că este de origine suedeză și având în vedere că în filmul acela vorbește în limba suedeză, vroiam să știm cât de bine vorbea engleză. Și s-a descurcat de minune!A fost prima noastră alegere. L-am căutat, era disponibil, așa că l-am luat.

În completarea distribuției intră și Denzel Whitaker în rolul lui Gilly, William Peltz în rolul lui Jake, Nickola Sherli în rolul lui Alek, și Antonique Smith menționată mai sus care joacă în rolul lui Burns, directorul adjunct al lui Burton. Toții actorii par să fie încântați de acțiunile cerute de rolurile pe care le interpretează, de la curse cu mașini furate din camionete, la împușcături pe stradă. Smith, care a primit aprecieri pentru rolul lui Faith Evans din filmul NOTORIOUS, și-a dorit să aibă parte de niște secvențe de acțiune numai ale ei. "Am parte de o secvență cu împușcături!" exclamă Smith. "O iubesc pe Angelina Jolie, și am parte de un 'moment Angelina' al meu. Sunt tare încântată de asta!"

Odată cu întregirea distribuției, pe data de 2 iulie 2010 au început și filmările pentru RĂPIREA în Pittsburgh, Pennsylvania. "Pittsburgh este un oraș cu niște peisaje incredibile," spune producătorul Crowley. "Are o mulțime de poduri. Are 3 râuri. Are o arhitectură urbană minunată, în care se află clădiri zgârie-nori față in față cu un teren de fotbal, unul de baseball si cu un imens patinoar de hochei. Este un oraș în care aproape totul este la vedere. Dacă te duci în Manhattan, trebuie să urci la etajul optzeci, pentru a putea vedea orașul, spre deosebire de Pittsburgh, unde poți să îți dai seama cu ușurință de mărimea și de accesibilitatea sa."

Lautner pare să fi prins gustul cascadoriilor, astfel încât multe dintre ele a hotărât să și le facă singur. "Am avut ocazia de a face o mulțime de cascadorii nebunești cum ar fi să alunec pe un geam imens, atârnat în parcul PNC. Am avut ocazia să fac parkour, să sar pe pereți și am avut o scenă grozavă de box în curte, cu tatăl meu.
Este cu adevărat un rol ce îți testează abilitățile fizice, dar am acceptat imediat. M-am distrat foarte mult cu asta. Acesta este genul de proiect care te face să dai totul uitării."

Coordonatorul de cascadorii și regizorul echipei a doua, Brad Martin, s-au alăturat producției devreme, pentru a dirija desfășurarea secvențelor de cascadorie ale filmului RĂPIREA. "Am vrut să mă implic de la început,pentru că mi-a oferit oportunitatea de a
ajuta să dezvolt scenele de acțiune. Câteva lucruri nu erau în regulă, am avut ocazia să îmi folosesc experienta, ajutând la realizarea lor."

"Cascadoria de pe capota camionului, a fost destul de simplă, din punct de vedere atletic," comentează Martin. Doar l-am legat pe Taylor de capotă și am condus cu el așa. Pentru faptul că a reușit să demonstreze că Nathan e relaxat și că se simte bine făcând asta, clar este o calitate, pentru că mergeam cu 30-40/h pe stradă, în timp ce el era legat de mașină și incapabil de a sări, în caz că se întâmpla ceva."

Isaacs si Bello si-au filmat scenele într-o casă din mica și istorica suburbie Pittsburgh din Mt Lebanon. Deși șederea acolo a fost scurtă, Bello au constatat că ea și Isaacs și-au creat o atmosferă credibilă, confortabilă și familială. "În aceste scene scurte, am încercat să surprindem viața pe care au avut-o în ultimii 16 ani. Observi fragmente din ea. Chiar am încercat să strecurăm în acele scene naturalețea și sentimentul unei familii," spune Bello.
"În cadrul scenelor pe care eu și cu Maria le-am filmat împreună cu Taylor," adaugă Isaacs, "John ne-a lăsat să improvizăm. A creat o atmosferă de scenă, dar mereu s-a concentrat să dea esență relației."

Dar stabilitatea familială, curând se transformă în haos, iar Bello și Isaacs au trebuit să evidențieze o altă latură a personajelor sale secretoase, mult mai diferită și mai bună din punct de vedere al condiției fizice. Bello argumentează rațiunea lui Singleton pentru folosirea personajelor principale în cât mai multe scene de cascadorie posibile: "John preferă să fie cât mai real. 14 ore de cascadorie pe zi, timp de patru zile, m-au distrus fizic. Dar am fost tare mândra de rezultat."

Isaacs s-a antrenat riguros pentru a lua poziția de atac cu tânărul actor. "Producătorii au luat legătura și au spus, 'Dacă accepți rolul acesta, va trebui să faci antrenament de box în fiecare zi, cât poți de mult,'" își amintește Isaacs. "Mi s-a părut o oportunitate minunată. Deși filmam pentru altceva, și chiar și atunci când am fost în juriul unui festival de film, am boxat în fiecare zi. Am avut ocazia să mă antrenez cu campionul mondial la kickbox în Anglia, și cu un campion al Scoției. Apoi am venit în Pittsburgh, unde m-am antrenat cu tipii care au făcut coregrafia pentru '300- Eroii de la Termopile.'"

"Trebuia să arăt ca și cum eu l-am antrenat pe Taylor, care a făcut demonstrații de karate de când avea șase ani. A fost o provocare destul de grea," explică Isaacs. "John mă striga încontinuu întrebându-mă, 'Cât ești de bun?' Și i-am spus, 'Cât pentru 2 săptămâni' de antrenament riguros!"
Într-adevăr, Lautner avea un avantaj. "Am practicat un sport numit arte marțiale extreme, când eram mai mic, pe la vreo 8 ani," spune zâmbind. "Pentru scenele de luptă, am ocazia să folosesc câteva manevre din vechiul bagaj de 'arte marțiale extreme.'"

Dar acțiunea nu se limitează doar la cei de pe ecran. "Unul dintre motivele pentru care am vrut acest rol, a fost o scenă de luptă de 4 minute cu 2 cascadori!- iar eu iubesc scenele de luptă," continuă Bello, care și-a perfecționat abilitățile sale, înainte cu două săptămâni de începerea producției. "Pentru primul meu rol, acum 14 ani, a trebuit să fac antrenamente de box thailandez. Am filmat pentru o emisiune TV timp de 6 luni, unde a trebuit să folosesc pistoale, cuțite și motociclete. Mi-a plăcut la nebunie. Am mai jucat în filme, unde a trebuit să fac cascadorii, dar niciodată atat de intens."

Collins a început să filmeze scenele de acțiune, atunci când producția și-a mutat locația pe un pod, în Sutersville, PA. "La 5 dimineața rolul tău este să te zbengui într-un râu, udându-te, și apoi să alergi printr-o pădure," spune actrița. "Este genial. Am răni, vânătăi, și zgârieturi pe tot corpul. M-am gândit, cu cât am mai multe semne, cu atât intru mai bine în atmosferă."

Cea mai grea cascadorie pe care a făcut-o Lautner, a fost cea în care trebuia să coboare pe o scara rulanta suspendata și apoi să să cadă brusc pe pământ, idee care i-a aparținut inițial lui Martin, când el și Singleton, au studiat terenul de baseball. Martin a realizat coregrafia cascadoriei, și a înregistrat pe o casetă video o repetiție generală pentru a i-o arăta actorului și regizorului. "I-am arătat filmarea lui Taylor și a spus: Ce tare, pe asta o fac,'" își amintește Martin.

Lautner își amintește: "După ce am dat câteva ture de stadion, am gasit o zonă în care se afla un escalator acoperit de cu un geam pus deasupra, ce se întindea pe toată suprafața. Nathan sare peste o balustradă, il vede pe Kozlow că vine, sare deasupra suspensiei, apoi alunecă pana jos. A fost o cascadorie grozavă și am avu un sentiment tare ciudat în legătură cu asta, Nu mai aveam răbdare să aștept ziua în care urma să facem cascadoria."

Singleton explică lipsa fricii lui Lautner: "Avantajul lui Taylor, este că e foarte capabil din punct de vedere fizic. Poate să boxeze. Să facă arte marțiale. Sare imediat de la una la alta. Cred că a fost foarte încântat ca a avut ocazia să își facă singur unele dintre cascadorii. Oamenii pentru care el are o deosebită considerație ca actori, cum ar fi Harrison Ford și Tom Cruise, și-au făcut personal multe dintre cascadorii. A vrut să experimenteze acest lucru. Este grozav pentru mine ca regizor, pentru că nu sunt nevoit să tai foarte mult când este în acțiune, pentru că este chiar el cel care face toate lucrurile acelea riscante."

La fel ca Taylor, John Singleton, echilibrează cu ușurință elementele de acțiune, dramă, suspans și umor, în filmul RĂPIREA. "Cred că a reușit să depășească provocările acestui film cu succes," spune Sigourney Weaver despre regizor."Ai o trupă CIA foarte sofisticată, precum și o poveste de dragoste frumoasă, emoționantă și originală, multă aventură și numeroase cascadorii grozave. Numai un regizor abil putea să îmbine toate aceste elemente."

Collins pune pe seama entuziasmului lui Singleton marea parte a intensității energetice a filmului: "Când strigă 'acțiune', nu strigă doar 'acțiune', spune, 'Bun, acțiune, haideți!' Devine foarte entuziasmat, astfel dându-le și celorlalți energie pentru următoarea scenă."
Bello precizează că stilul regizoral al lui Singleton este definit de pragmatism și încredere. "Ceea ce este interesant la John," remarcă actrița, "este că știe cum un lucru dă în fața camerei."

Smith este de părere că Singleton relationează mult mai bine cu tinerii. "Nu știu dacă îl pot numi 'tată surogat', pentru că a realizat primul film la vârsta de douăzeci de ani. Probabil că era de aceeași vârstă cu Taylor. Dar are o relație deosebită cu băieții mai tineri. Este capabil să le ofere sfaturi. S-a potrivit de minune cu Taylor pentru acest film, și l-a ajutat mult pe Taylor să se maturizeze în fața ecranului."

"John are un talent incredibil în a lucra cu tinerii actori," spune Lee Stollman. "L-am văzut lucrând cu tineri care aveau diferite profesii, și care nu mai avuseseră de-a face cu ecranul,iar cu toate astea îi face să fie încrezători în ei, obținând niște roluri excelente. John a fost alegerea perfectă în ceea ce privește acțiunea, drama, și în special distribuția acestei povești, din toate punctele ei de vedere."

Toți cei care vor vedea RĂPIREA nu vor aprecia doar acțiunea filmului, misterul și suspansul producției, ci și faptul că își vor vedea eroul într-o altă lumină. "Înainte de orice", remarcă regizorul Singleton, "oamenii vor fi foarte încântați de faptul că Taylor Lautner se comportă ca un actor în toată regula, în acest film. Toată lumea știe că este un puști arătos. Dar felul în care evoluează ca actor în acest film, evidențiază apariția unui nou star, care va fi prin preajmă pentru mult timp. Și astea nu sunt niște laude fără o bază, în nici un caz, pentru că este carismatic în acest film, este romantic, este fermecător și da cu toti de pamant. Ce ți-ai putea dori mai mult?"

Sinopsis Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells