Articole A Christmas Carol

(2009)

O poveste de Crăciun

Distribuția unei povești clasice

Jim Carrey intră în rolul lui Scrooge

Încă de când a început să scrie scenariul, Robert Zemeckis s-a gândit la un singur actor pentru rolul lui Scrooge—Jim Carrey.
“Jim nu e numai un actor minunat. E un adevărat cameleon,” spune Starkey. “Își poate modifica trupul așa cum niciun alt actor nu poate. Este extrem de mobil, de versatil ! Nu mi-aș fi putut imagina acest film fără el.”

Nici regizorul nu ar fi putut. Zemeckis nu se îndoia că talentul lui Carrey, un actor atât de talentat și plin de imaginație, îl făcea absolut necesar pentru rolul lui Scrooge. “Când am realizat primul meu film cu tehnologia specială “performance capture”, mi-am dat seama ce potențial uriaș avea această tehnologie și m-am gândit imediat că, la ora actuală, actorul cu cel mai mare potențial pentru acest stil de lucru este Jim Carrey”, spune regizorul. “Fața lui e incredibil de expresivă, iar el se pricepe extraordinar de bine să creeze personaje diverse, își poate schimba complet trăsăturile fizice. Acest uriaș talent al lui ca actor și comic este evident în interpretarea sa.”

“Scrooge,” spune Carrey, “nu e un om căruia să îi placă prea mult viața lui. Vrea să o trăiască de unul singur. Nu e un pustnic care trăiește în vârf de munte, ci un tip care vrea să își amenajeze cușca într-un mod cât mai comod posibil, fiindcă, dacă iese afară din ea, riscă să fie văzut de oameni. Riscă să afle oamenii că are inima zdrobită și plină de amărăciune.”
Dar Carrey consideră că Scrooge nu e un simplu zgârcit. “Nimeni nu are o singură trăsătură. Cu toții avem mai multe. În general, dacă dai totul deoparte, vezi unde se ascunde și bunătatea.”


Cum fantomele sunt toate un soi de prelungire a ființei lui Scrooge, era normal să aibă toate câte ceva din Scrooge în ele. A fost deci perfect să îl invităm pe Jim să joace toate aceste roluri.” ~ Robert Zemeckis, Regizor/Producător/Scenarist

Carrey nu joacă doar rolul lui Scrooge cel bătrân și zgârcit, ci, datorită avantajelor oferite de noua tehnologie a filmului, joacă rolul acestui personaj la orice vârstă — de la un băiețel de 7 ani, singur și fără prieteni, care stă deoparte la școală, până la bătrânul gârbovit și slăbit. Tehnologia surprinde talentul actoricesc unic al lui Carrey, actorul care modelează expert evoluția personajului pe parcursul întregii sale vieți. “E un om care suferă,” spune Carrey. “Un om pe care nimeni nu îl mai iubește.”

Tot Carrey joacă și rolul Fantomelor Crăciunului Trecut, Prezent și Viitor. “Cum fantomele sunt toate un soi de prelungire a ființei lui Scrooge, era normal să aibă toate câte ceva din Scrooge în ele,” spune Zemeckis. “A fost deci perfect să îl invităm pe Jim să joace toate aceste roluri.”
Zemeckis a cerut mai multor actori să joace mai multe roluri. Gary Oldman este micul, dar optimistul Bob Cratchit, dar și băiețelul suferind al acestuia, Micul Tim, apoi devine fantoma lui Marley. “Am angajat un mare actor, care este el însuși un maestru al deghizărilor,” spune Zemeckis.

“Gary Oldman este unul dintre cei mai minunați actori ai zilelor noastre. El a acceptat să joace toate aceste roluri, care necesită aspecte, personalități și experiențe atât de diferite – și este uimitor să îl privești !” adaugă Rapke.

Actorul britanic Colin Firth, care are o pregătire clasică, e unul dintre puținii membri ai distribuției care are un singur rol, dar ocupă o poziție esențială în film. Firth joacă rolul optimistului nepot Fred, care, cu voioșia și perspectiva sa asupra vieții, e în contrast izbitor cu morocănosul unchi Scrooge.

Robin Wright Penn, care a apărut în alte două filme ale lui Zemeckis: “Beowulf”, filmul realizat de acesta cu aceeași tehnnologie specială, performance capture, dar și într-o altă producție atât de apreciată a sa, “Forrest Gump”. Acum, Robin Wright Penn joacă rolul lui Belle, frumoasa tânără pe care Scrooge decide să nu o curteze, întorcând spatele unei vieți pline de iubire și lumină. De asemenea, Penn mai joacă rolul lui Fan, sora mai mică a lui Scrooge, la care acesta a ținut foarte mult, fără a mai reuși vreodată să își revină pe deplin după moartea ei prematură.

Echipa care a realizat filmul a apelat la unul dintre cei mai distinctivi actori britanici, Bob Hoskins, invitându-l să se alăture distribuției. Hoskins a abandonat școala la vârsta de 15 ani pentru a-și clădi o carieră actoricească. Rolul cu care a dat “marea lovitură” a venit în 1987, când a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru “Mona Lisa”. A continuat să vrăjească publicul cu roluri din filme precum “Nixon”, “Maid in Manhattan” și “Mrs. Henderson Presents”.

Alături de Hoskins, în rolul Doamnei Dilber apare actrița irlandeză instruită la Abbey Theatre, Fionnula Flanagan. Flanagan a apărut în filme precum “Divine Secrets of the Ya Ya Sisterhood”, “Transamerica”, și “Waking Ned Divine”. Realizatorii filmului au invitat-o pe Flanagan să joace rolul menajerei lui Scrooge, o femeie nevoiașă, care profită de moartea prematură a stăpânului ei pentru a-i fura din casă diverse lucruri, pentru care se ceartă cu Bătrânul Joe.

Multitalentatul Cary Elwes se alătură distribuției interpretând o adevărată menajerie de personaje, extrem de diverse: scripcarul nebun care cântă la marea petrecere a lui Fezziwig; Dick Wilkins, colegul de cameră pe care l-a avut Scrooge cu ani în urmă; un om de afaceri alungat de Scrooge când îi cere acestuia să facă donații pentru sărmani.

Distribuția este completată de Leslie Manville, în rolul Doamnei Cratchit, Leslie Zemeckis în rolul soției lui Fred și Paul Blackthorne, în rolul soțului lui Belle. Cu vârste între 7 și 17 ani, șase tineri actori au interpretat zeci de personaje, între care copiii familiei Cratchit, copiii lui Belle, diverși ștrengari ai străzii și copii plecați cu colindul de Crăciun. Printre ei se numără Sage Ryan, Sammi Hanratty, Molly Quinn, Daryl Sabara și frații Ryan și Raymond Ochoa.

Cum sună Crăciunul Povestea lui Dickens
jinglebells