Articole A Christmas Carol

(2009)

O poveste de Crăciun

Povestea lui Dickens

Echipa de filmare admiră viziunea scriitorului

Tuturor ne place o poveste bună, despre transformări, în care un om vede lumina și își dă în sfârșit seama ce e important în viață. Iar aceasta este una dintre cele mai extraordinare povești de acest fel scrise vreodată.” ~ Jim Carrey, “Scrooge” și “Fantomele Crăciunului Trecut, Prezent și Viitor”

Considerată a fi una dintre cele mai minunate povești de Crăciun spuse vreodată și savurată în fiecare an de milioane de oameni, de sărbători, “O poveste de Crăciun” a fost inițial publicată de însuși Charles Dickens în 1843. Nuvela s-a bucurat imediat de un succes care avea să reziste ani și ani, devenind o tradiție de sărbători pentru generații întregi. A fost prima poveste scrisă vreodată despre călătoria în timp și poate cea mai îndrăgită poveste cu fantome din lume.

În esență, însă, este o poveste despre izbăvire. “Tuturor ne place o poveste bună, despre transformări”, spune Jim Carrey, “în care cineva vede lumina, are o revelație și își dă seama ce este cu adevărat important în viață. Iar aceasta este una dintre cele mai extraordinare povești de acest fel scrise vreodată.”
Desigur, fantomele sunt cele care îl ajută pe țâfnosul Scrooge să se schimbe.

Fantoma Crăciunului Trecut (JIM CARREY) apare sub forma unei flăcări care pâlpâie—Dickens descrie Fantoma ca pe o “coloană limpede și strălucitoare de lumină”. Fantoma îl însoțește pe Scrooge într-o călătorie înapoi în timp, către diverse momente din trecutul lui. El se vede în tinerețe, ca ucenic al lui Fezziwig (BOB HOSKINS), ca un tânăr plin de energie, care stătea de vorbă cu colegul său, Dick Wilkins (CARY ELWES), apoi ca un bărbat îndrăgostit de Belle și logodit cu ea (ROBIN WRIGHT PENN). Amintirile îl afectează puternic pe Scrooge.

Fantoma Crăciunului Prezent (CARREY)—un uriaș voios, drapat într-o robă—sosește să îi arate lui Scrooge cum e cu adevărat viața lui actuală. Scrooge e dus în casa Cratchit, unde vede situația precară a angajatului său și faptul că acesta are un fiu grav bolnav, pe Micul Tim (GARY OLDMAN). De asemenea, Fantoma îi dă voie lui Scrooge să asiste la petrecerea de Crăciun a nepotului lui, unde cei doi sunt martorii unui joc cu ghicitori în care viața zgârcitului Scrooge este sursa tuturor glumelor.

Urmează poate cel mai tulburător moment, Fantoma Crăciunului Viitor (CARREY), care îl poartă pe Scrooge în viitor, când se investighează moartea recentă a unui bărbat fără nume. Oamenii de afaceri discută despre averea celui mort, Bătrânul Joe (HOSKINS) și doamna Dilber (FIONNULA FLANNIGAN) își împart așternuturile și perdelele răposatului. Scrooge cere să afle cine este bărbatul și e șocat să își citească propriul nume pe piatra de mormânt. Dacă i s-ar mai putea oferi o șansă...

Iei cel mai meschin om în viață și îi arăți cu ce a greșit... iar noi avem voie să asistăm la toată această călătorie.” ~ Robert Zemeckis, Regizor/Producător/Scenarist

Realizatorii filmului au considerat că nici unul dintre filmele de până acum nu a surprins cu adevărat povestea așa cum și-a dorit cu adevărat Dickens. “E ca și cum Charles Dickens ar fi scris această poveste special pentru a fi un film – atât este de plină de elemente vizuale și cinematografice,” spune Zemeckis. “Este cea mai grozavă poveste scrisă vreodată despre o călătorie în timp, iar eu am vrut să fac filmul exact așa cum cred că și l-a închipuit inițial autorul.” “O POVESTE DE CRĂCIUN’ e o poveste clasică, plină de interpretări actoricești uluitoare și elemente vizuale plinede forță,” adaugă producătorul Steve Starkey. “Are tot ce trebuie.”

”Performance capture” este o tehnologie specială, care înregistrează digital jocul actorilor, cu camere computerizate care acoperă un câmp vizual complet, de 360 grade. Filmul va fi prezentat în Disney Digital 3D™. Tehnologia permite echipei care a realizat filmul să prezinte o lume dickensiană autentică, fără restricții artistice, transportând publicul într-o epocă și un loc care până acum nu erau accesibile.

“Tehnologia mă eliberează pe mine, ca regizor,” spune Zemeckis. “Îmi permite să separ aspectul cinematografic de realizarea unui film, ceea ce reprezintă un element pe care toți regizorii încearcă să îl controleze. Acum, pot să îmi dau seama de magia interpretărilor actoricești ale întregii distribuții. Este amestecul perfect care îți permite să te bucuri de acele accidente minunate care se produc când un actor își interpretează rolul, căci poți să transpui limbajul cinematografic în film.”

Starkey adaugă: “Personajele din poveste sunt parcă mai convingătoare decât în viața reală – fantomele și chiar însuși Scrooge, care evoluează în timp. Cu această nouă formă de cinema putem face lucruri pe care nu aveam cum să le facem înainte.”

După părerea lui Zemeckis, “O POVESTE DE CRĂCIUN” este filmul perfect pentru a demonstra cât de departe a ajuns această tehnologie specială, performance capture, care le permite regizorilor să fie inovatori și în același timp să scoată în evidență punctele forte ale distribuției lor. Pentru actori, e un proces fascinant, căci își joacă rolurile fără costume, fără machiaj fizic și cu decoruri foarte sumare. Carrey și restul distribuției au făcut eforturi să devină personajele respective. “Mulți oameni cred că aceste filme sunt un soi de muncă de dublaj,” spune Carrey, “dar, de fapt, ele cer interpretări complete din partea actorilor.”

Dacă tehnologia le-a permis realizatorilor filmului libertatea incredibilă de a crea noi decoruri și personaje care nu au mai fost văzute niciodată până acum pe marele ecran, în final, totuși, povestea e cea mai importantă, spune Zemeckis. “Iei cel mai meschin om în viață și îi arăți cu cea a greșit... Iar noi avem voie să asistăm la această călătorie.”

Distribuția unei povești clasice Prezentare
jinglebells