Articole A Christmas Carol

(2009)

O poveste de Crăciun

Prezentare

Charles Dickens a scris această poveste parcă special pentru film – atât este de bogată în elemente vizuale și cinematografice. Este cea mai grozavă poveste scrisă vreodată despre o călătorie în timp și am vrut să fac acest film așa cum consider că și l-a imaginat inițial autorul său.” ~ Robert Zemeckis, Regizor/Producător/Scenarist

“O POVESTE DE CRĂCIUN”, o adevărată cursă multisenzorială realizată în viziunea regizorului premiat cu Oscar Robert Zemeckis, surprinde esența fantastică a poveștii clasice a lui Dickens, într-un film eveniment, o producție 3D revoluționară.

Ebenezer Scrooge (JIM CARREY) își începe vacanța de Crăciun cu obișnuitul său dispreț mărunt, răstindu-se la funcționarul său credincios (GARY OLDMAN) și la voiosul lui nepot (COLIN FIRTH). Scrooge le arată clar că nu are nici cea mai mică intenție de a se bucura de sărbători și, ca întotdeauna, pleacă acasă – singur – unde se întâlnește cu fantoma lui Joseph Marley, partenerul său de afaceri, care a murit. Marley, care plătește în viața de apoi prețul pentru propria zgârcenie, speră să îl poată ajuta pe Scrooge să evite o soartă similară și îi spune că va fi vizitat de trei spirite. Dar când fantoma Crăciunului Trecut, Prezent și Viitor îl poartă pe bătrânul Scrooge într-o incursiune menită să îi deschidă ochii, dezvăluindu-i adevăruri pe care el nu prea vrea să le accepte, acesta se vede obligat să își deschidă inima și să repare anii plini de răutate, înainte de a fi prea târziu.

Walt Disney Pictures și ImageMovers Digital prezintă “O POVESTE DE CRĂCIUN”, o producție regizată de Robert Zemeckis după propria adaptare bazată pe nuvela clasică a lui Charles Dickens. Acesta este primul film ImageMovers Digital care a fost creat de Robert Zemeckis, Steve Starkey și Jack Rapke folosind o tehnologie specială - 3D performance capture - un film realizat în exclusivitate pentru Walt Disney Studios. “O POVESTE DE CRĂCIUN” este un film produs de Starkey, Zemeckis și Rapke.

Distribuția extraordinară este condusă de multitalentatul actor Jim Carrey (“Yes Man,” “Horton Hears a Who,” “Bruce Almighty”) care, la fel ca mulți dintre partenerii săi de distribuție, apare în mai multe roluri importante în acest film. Pe lângă rolul lui Ebenezer Scrooge la diverse vârste, mai tânăr sau mai bătrân, Carrey aduce la viață fantoma Crăciunului Trecut, Prezent și Viitor.
Lui Carrey i se alături un grup divers de actori talentați. Gary Oldman (“Harry Potter and the Order of the Phoenix”) este angajatul năpăstuit al lui Scrooge, Bob Cratchit; băiețelul bolnav al acestuia, Micul Tim; dar și fantoma lui Joseph Marley, partenerul de afaceri al lui Scrooge, acum mort. Colin Firth (“Love Actually,” “The Accidental Husband,” “Bridget Jones: The Edge of Reason”) joacă rolul lui Fred, nepotul voios și bun la suflet al lui Scrooge. Robin Wright Penn (“State of Play”) este Belle, cea care cu mult timp în urmă i-a furat inima lui Scrooge; dar și Fan, sora lui Scrooge, acum moartă și ea.

Unul dintre cei mai distinși actori ai Angliei, Bob Hoskins (“Who Framed Roger Rabbit?”) se reîntâlnește cu Zemeckis jucând rolul Bătrânului Fezziwig, căruia Scrooge i-a fost ucenic în tinerețea sa, dar și rolul Bătrânului Joe, care are o prăvălie de vechituri și cumpără așternuturile și perdelele lui Scrooge după ce acesta “moare”. Cary Elwes (“Ella Enchanted,” “The Princess Bride”) completează distribuția și joacă mai multe roluri, între care tânărul Dick Wilkins, vechiul coleg de cameră al lui Scrooge.

Echipa de creație este formată din designer-ul de producție Doug Chiang (“Beowulf,” “The Polar Express”), directorul de imagine Robert Presley (“Enchanted,” “Terminator 3: Rise of the Machines,” “What Lies Beneath”), editorul de film Jeremiah O’Driscoll (“Beowulf,” “The Polar Express”), compozitorul Alan Silvestri (“Beowulf,” “Night at the Museum”) și supervizorul efectelor speciale, George Murphy (“King Kong,” “Constantine”).

Un film Walt Disney Pictures și ImageMovers Digital, “O POVESTE DE CRĂIUN” va fi prezentată în Disney Digital 3D™.

Povestea lui Dickens
jinglebells