Un skateboard pentru Marian Crisan. Sau un ATV

de Stefan Dobroiu în 27 Mai 2008
Un skateboard pentru Marian Crisan. Sau un ATV

Dar pana una-alta un Palme d’Or. "De ziua mea vreau un skateboard sau un ATV", a spus Maxim Adrian Strinu, pustiul de doar sapte ani, protagonistul scurtmetrajului Megatron al lui Marian Crisan, castigatorul Palme d'Or-ului pentru scurtmetraj anul acesta la Cannes. La doua zile de la obtinerea trofeului, Marian Crisan a povestit jurnalistilor istoria acestui scurtmetraj, la care s-a gandit doi ani de zile pentru a-l trimite la Cannes cu doua ore inainte de termenul limita. Intrebat cum isi explica succesul filmului sau, Marian Crisan a amintit mai intai de inocenta din Megatron, film mult mai candid decat competitorii sai, din care nu lipseau imaginile socante sau violente. Un avantaj a fost, se pare, si decizia regizorului de a filma intreg scurtmetrajul in planuri-secventa, "taind" jocul actorilor de aproximativ zece ori in cele 14 minute ale filmului. Totodata, Crisan a ales sa filmeze cu camera in mana, dar n-a facut exces de miscare: "am filmat personajele din mana, dar nu 'am plecat dupa ele'. Camera in mana ne face martori vii ai evenimentelor, dar miscarile de aparat sunt relativ putine", a spus regizorul de 31 de ani.

Povestea unui pusti dus de mama lui, in ziua cand implineste 8 ani, la McDonalds, a luat ochii juriului competitiei de scurtmetraje de la Cannes, condus de chinezul Hou Hsiao-Hsien, si a adus in Romania cel de-al patrulea Palme d'Or made in Romania, dupa cele ale lui Ion Popescu Gopo, Catalin Mitulescu si Cristian Mungiu.

Totul a inceput acum doi ani, cand lui Crisan i s-a povestit, de catre o colega de liceu, intamplarea de la baza scenariului. In octombrie 2007, regizorul trimitea scenariul la compania de productie Mandragora, unde a fost citit de producatoarea Anca Puiu, sotia regizorului Cristi Puiu. "Pe atunci scenariul se intitula 'Tot ce vreau de ziua mea'. Interesant este ca l-am primit chiar de ziua mea si am fost convinsa ca nu este decat o felicitare de la Marian", a declarat Anca Puiu. Dupa ce regizorul si producatorul au hotarat ca scurtmetrajul trebuie sa fie gata pentru Cannes, au trecut la treaba. L-au ales pe Maxim Adrian Strinu din 50 de copii, iar acum doua zile diploma Palme d'Or, frumos legata intr-o panglica rosie, poposea in mainile unui roman de 31 de ani, ramas aproape cu gura cascata de emotie, chiar daca stia ca filmul sau este "printre cele patru sau cinci favorite".

Referindu-se la stil, Crisan a declarat ca inca il cauta: "Am facut patru scurtmetraje pana acum si niciunul nu seamana cu altul. Inca imi mai caut stilul". Poate il va gasi o data cu cele doua lungmetraje din care are de gand, pana in toamna, sa aleaga unul pentru filmare.

Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells