Săptămâna 8-14 mai 2009

de Ştefan Dobroiu, Gloria Sauciuc în 7 Mai 2009
Săptămâna 8-14 mai 2009

Chiar dacă nu eşti fanul seriei create de Gene Roddenberry, un drum la cinematograf pentru a vedea Star Trek: Un nou început nu este deloc o idee proastă. Dacă J.J. Abrams ştie să facă ceva, acel ceva se cheamă spectacol. În această vizitare a începuturilor unor personaje precum căpitanul Kirk, Spock, Uhura, Sulu sau McCoy, Abrams împrumută câteva elemente din alte proiecte ale sale celebre, serialul Lost şi atipicul film cu monştri Cloverfield, pentru a ne purta în adâncurile mormântale ale spaţiului. Mormântale până la un anumit punct, căci apetitul pentru explozii şi surprize al lui Abrams (scenariştii sunt împrumutaţi de la Transformers: Revenge of the Fallen) umple la marele fix cele 126 de minute ale filmului. Chiar dacă nu-i lipsesc copilăriile şi naivităţile, Star Trek: Un nou început are toate şansele să prindă atât la fanii vechilor sezoane ale serialului, cât şi la cei neiniţiaţi.

Film mult-premiat (printre trofee se numără şi un Mare Premiu al Juriului anul trecut la Cannes), Gomorrah a lăsat o mulţime de urme în peisajul politic italian, atât de înfrăţit cu mafia. Regizorul Matteo Garrone a pornit de la cartea cu acelaşi nume a lui Robert Saviano, carte care îl va face pe autor să fugă din Italia în urma ameninţărilor cu moartea primite de la mafioţi. Prin lentila vie a lui Garrone intrăm în vieţile mai multor personaje, printre care un băiat de 13 ani sau un designer de îmbrăcăminte, ale căror activităţi mai mult sau mai puţin ilicite îi vor pune în vizorul punitiv al mafiei. Foarte apreciat de critică, Gomorrah impresionează nu numai prin subiectul puternic, ci şi prin violenţă: filmul a primit rating-ul "Interzis sub 18 ani".

Duplicitate/Dulicity e un film sofisticat, întortocheat, inteligent, bine jucat, despre spionajul industrial şi mediul alambicat al agenţiilor de informaţii, totul uşor diluat de o poveste romantică. Cum este când doi spioni, doi mincinoşi profesionişti se îndrăgostesc? Asta s-a întrebat scenaristul şi regizorul Tony Gilroy care a confecţionat un "război rece" între două corporaţii din industria produselor cosmetice, în care spionii încearcă să-şi înşele patronii. Perechea de spioni este formată din agentul CIA Claire Stenwick (Julia Roberts) şi agentul MI6 Ray Koval (Clive Owen).

Cei doi se reîntâlnesc la Roma, petrec un weekend împreună şi se hotărăsc să-şi lase slujbele de la stat şi să intre în sectorul privat, ca să dea lovitura şi să poată fi împreună. Fiecare schimb de replici e o şaradă, totul e pus la îndoială, totul e altfel decât pare, încât urmărirea în sine a filmului e ca un joc de şah al spectatorului cu realizatorii filmului. Greu să anticipezi care va fi următoarea mişcare, twist-uri sunt cât cuprinde, tensiunea vine tocmai din faptul că nu ştii care va fi următoarea mişcare. Daca nu erau Julia Roberts şi Clive Owen, poate nu am mai fi fost la fel de conectaţi la poveste, dar aşa rămâne un film captivant.

Sergiu Nicolaescu îşi lansează în acest weekend docudrama Carol I. În decorurile somptuoase ale Peleşului sau altor reşedinţe boiereşti celebre, regle lui Nicolaescu, întemeietorul României moderne, trăieşte retras alături de regina Elisabeta. Monarhul înfruntă cu sobrietate suferinţele fizice ale bătrâneţii. Însă acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziţie dificilă: onoarea şi rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania şi Austro-Ungaria, dar opinia publica cere ca ţara să rămână în neutralitate. Bătrânul rege îşi joacă ultima carte în Consiliul de Coroană. El încearcă să îi convingă pe reprezentanţii poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale. Filmul este lansat simultan la cinema şi pe DVD.

Filmul 3D de serviciu este Chemarea străbunilor. O poveste de-a dreptul ecologică, Chemarea îl are pe afiş pe celebrul Christopher Lloyd în rolul unui văduv din ţinuturile împădurite ale statului Montana. Acesta trebuie să aibă grijă de nepoata sa "de la oraş", care crede că trăieşte cea mai fericită zi din viaţă când găseşte în zăpada din spatele casei un pui de lup! Hotărâtă să-l ia acasă, puştoaica se va lăsa cu greu convinsă de înţeleptul ei bunic că puiul ar fi mai bine să crească în natură. O cursă de sănii şi un villain care îşi tot bagă coada fac acest film să fie o adaptare foarte relaxată a celebrului roman al lui Jack London, Chemarea sălbăticiei.

Jasper - Călătorie la capătul pământului a fost realizat în parte la studiourile de animaţie Dacodac. Jasper este un pinguin care trăieşte printre gheţarii de la Polul Sud, alături de fratele său, Junior. Emma, o fetiţă de nouă ani, îi ajută pe cei doi fraţi să salveze ouăle păsării pe cale de dispariţie Kakapo din mâinile diavoleşti ale răului doctor Block. Oare convingerea lui Jasper că în lume există mai mult decît întinderi de zăpadă se va confirma? Desigur că e o întrebare retorică...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
eli pe 7 mai 2009 19:50
nu prefer ac gen de filme sorry afara de t ransbordare nu accept nimic DE ce viitorii oameni sa fol doar arme ?mamele urasc razboaiele succes
cavallioty pe 7 mai 2009 19:57
ELI tu ai inteles ce ai scris??noi nu
scrawl pe 8 mai 2009 12:16
hahaha,eu am inteles ca nu ii plac filmele de actiune si razboi,cu exceptia "transbordare"(transporter???)....si ca oamenii din viitor ar trebui sa nu foloseasca arme...mai da de inteles ca e mama,sau ca maica-sa nu o lasa la filme cu razboaie.cred ca am tradus tot :))
Anonim SF pe 8 mai 2009 15:19
sunt un mare fan al Star Trek , si miar place sa cred ca in viitoru nu foarte indepartat oamenii vor ajunge sa aive technologia de a construi nave de genu Star Trek ( asemanatoare sau pe aproape ) ca si dincolo de planeta pamant sunt lucruri fascinate de descoperit , chiar daca probabil ca nu vom descoperi civilizati extratereste gen ca in filmele Star Trek , sau cine stie poate ca da . oricum pana cand se va intampla minunea ieu zic sa ne bucuram de filmele sf gen Star Trek , ca cine stie poate candva nu vor mai ramane doar filme , pana atunci abia astept sa apara filmu Star Trek The Future Begins ieu zic ca va fi lalel de fain ca si celelate filme de genu acesta sau poate ca chiar mai tare , ramane de vazut .
Han Solo pe 12 mai 2009 22:14
Bai Anonim SF. Mai du-te frate si tu pe la scoala! Sau nu-ti mai expima parerile scris ca te faci naiba de ras cu dezacordurile tale gramaticale. Esti tu fan Star Trek cum imi plac mie manelele. Se vede ca nu ti-a placut cartea. Cocalarii ca tine nici nu ar trebui sa aiba acces la tehnica de calcul...ca s-ar putea naste noi virusi! Lasa-ti calculiciurile ca nu-s de nasu vostru si treceti la sapa....ca acolo va e locul. COCALARILOR !!!!!
Anonim SF pe 13 mai 2009 00:53
ieu zic ca tu Han Solo sa te duci tu la sapa , sau chiar Dracului daca nuti convine tocilarule (scuzatimi vorba dar asta ma enervat la culmea desteptu )

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells