Saptamana 8-14 Iunie

de Alin-Adrian Moise în 8 Iun 2007
Saptamana 8-14 Iunie

Cu inchiderea pe 10 Iunie, TIFF-ul (si cel clujean si cel sibian) a intrat in linie dreapta, lucru care inseamna proiectia ultimului film al lui Nae Caranfil, Restul e tacere, povestea (cu buget de 2,4 milioane euro, cea mai mare suma mobilizata de un film romanesc in ultimii 25 de ani) celor care au realizat primul film romanesc de lung-metraj, in 1911, marcand inceputul unei istorii cinematografice de aproape 100 de ani. Si cum nu se stie inca exact cand ‘4 luni, 3 saptamani si 2 zile’ (ne place sa repetam: ultimul castigator de Palme D’Or) va fi difuzat in tara, in locul vostru am profita de ocazie si am incerca sa-l vedem cu orice pret la Cluj/Sibiu. Dar sa vedem si ce e cu premierele de saptamana aceasta.

De departe cea mai importanta, asteptata si tot asa, este Zodiac, filmul lui David Fincher (autorul maretelor Se7en si Fight Club, si a subapreciatului The Game), care, dupa Panic Room in 2002, dupa cum zice expresia, s-a cam ‘dat la fund’. Numai ca sa se intoarca acum, cu o adaptare dupa cartile lui Robert Graysmith legate de Zodiac, un ucigas in serie celebru (pe teritoriul american cel putin) care a terorizat San Francisco-ul intre anii ’60 si ’70 prin numarul considerabil al victimelor sale si prin scrisorile si mesajele criptice pe care le trimitea politiei. Proaspat iesit din competitia de la Cannes (unde, heh, a fost invins de Mungiu), filmul lui Fincher se ocupa de ziaristii si politistii care se ocupa de caz, cu accentul pe Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) si Paul Avery (Robert Downey Jr.) de la San Francisco Chronicle, respectiv David Toschi (Mark Ruffalo) si William Armstrong (Anthony Edwards) de la departamentul de politie, care trebuie sa dezluseasca identitatea criminalului cu ajutorul mesajelor primite de la acesta. Ce mai trebuie notat e ca, la cele 160 de minute pe care le are, e al treilea film ‘lung’ care intra in ultima vreme pe ecranele noastre, dupa Piratii 3 si California Dreamin’. Asta ca sa fiti preveniti.

Numarul doi si ultimul este Meet the Robinsons, animatie Disney, regizata de Stephen Anderson si produsa de John Lasseter, mare bastan pe la Pixar (considerat chiar ‘urmatorul Walt Disney’). Povestea spune ca Lewis, istet inventator de doar 12 ani, tocmai a comis un scanner al memoriei care sa-l ajute sa-si gaseasca mama. Iar cand acest scanner este furat de un misterios personaj negativ eroul nostru trebuie, ajutat de Wilbur Robinson, un pusti sosit din viitor cu o masina a timpului, sa faca deplasarea in viitor ca sa-si gaseasca inventia si, odata ajuns acolo, sa afle de ce exact familia noului sau prieten e asa de dubioasa.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 00:32
filmul zodiac mi s-a parut interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells