Saptamana 30 Martie – 5 Aprilie

de Alin-Adrian Moise în 30 Mar 2007
Saptamana 30 Martie – 5 Aprilie

 S-au terminat cu bine meciurile nationalei, am vazut si rezultatele primei editii a premiilor Gopo, asa ca ne putem concentra pe premierele saptamanii acesteia, pentru ca nu sunt deloc putine si pentru ca pe langa ele avem de bifat pana Sambata si festivalul de scurt-metraje NexT.

Incepem asadar cu unul dintre cele mai asteptate titluri ale anului, Perfume: The Story of a Murder, filmul lui Tom Tykwer (Run Lola Run, Heaven), ecranizare a romanului lui Peter Suskind, considerat atata vreme imposibil de adus pe marile ecrane - si asta nu de oricine, ci de nume grele precum Kubrick, Burton sau Scorsese. Tykwer insa, lucrand pe scenariul lui Andrew Birkin (Cement Garden, Der name der Rose) si Bernd Eichinger (Der Untergang), tine sa demonstreze contrariul, si, inconjurat de o distributie excelenta condusa de necunoscutul (pana acum) Ben Whishaw si completata cu nume precum Dustin Hoffman, Alan Rickman sau John Hurt, a reusit unul dintre cele mai interesante filme din 2006. Cat despre subiect: Paris, secol 18, un personaj principal – Jean-Baptiste Grenouille (Whishaw) - nascut cu un simt olfactiv iesit din comun, care incepe sa descopere secretele parfumurilor, obsesia acestuia de a gasi mireasma ideala, si recurgerea chiar si la crima pentru a o obtine.

Apoi, avem intoarcerea lui Robert De Niro, dar nu ca actor cum v-ati obisnuit ci in spatele camerei, cu The Good Shepherd. Scris de Eric Roth (Munich) si cu un trecut destul de agitat, trecand ceva vreme ca proiectul sa decoleze (actorul principal, Leonardo di Caprio, a renuntat, preferand The Departed-ul lui Scorsese), The Good Shepherd spune, intr-un fel, povestea CIA-ului, de la inceputuri si pana in anii ’60, vazuta prin ochii unui singur om, Edward Wilson, unul dintre membrii fondatori. Si daca exista ceva care sa va atraga atentia in mod deosebit - ca sa iertati cele trei ore cat dureaza filmul – acel ceva este lista actorilor din distributie (recompensata de altfel si cu un premiu la Berlin). Asadar: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Robert De Niro, William Hurt, John Turturro, Timothy Hutton, Joe Pesci si ne oprim aici, desi ar mai fi ceva nume. Ne apropiem de final in ce priveste filmele nominalizate la editia de anul acesta a premiilor Oscar, saptamana aceasta avand premiera si Notes on a Scandal, care a strans patru nominalizari dintre care doua pentru actorie (Judi Dench si Cate Blanchett), una pentru muzica (Philip Glass) si una pentru scenariul lui Patrick Marber (Closer, Asylum). Adaptare a a romanului lui Zeo Heller, Notes on a Scandal trateaza prietenia dintre doua profesoare de varste diferite, care se spulbera si capata o turnura ciudata in momentul in care una dintre ele (Dench) descopera relatia dintre cealalta (Blanchett) si un elev de 15 ani din scoala in care lucreaza.

Trecand prin Wolf Creek - care in sfarsit apare pe ecrane la noi (a tot fost amanat de peste o jumatate de an), intr-o perioada in care ne lipseau oricum filmele horror si era nevoie si de asa ceva, si care povesteste (bazat pe fapte reale) ce s-a intampla cu trei tineri intr-o drumetie prin Australia, in cursul careia cad prada unui personaj dubios – ajungem catre doua comedii.

 De Norbit ati auzit mai mult ca sigur, gratie sutei de milioane de dolari incasata peste Ocean, si probabil stiti deja ca este o variatie pe tema americanilor ‘cu greutate’ printr-o poveste simpla de el (Eddie Murphy) o iubeste pe ea (Thandie Newton), dar trebuie sa gaseasca o cale sa scape de nevasta corpolenta si nesuferita (tot Murphy – machiat si cu ditamai costumul de grasime). Deci Eddie Murphy in multiplu rol, ca de obicei, dar si un Cuba Gooding Jr., Eddie Griffin sau un Marlon Wayans.

Cat despre Marie and Bruce, probabil n-ati auzit, fiind cel mai necunoscut dintre titlurile de saptamana aceasta, insa sunt de aflat doua lucruri: ca este cu Julianne Moore si Matthew Broderick si ca vorbeste despre zilele de destramare a unei casatorii, printr-o perspectiva intunecata dar comica.

Asadar vizionare placuta si nu va faceti planuri prea multe nici pentru Aprilie. Aflati ce filme vin la B-EST si veti vedea de ce.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 23:52
premiile Gopo imi plac, multe filme bune primesc acel premiu, de acolo vedem munca fiecaruia

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells