Saptamana 27 iunie - 3 iulie

de Stefan Dobroiu în 27 Iun 2008
Saptamana 27 iunie - 3 iulie

Wanted este un film obligatoriu. Nu pentru ca ar face istorie, ci pentru ca e distractie la superlativ. Film cu super-eroi regizat de rusul Timur Bekmambetov, Wanted ia nota zece la toate capitolele tehnice, iar povestea contabilului care isi descopera calitati supraumane sta cat se poate de bine la capitolul inventivitate. Violent si sangeros, hiper-energic si ultra-eficient, Wanted nu avea nevoie de nume ca Angelina Jolie sau James McAvoy pe afis, dar prezenta lor nu poate decat sa ne bucure: Jolie arata absolut superb, iar McAvoy este cat se poate de credibil in rolul lui Wesley, tanarul contabil a carui viata se da peste cap cand afla ca trecutul lui nu atat de banal pe cat credea. Bekmambetov are grija sa nu-si construiasca filmul numai din efecte speciale (toate realizate la Moscova, dar extrem de meseriase), asa ca asteapta-te si la niste suprize trasnet pe parcursul celor 98 de minute. Atentie, filmul este interzis minorilor, ceea ce nu inseamna decat ca Bekmambetov este foarte, foarte cool si ca membrii comisiei de rating a CNC ar trebui sa se mai schimbe.

Pentru o cronica a filmului click aici

La brat cu Wanted vine si Intoarcere in Tibet, primul lungmetraj de fictiune al cuplului de documentaristi Tenzing Sonam si Ritu Sarin. Subiectul le este familiar celor doi regizori: Karma, o tanara americana de origine tibetana, ajunge in Dharamsala, orasul de exil al lui Dalai Lama, pentru a face un documentar despre prizonierii politici fugiti din Tibet. Unul dintre ei o convinge pe Karma sa porneasca in cautarea unui alt exilat tibetan, calatorie care o va face pe tanara femeie sa-si descopere originile si, de ce nu, viitorul. Un film facut aproape fara niciun sprijin financiar, cu actori neprofesionisti (Tenzin Chokyi Gyatso, interpreta Karmei, lucreaza de fapt intr-o banca din Washington), Dreaming Lhasa are acea molcoma putere de convingere a filmelor facute din pasiune si disperare. Pentru spectatorii interesati de soarta Tibetului (vezi si intensificarea protestelor din aceasta incercata regiune a lumii) si pentru cei pasionati de nou: un astfel de film, in acelasi timp foarte mic si foarte mare, rar se va vedea pe ecranele din Romania.

O alternativa a saptamanii este si Bucharest Film Festival, care incepe chiar de maine. Gasiti aici programul proiectiilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells