Saptamana 16-22 Februarie

de Alin-Adrian Moise în 16 Feb 2007
Saptamana 16-22 Februarie

Cand Sylvester Stallone anunta acum vreo doi ani ca planuieste sa continue (scenariu si regie) seriile Rocky si Rambo, cred ca putini n-au ranjit cu rautate gandindu-se ca mosul (totusi are 60 de ani) a luat-o razna. Dupa D-Tox, Avenging Angelo sau Spy Kids 3, cariera lui atinsese cel mai de jos prag, iar vestea unor ultime lupte ale eroilor vhs-urilor de la noi suna a disperare. Fostul campion, Rocky Balboa, a sosit primul. E batran, fara Adrian langa el (dupa moartea acesteia) dar cu chef de box si cu Paulie in continuare la dreapta lui. Daca vi se facuse dor de montajul acela cu antrenamentul, de melodia celebra si de Rocky in general, atunci nu aveti de ce sa nu va duceti la Rocky Balboa. Daca nu, atunci continuam cu filmele nominalizate la Oscar.

Dreamgirls urmeaza trendul transpunerilor pe pelicula a pieselor de succes de pe Broadway, cu o poveste inspirata de cariera trupei The Supremes (The Dreams in film), despre vise, zero to hero, scena muzicii pop din anii '60 si, evident, multe cantece. Primul film care a strans 8 nominalizari la Oscar fara sa aiba una si la Best Picture, pelicula lui Bill Condon (Gods and Monsters, Kinsey) a avut marele merit ca i-a relansat cariera lui Eddie Murphy prin avalansa de premii pe care actorul le-a primit pentru rolul lui James "Thunder" Early si a adus-o in prim plan pe Jennifer Hudson (numita "America's Dreamgirl" pe coperta ultimului Vogue), care o eclipseaza chiar si pe Beyonce. Ii mai amintim din distributie si pe Jamie Foxx si Danny Glover, cu precizarea insa ca r'n'b-ul si decorurile extravagante duc greul filmului, si mai putin personajele.

Daca v-ati saturat de suburbia americana in cinema (desi e regretabil), Little Children, ultimul film al lui Todd Field, nu cred ca e cea mai buna cale de a va recapata apetenta pentru ea. Totusi, vizionandu-l, puteti vedea asa: ce e cu Jackie Earle Haley ala si cum a luat nominalizare la Oscar in locul unor Nicholson, Affleck sau Pitt, de ce Kate Winslet e probabil cea mai mare actrita care lucreaza in prezent, si cum Todd Field a crescut serios de la In the Bedroom incoace. In materie de poveste se joaca in stil de scoala veche: ea (Winslet) casatorita, el (Patrick Wilson)la fel de casatorit, pac, relatie intre cei doi, si, de aici incolo, necazuri.

Valentine's Day trecu, dar Paris, je t'aime (proiectat chiar pe 14 februarie in avanpremiera, asa, de ocazie) ramane in cinema-uri. 18 povestioare despre dragoste, legate de cate o zona a Parisului, cu regizori diferiti pentru fiecare, printre care nume precum Assayas, fratii Coen, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuaron, Gerard Depardieu, Christopher Doyle, Vicenzo Natali, Alexander Payne, Walter Salles, Tom Tykwer, Gus Van Sant. Actorii nici ei nu sunt de neluat in seama: Natalie Portman, Steve Buscemi, Juliette Binoche, Catalina Sandino Moreno, Elijah Wood etc.

 In final, cine vrea sa riste poate sa incerce River Queen, filmul lui Vincent Ward (cel cu What Dreams May Come), despre cautarea unei mame (Samantha Morton) a fiului rapit, in Noua Zeelanda anilor 1868, si conflictul dintre bastinasi si colonistii britanici.

p.s. : Festivalul Filmului Japonez se desfasoara zilele acestea la Cinemateca Eforie, asa ca fuga, deoarece se poate bifa un Kurosawa, un Ozu, ceva Mizoguchi si altele, iar intrarea, si asa, e moca. Deci, scuze nu prea sunt.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells