România, pe poziţii la Locarno

de Ştefan Dobroiu în 19 Iul 2011
România, pe poziţii la Locarno

În lumea festivalurilor, la începutul lunii august se merge în Elveţia, oraşul Locarno găzduind unul dintre cele mai prestigioase evenimente din gen: festivalul internaţional de film de la Locarno are loc în 2011 între 3 şi 13 august, iar România se poate lăuda cu a doua cea mai consistentă prezenţă în competiţia pentru Leopardul de Aur, după Franţa: nu mai puţin de trei filme produse sau coproduse în ţară au o şansă la trofeul cel mare.

După ce în 2010 Morgen al lui Marian Crişan reuşea să câştige al doilea premiu ca importanţă din palmaresul festivalului, Premiul special al juriului, de ce nu ar fi în 2011 rândul lui Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Crulic - drumul spre dincolo sau Sette opere de la misericordia, coproducţia italo-română cu Olimpia Melinte într-un rol principal?

Cel mai cunoscut proiect românesc în competiţia festivalului este fără îndoială Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Regizorul se întoarce în festival cu o experienţă pozitivă: în 2007 scurtmetrajul său Valuri câştiga Leopardul de Aur. Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, produs de HiFilm, ni-l arată pe Bogdan Dumitrache în rolul lui Alex, un tânăr a cărui viaţă este dată peste cap când mama sa are un accident vascular şi este internată în spital. Filmul păstrează stilistica din debutul lui Sitaru, Pescuit sportiv: tot ce se întâmplă pe ecran este văzut prin ochii personajelor secundare cu care interacţionează Alex. În film mai apar Nataşa Raab şi Marian Râlea în rolurile părinţilor lui Alex, iar premiera locală este plănuită pentru toamnă, probabil chiar în septembrie dacă Din dragoste... reuşeşte să câştige un premiu important la Locarno.

Documentarul animat Crulic - drumul spre dincolo poate reprezenta cea mai plăcută surpriză în festival. Anca Damian semnează regia acestei producţii ce explorează ultimele două luni din viaţa lui Claudiu Crulic, tânărul român decedat în ianuarie 2008 după luni de zile de greva foamei în care a intrat în semn de protest faţă de arestarea sa abuzivă în Polonia. Cu ajutorul mai multor tehnici de animaţie şi al interviurilor cu familia Crulic, cu doctorii care l-au îngrijit pe român şi gardienii închisorii din Varşovia, Drumul spre dincolo încearcă să arunce lumină în nefericitul eveniment ce a provocat un scandal diplomatic între România şi Polonia la începutul lui 2008. Cu ajutorul vocii lui Vlad Ivanov, Anca Damian readuce printre noi un Claudiu Crulic imaginar, eroul comentându-şi cu umor şi autoironie propria moarte şi şirul de evenimente ce a dus la ea. Distribuitorul român Independenţa Film va programa o lansare a documentarului în cursul acestei toamne.

Cu Sette opere di misericordia, producţie al cărei titlu românesc este Şapte opere de milostenie, regizorii italieni Gianluca şi Massimiliano De Serio spun povestea Luminiţei, o tânără din Republica Moldova care trăieşte din te miri ce la periferia oraşului Torino. Filmul despre dezrădăcinare şi noi şanse schimbă tonul când Luminiţa ajunge să-l îngrijească pe Antonio (Roberto Herlitzka), un italian în vârstă bolnav de cancer în faţă terminală. Deocamdată filmul nu are programată o lansare în România.

În competiţie pentru un premiu la Locarno se află şi scurtmetrajul lui Bogdan Mirică Bora Bora. Cu Alex Potocean în rolul principal, scurtmetrajul a fost desemnat cel mai bun scurt românesc la cea mai recentă ediţie a festivalului Transilvania, în iunie.

Premiile ediţiei din 2011 a festivalului de la Locarno vor fi anunţate pe 13 august.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 19 iulie 2011 13:37
Ahaaa. Hai ca asta e tare.
Iamsaved pe 19 iulie 2011 15:08
Foarte bine,chiar ma bucur:)
Sorin87 pe 19 iulie 2011 16:11
ii sustin si sper sa castige un premiu
xerses pe 19 iulie 2011 19:12
Am ceva rezerve...
alex_il_fenomeno pe 20 iulie 2011 10:52
ma bucur pentru prezenta Romaniei , dar parca as fi vrut mai mult de un lungmetraj ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells