« Înapoi la pagina festivalului

Ridley Scott rescrie legenda lui Robin Hood

de Gloria Sauciuc in 12 Mai 2010
Ridley Scott rescrie legenda lui Robin Hood

Numiţi filmul Cruciadele Regelui Richard Inimă de Leu sau Ioan Fără de Ţară - confruntarea, ori Războiul pentru păstrarea Normandiei, dar nu, în niciun caz Robin Hood. Uitaţi de The Adventures of Robin Hood, de Prince of Thieves ori Robin and Marian. Daţi la o parte toate cele peste o sută de ecranizări ale legendei sau filme în care apare acest personaj. Pentru că ceea ce ne propun Ridley Scott şi Russell Crowe în această producţie, cu premiera mondială la Cannes, în seara zilei de miercuri, 12 mai, este cu totul altceva.

Un film de război, cu desfăşurări impresionante de forţe, strategii de luptă, scene de confruntare armată foarte elaborat coregrafiate. Robin nu mai e de data aceasta un haiduc însoţit prin pădurile din comitatul Nottingham de banda lui, printre care Micul John, călugărul Tuck şi iubita lui, Marian, ajutând oameni sărmani sau aflaţi la ananghie. Nu-l veţi mai recunoaşte! Ceea ce nu este neapărat rău. O revitalizare a legendei după atâtea ecranizări similare era absolut necesară. Ceea ce se poate reproşa este, însă, schimbarea acestui personaj legendar. El este acum un erou de război. Finalul filmului mai salvează situaţia, lăsăndu-l pe Robin acolo unde încep toate celelalte filme, şi făcându-ne să respirăm văzând în sfârşit ceva familiar.

Cu o corpolenţă de gladiator, Robinul lui Ridley Scott este un soldat neînfricat în armata Regelui Richard I, un rege mai puţin preocupat de Anglia, mai mult concentrat pe obţinerea controlului în Orientul Mijlociu, în sec. XII. Poate cel mai bun arcaş, Robin este "onest, curajos, naiv", după cum însuşi Richard I spune, devenind unul dintre oamenii lui de încredere. Momentul în care Richard I vorbeşte despre virtuţile lui Robin e unul dintre cele mai involuntar amuzante din film, de la replici, până la jocul lui Crowe. În tandem este încercarea regizorului de a crea un moment de romantism între Robin şi Lady Marian, care nu e altfel decât forţat şi necredibil.

Prin urmare, filmul mută pe legendarul erou din genul producţiilor cu haiduci în cel cu soldaţi  şi mercenari, iar pe de altă parte face un pas înapoi în timp, prezentându-ne originea poveştii lui Robin Hood, explicând cum s-a întâmplat ca un arcaş din armata regelui Richard I a devenit legendă. Noul Robin Hood explică cine sunt şeriful din Nottingham, lady Marion şi socrul său, urmând ca până la final să -l descoperim pe acel Robin Hood pe care nu-l ştiam din filmele precedente, dar - atenţie - pe acela pe care au vrut să ni-l arate realizatorii. Russell Crowe a vrut să-i iubim personajul şi, iată, îl iubim - este tapetat doar cu virtuţi şi este total nou.

Deşi la conferinţa de presă de la Cannes Crowe vorbea de acurateţea istorică a scenariului, în filmul acesta  ni se prezintă un Ioan Fără de Ţară învingător în faţa lui Filip Augustus al Franţei şi unul care rupe Magna Carta în faţa baronilor cărora le promisese libertatea faţă de coroană. Totuşi, Magna Carta a fost semnată în 1215.  

Ca şi în celelalte filme ale lui Ridley Scott, şi aici avem cel puţin un personaj feminin puternic: Cate Blanchett este o Lady Marion foarte dură, apoi apar motivul fiului care asistă la uciderea tatălui, fum şi efecte demne de un blockbuster, plus o muzică făcută să te sensibilizeze.

Nu rataţi seara zilei de miercuri, 12 mai, pentru că puteţi urmări live gala deschiderii Festivalului de Film de la Cannes, apoi filmul care inaugurează această ediţie: Robin Hood la The Light Cinema, în Liberty Mall din Bucureşti!

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
manina pe 12 mai 2010 18:49
Gloria, m-ai facut curioasa in legatura cu filmul. Il voi vedea neaparat.
bogdan0125 pe 12 mai 2010 19:11
Cred ca va fi un film cu foarte mult succes.
StevieGG08 pe 12 mai 2010 19:15
Ridley Scott ca de obicei un geniu!
Bart_Simpson pe 12 mai 2010 19:17
Ca "entertainment" este, deci, reusit. Perfect! Nici nu voiam mai mult.
Dan pe 12 mai 2010 19:44
Pare sa fie ca un fel de remake la gladiatorul, cu siguranta ca Ridley S. si Rusell Crowe au ramas cu nostalgia aventurilor cu spadasini. Se pare ca generalul roman Maximus Decimus Meridius s-a intors printre cei vii prin padurile Angliei, iar avatarul lui s-a gandit sa puna din nou mana pe sabie - si pe arcul cu sageti - si sa mai lupte odata.
RomaniaMare pe 12 mai 2010 19:55
Dan,mai iesi un pic in lume.Mai i-a un gat de aer curat...Iti dai seama ce scrii ?
Trifoi pe 13 mai 2010 00:14
Abia am vazut filmul si e foarte prost. Plin de clisee, un soi de Gladiator in Anglia secolului 12, dar cu personaje de carton.
Dragos pe 13 mai 2010 00:51
Acum am ajuns de la film si pot sa spun wow , la asa ceva nu ma asteptam, cum zice si gloria dupa nume te gandesti la un film cu haiduci dar e total diferit dar foarte bine conceput ... trebuie urmarit
Radu1711 pe 13 mai 2010 01:01
FOARTE TARE FILMUL, sper sa il vad si eu
Dan pe 13 mai 2010 01:42
Romania Mare , mica, cum o fi, scrie "Mai ia", nu "Mai i-a".
robertica pe 13 mai 2010 08:54
cred ca asta o sa fie in competitie cu iron man 2 la oscar,si s-ar putea sa il ia ca asa se intampla cu filmele stil braveheart,dar ma rog.....daca ia sau nu ,tot o sa fie un film reusit
Dacoda pe 13 mai 2010 09:29
Merita este un actor exceptional abia astept sa iasa :)
Serban pe 13 mai 2010 10:20
Apropo nu rescrie Robin Hood, acest film e inainte de legenda pe care o stim cu totii..un fel de cum a ajuns el sa fie urmarit de rege.Un prequel al filmului demult.
vali-titan pe 13 mai 2010 11:32
aseara am fost la avanpremiera....excelent film, nu trebuie ratat-cel mai bun pe 2010 pana in prezent!!
Blondie pe 13 mai 2010 11:55
Cum sa concureze Iron Man 2 la oscaruri? Poate la efecte speciale dar si acolo sta destul de rau.
crysty_doom pe 13 mai 2010 13:02
astept sa apara si in cinema-urile din Craiova sa il vad si eu ca dupa cate s-au spus despre el..m-au facut curios
crnmarius pe 13 mai 2010 14:12
si eu vreau sa-l vad mati facut curios...
Alex007 pe 13 mai 2010 15:32
dupa cum se aude pare sa fie un film foarte reusit....astept sa il vad....
yullyana pe 13 mai 2010 17:40
pare si mai interesant...
BlackJack pe 13 mai 2010 21:18
Cu siguranta va fi un film interesant si bun sincer pana acuma n-am vazut filme naspa cu Rusel Crowe !!!
Kalrak pe 14 mai 2010 13:32
Ca poveste a fost spus si respus, sunt interesat doar de abordarea cea noua .
FrOnTLiNe pe 14 mai 2010 16:51
Super filmu asa la cum arata din trailer mai ales ca filmul acesta nu a aplicat tehnica 3D care e la moda pastrand classicul:)
White.Lily pe 22 mai 2010 17:32
Acum ca am citit acest articol am inteles mai bine filmul insa totusi nu m-a facut sa-mi placa mai mult.
Tot simt ca nu a fost suficient de suculent, n-a avut o poveste care sa te prinda....

margott pe 22 aprilie 2012 20:18
Mie mi-a placut filmul, mai putin Russel Crowe care a avut tot filmul o figura posaca.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells