Radu Mihăileanu aduce odă femeii

de Gloria Sauciuc în 20 Mar 2012
Radu Mihăileanu aduce odă femeii

În fiecare zi, femeile dintr-un sat urcă muntele pentru a strânge apă de la izvor, cu cobiliţa pe spate, sub privirile soţilor care-şi beau tacticos ceaiul, pe verandă. Aşa a fost de când se ştie lumea, până când femeile se hotărăsc să schimbe lucrurile. Ele decid să nu le mai dea bărbaţilor favoruri sexuale până când nu schimbă ceva.

Aceasta este premisa filmului La source des femmes, care a deschis luni Festivalul Internaţional de Film Bucureşti şi care va avea premiera în România pe 30 martie. În regia românului Radu Mihăileanu, care a fost prima dată selecţionat cu acest film în competiţia de la Cannes.

Dansuri, costume, culoare, acest film vibrant are ca protagoniste femeile (frumoase) dintr-un sat în care tradiţiile încep să fie contestate.

Satul turcesc în care are loc acţiunea este unul imaginar, dar dincolo de prejudecăţi Radu Mihăileanu comprimă întreaga cultură arabo-musulmană, mai ales în ceea ce priveşte femeia. Care este cu adevărat rolul ei? Cum trăieşte ea acolo? O lungă perioadă de documentare a fost necesară pentru ca regizorul filmelor Concert şi Vas, vis et deviens să conceapă această fabulă cinematografică.

La source des femmes este o odă femeii. Sărbătoreşte frumuseţea şi libertatea, este "un strigăt al femeilor". În pielea acestor femei le vedem pe Leïla Bekhti, în rolul Leilei, cea care dă tonul protestului din sat, alături de Hafsia Herzi, care apare şi în House of Tolerance, proiectat de asemenea în competiţia de la Cannes de anul trecut.

Sabrina Ouazani completează lista de femei frumoase ale filmului, iar Hiam Abbass - cea mai mare şi de succes actriţă palestiniană - întregeşte un tablou ce radiază forţă, energie, buna-dispoziţie. De văzut!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
laura.mihai pe 20 martie 2012 10:22
SEAMANA FOARTE TARE CU FILMUL "ABSURDISTAN" IN REGIA LUI VEIT HELMER.
SE POATE SPUNE CHIAR CA AR FI PLAGIAT?

xerses pe 20 martie 2012 10:34
Nu stiu daca este plagiat, insa ideea de a aduce oda femeii este putin cam particularizata la o anumita cultura.
Lelouche pe 20 martie 2012 15:22
"Satul turcesc în care are loc acţiunea este unul imaginar....". Daca am inteles eu bine, ideea filmului a pornit de la o poveste asemanatoare petrecuta in Turcia. Satul din film se gaseste undeva prin Maroc. Eu asa am inteles din spusele lui R.M. aseara pe scena Studio-ului.
Oricum, un film remarcabil, din punctul meu de vedere.

alex_il_fenomeno pe 23 martie 2012 16:53
sa il urmarim , pentru ca la Cannes s-a vorbit numai bine de el .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells