Pe 4 septembrie "începe" Călătoria lui Gruber

31 Iul 2009
Pe 4 septembrie "începe" Călătoria lui Gruber

Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, Călătoria lui Gruber, va intra pe 4 septembrie în cinematografele din ţară.

Acţiunea filmului este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Curzio Malaparte, scriitor italian (avea să scrie în anul 1944 celebrul şi cutremurătorul roman Kaputt) şi corespondent de război pentru “Corriere della Sera”, în drumul său către front ajunge la Iaşi. Malaparte suferă de o alergie severă şi unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe nume Josef Gruber. În timpul căutarii, Curzio descoperă că doar cu câteva zile înainte de sosirea lui în oraş avusese loc un pogrom, în urma căruia un mare număr de cetăţeni de origine evreiască din Iaşi au fost fie omorâţi în curtea Chesturii, fie evacuaţi cu trenul către o destinaţie incertă şi că doctorul Gruber ar putea fi printre ei. Ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iaşi, Malaparte încearcă să obţină un mandat oficial de aducere pentru doctorul evreu. Se loveşte însă de indiferenţa birocraţiei şi mai ales de dorinţa evidentă a autorităţilor române de a ascunde ceva în legătură cu ultimele evenimente.

“Călătoria lui Gruber este un film pe care m-am simţit dator să îl fac. Este o evocare zguduitoare a unor evenimente despre care multă vreme nu s-a vrut să se ştie nimic în România”, a declarat Radu Gabrea.

Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 28 de zile atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti. Bugetul estimativ s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells