Pasionala, decadenta, tortionara. Monica Bellucci vorbeste pentru Cinemagia despre ultimul ei rol

de Gloria Sauciuc în 24 Mai 2008
Pasionala, decadenta, tortionara. Monica Bellucci vorbeste pentru Cinemagia despre ultimul ei rol

Monica Bellucci, una dintre cele mai frumoase actrite care au urcat, de-a lungul timpului, pe covorul rosu al Festivalului de la Cannes, a fost si in acest an in statiunea de pe Coasta de Azur, prima data cu un film italian, in cei 18 ani de cariera cinematografica. Cu o zi inainte sa decoleze spre Hollywood, unde filmeaza "The Private Lives of Pippa Lee", in regia lui Rebecca Miller, avandu-i colegi de platou pe Robin Wright Penn, Julianne Moore si Winona Rider, Belluci a acordat un interviu corespondentului Cinemagia la Cannes. Monica Bellucci vorbeste despre cel mai recent rol al ei - Luisa Ferida, despre "Sangue Pazzo"(Sange nebun), care va putea fi vazut in cinematografele din Romania in 2009, si despre filmul pe care pariaza in competitia de la Cannes – Gomorra, o fresca fidela a realitatii italiene, marcate de violenta. "Problema in Italia este ca tara e divizata in mai multe regiuni, iar in unele dintre ele statul, autoritatea parca n-ar fi, e o dezordine totala, e foarte multa violenta si asta o arata foarte bine filmul Gomorra" explica actrita. "Insa tara mea este salvata de frumusete, de senzualitate: mancare buna, arhitecti buni, pictura, arta in general… e o 'bello paese'".

Proiectat in sectiunea noncompetitiva a Festivalului, "Sangue pazzo" prezinta viata de scena, dar si privata a doi faimosi actori italieni din perioada fascista, Luisa Ferida (Bellucci) si Osvaldo Valenti (Luca Zingaretti), celebri in Italia lui Mussollini. Cei doi, cuplu pe ecran si in afara lui, erau uniti prin dependenta de cocaina si prin stilul de viata rebel, neconventional. Dupa eliberarea Italiei de Sud de catre americani, cei doi se pare ca s-au raliat odioasei Republici de la Salo, ramasa sub dominatia Germaniei naziste. Acuzatii ingrozitoare, de a fi luat parte la torturi, au planat asupra celor doi. Dupa eliberarea Italiei, sunt judecati sumar si asasinati de catre partizani, la marginea Milano-ului, pentru fapte pe care nimeni nu le-a dovedit pe deplin.

Cinemagia: O interpretezi in "Sangue Pazzo" pe Luisa Ferida. Cum a fost sa jucati rolul unei actrite, foarte populare in perioada interbelica, si care au fost modele dvs. in construirea carierei cinematografice?

Bellucci: E extraordinar sa joci un asemenea personaj. E foarte complex: protectiva, materna, puternica dar, in acelasi timp, autodestructiva - ar fi putut sa scape, sa supravietuiasca, dar a ales sa moara pentru dragoste, a fost o personalitate pasionala. Am incercat sa o inteleg din punct de vedere uman. In flme juca roluri de amanta, obiect al dorintei, iar Osvaldo era villain-ul, de aceea, in epoca, s-a crezut ca sunt decadenti, au fost acuzati ca fiind fascisti, dar erau de fapt, niste nonconformisti, niste rebeli. Drama a fost ca el era dependent de droguri, iar ca ea era dependenta de el.

Cat priveste modelele mele, am fost inspirata de Rossellini, Visconti, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Claudia Cardinale. E vorba de cultura si de sufletul meu.

Cinemagia: Cat de relevanta e istoria acelui cuplu celebru pentru imaginea de astazi a Italiei? Noua, italienilor, nu ne place sa vorbim despre acea perioada, e ca si cum ne-ar fi rusine. Sunt sigura ca cei din afara vor fi mai obiectivi in aprecierea filmului Sangie Pazzo, dar in Italia va provoca controverse. Ce se intampla acum in Italia e o consecinta a ceea ce s-a intamplat atunci, asa ca subiectul ramane unul actual. In sudul Italiei avem doua state: unul in nord, altul in sud. Iar in sud avem un stat in stat, cu Mafia. Avem probleme mari, carora nu le-am gasit solutii.

Cinemagia: La Cannes esti cu un film european si maine pleci la Hollywood; cum le impaci pe cele doua?

Bellucci: Din punctual meu de vedere, e foarte interesant sa fii european; sunt asa o norocoasa; cand esti american te invarti doar in lumea ta; ca european faci filme italiene precum acesta [Sangue Pazzo], franceze, complet diferite, apoi americane, care sunt de cu totul alta factura; sunt multe moduri de a lucra, de a-ti face treaba. Si multi regizori, multe viziuni, culturi; apoi audienta se uita altfel la tine. Una e Matrix, alta The Passion of the Christ.

Cinemagia: Calatoresti mult. Care sunt obiectele pe care le iei mereu cu tine, in calatorii?

Imi iau fetita [Deva, de 4 ani] si… cartea de credit.(rade)

Te vedem mai ales in roluri dificile, complexe, provocatoare, unele riscante…

Nu-mi plac rolurile plate; in plus, sunt cu acelasi om de 13 ani, am un copil, am gasit echilibrul, de aceea in profesia mea caut provocarile.
Taguri:  cannes 2008

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sorina25 pe 27 ianuarie 2011 11:12
o femeie extraordinar de frumoasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CostelloMunteanu pe 7 martie 2019 12:16
Bună rău,daaa...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells