Octavia Spencer, temperamentală, emotivă

de Gloria Sauciuc în 1 Mar 2012
Octavia Spencer, temperamentală, emotivă

Penultima din şapte fraţi, Octavia Spencer nu se aştepta să devină actriţă. Interesată de actorie, a fost încurajată însă de familie la ceva mai pragmatic, aşa că în 1994 era absolventa Universităţii Auburn cu o diplomă de Limba Engleză şi Artă Teatrală. Începe o carieră în spatele camerei de filmat, ca asistent de casting în statul Alabama. În 1995, Spencer primeşte primul ei rol pe ecran, în A Time To Kill, o adaptare a romanului de succes al lui John Grisham, film în care joacă la cererea regizorului Joel Schumacher (iniţial era angajată ca asistent de casting). Filmul are premiera anul următor, cu Sandra Bullock, Matthew McConaughey şi Samuel L. Jackson în rolurile principale.

Spencer a reuşit să facă o impresie pozitivă, aşa că în 1998 Sandra Bullock o coopta în echipa scurtmetrajului Making Sandwiches. Pe platourile lui A Time To Kill, Spencer s-a împrietenit cu Tate Taylor, cei doi devenind buni prieteni. Pentru continuarea carierei de actriţă, Spencer se mută la Los Angeles şi primeşte un rol în comedia The Sixth Man din 1997. Din nefericire, mare parte din rol e tăiat la montaj, însă Spencer ia lecţii de actorii pentru a-şi îmbunătăţi jocul în faţa camerei. Eforturile ei dau rezultate: primeşte mici roluri în seriale ca Emergency Room şi Dosarele X.

În 2000, Octavia Spencer apare în serialul City of Angeles, alături de Blair Underwood, Vivica A. Fox şi Viola Davis, serial care va rula un singur sezon. Urmează alt serial cu succes moderat, The Chronicle. În 2003, joacă într-o comedie de scurtmetraj, Chicken Party, alături de Allison Janney şi de Melissa McCarthy: comedia are succes. În acelaşi an, debutează pe scena teatrului, la Los Angeles, cu The Trials and Tribulations of a Trailer Trash Housewife. Urmează mai multe roluri secundare, inclusiv unul memorabil în Bad Santa alături de Billy Bob Thornton. Un alt rol reuşit îl are în comedia Ugly Betty, în rolul unui agent al autorităţii pentru imigranţi.

Lovitura în carieră

Spencer a început să aibă un nume în rolurile secundare, atât comice cât şi dramatice. În 2009, era numită de Entertainment Weekly drept una din cele mai amuzante actriţe de Hollywood, caracterizând-o drept "îndrăzneaţă, inteligentă şi cu înţelepciune demnă de o vârstă mai înaintată".

Însă relaţiile personale o vor ajuta mai departe: prin prietenia cu Tate Taylor, Spencer o întâlneşte pe scriitoarea Kathryn Stockett (cu care actorul era prieten din copilărie). Stockett îşi inspiră unul dintre personaje, servitoarea de culoare Minny, din însăşi personalitatea lui Spencer; ea va fi, de asemenea, cea care va citi dialogurile femeilor de culoare în timpul prezentării cărţii, care va deveni un best seller.

Odată cu ecranizarea romanului, s-a simţit o presiune ca rolul lui Minny să revină unei actriţe mai faimoase, însă Octaviei Spencer i se cuvenea dincolo de orice îndoială. Premiera din 2011 urma să arate publicului un film cu succes atât la box-office, cât şi la critică, iar Spencer a primit un Glob de Aur şi omagiile criticii. În discursul de mulţumire pentru premiu, a citat din Martin Luther King Jr.: "Orice muncă în folosul moral al omenirii are demnitate şi are importanţă".

Pe 27 februarie 2012 obţinea Oscarul pentru rol secundar, cu personajul servitoarei Minny din The Help, o eroină de o impertinenţa comică. Alături de personajele Violei Davis şi Emmei Stone, Minny va reacţiona împotriva regulilor rigide de segregare rasială ce marcau statul american Mississippi în anii '60. Prietenia celor trei, care le pune pe toate în primejdie, le dă curajul să depăşească barierele sociale şi să înfrunte mentalităţile celor din jur.

Oscarul o aduce în elita actorilor de la Hollywood. Chiar dacă anul 2012 era unul cu rolişoare mici pentru Spencer, cel puţin înainte de obţinerea Oscarului (a semnat pentru apariţii în The Trials and Tribulations of a Trailer Trash Housewife, în următorul proiect al lui Diablo Cody şi în Snow Piercer al regizorului The Host), lucrurile se pot schimba semnificativ pentru această actriţă temperamentală când vine vorba de construit personaje.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 1 martie 2012 16:52
Cum sa nu fie emotionata?Este o mare performanta la care nici nu spera sa fie incununata cu Oscar....
alex_il_fenomeno pe 6 martie 2012 19:37
este o actrita intr-adevar simpatica !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells