O poveste încâlcită!

de Ştefan Dobroiu în 8 Ian 2011
O poveste încâlcită!

Reîntoarcerea în lumea popularelor poveşti ale fraţilor Grimm este de bun augur pentru Disney: O poveste încâlcită/Tangled este în acelaşi timp amuzant, emoţionant şi spectaculos, aşa că, dacă ai acasă câţiva copii sau ţi-e dor de vremea când făceai ochii mari la graţiosul dans din somptuoasa sală de bal din Frumoasa şi bestia, acesta e filmul cu care ar trebui să începi 2011.

Bineînţeles, nu te aştepta să găseşti în film toate elementele din Rapunzel, sursa literară: O poveste încâlcită păstrează turnul, prinţesa şi vrăjitoarea, dar schimbă aproape tot restul, ceea ce face experienţa vizionării interesantă şi pentru cei foarte familiarizaţi cu povestea. Prinţul salvator nu mai e prinţ, ci un bandit (Flynn Rider), care urcă în turnul lui Rapunzel pentru a ascunde o nepreţuită diademă furată de la chiar părinţii prinţesei.

Aceasta, disperată să descopere misterul din spatele apariţiei a mii de lumini colorate pe cer într-o anumită zi a anului, îi propune un târg (după ce-l scoate din circuit de câteva ori cu o simplă tigaie): Rider îşi va primi coroana înapoi dacă o duce să vadă luminile de aproape şi o aduce înapoi în trei zile, înainte ca "mama" ei să-i descopere absenţa. Faptul că mama este vrăjitoarea Gothel şi că lungul (dar niciodată încâlcitul) păr al lui Rapunzel are darul să o întinerească este şi cauza unor dramatice evenimente ulterioare.

O poveste încâlcită este unul din puţinele filme cu adevărat pentru întreaga familie oferite de anul 2011

Dar nu dramatismul este punctul forte al acestei animaţii, promovată drept cea mai scumpă realizată vreodată şi, surpriză, drept al doilea cel mai scump film al tuturor timpurilor: bugetul de 260 de milioane de dolari a fost investit în decoruri spectaculoase, efecte speciale 3D realizate la marele fix (mai e ceva până filmele live action vor ajunge la acelaşi nivel), dar şi o poveste curată care te ţine în priză pe toată durata celor 90 de minute.

Cei mici (dar nu numai ei) îl vor adora pe Pascal, micul cameleon intransigent al lui Rapunzel, dar şi pe Maximus, armăsarul cu apucături de ogar cu care prinţesa şi banditul vor face echipă pentru a transforma turnul-închisoare în istorie. Împreună, cele două personaje nevorbitoare îţi smulg atâtea râsete, încât Cinemagia le-a catalogat deja drept echivalentul lui Scrat, veveriţoiul disperat după ghinde din seria Epoca de gheaţă (poţi vedea ultima aventură a lui Scrat aici).

Dar marele merit al celor de la Disney nu sunt Pascal şi Maximus, ci Flynn Rider şi Rapunzel, doi eroi care îi vor face pe adolescenţi să viseze. Ce tânără spectatoare să nu se identifice cu sărmana Rapunzel, căreia i se refuză orişice mică aventură a vieţii pe motiv că "mama ştie mai bine"? Ce tânăr să nu aibă ceva de luat din Flynn Rider, banditul prea sigur pe el ca trecutu-i să nu ascundă ceva detalii de măturat sub covor? Ce părinte să nu primească un folositor avertisment din reacţiile categorice, manipulatoare, ale mamei Gothel şi din certitudinea ei că "lumea de afară e plină de pericole"?

Dacă separat sunt două persoane foarte convingătoare, Rapunzel şi Flynn Rider nu prea au greutate în cuplu. Cei doi nu se apropie de chimia din Frumoasa şi bestia sau Mica sirenă, ca să amintim doar două dintre cele mai celebre titluri cât de cât recente ale celor de la Disney. Scenariştii au preferat să le ritmeze replicile cu prea multe glume, iar periplul cu prea multă acţiune ca Flynn şi Rapunzel să se dezvolte într-un cuplu în toată puterea cuvântului, chiar dacă nu lipsesc nici scenele foarte romantice. Dar O poveste încâlcită nu este decât rezultatul unor lungi ani în care filmele de dragoste (oare mai există genul?) a fost înlocuit cu o serie de comedii romantice: ca şi în cazul lor, Rapunzel şi Flynn o iau mai încet cu dragostea şi mai repede cu comedia, iar acest detaliu le refuză accesul în galeria cuplurilor celebre din animaţiile Disney.

Chiar şi aşa, Tangled rămâne unul dintre cele mai iubite filme de anul trecut şi justifică perfect o vizită la cinema.

Sunt prinţesă, deci cânt!

Nu se poate să avem animaţie cu prinţese de la Disney fără o coloană sonoră pe măsură. Răspunzător de melodiile din Tangled este celebrul Alan Menken, câştigător de Oscar pentru Frumoasa şi bestia, Mica sirenă, Pocahontas şi Aladdin. Ajutat de versurile lui Glenn Slater, Menken împrumută acorduri medievale şi folk pentru a compune melodii cât se poate de moderne. La capitolul interpretare, cel mai bine stă Donna Murphy (mama Gothel), a cărei voce puternică acoperă toate nuanţele vag ameninţătoare din melodia "Mother Knows Best", dar şi Mandy Moore (Rapunzel) are o melodie foarte bună, "When Will My Life Begin", în care frumoasa Rapunzel visează la o viaţă departe de tăcutul ei turn. Zachary Levi, în schimb, nu prea-şi face auzită vocea, lucru obişnuit în animaţiile Disney, în care personajele feminine şi cele negative sunt avantajate din punct de vedere muzical.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
JohnnyAddams pe 8 ianuarie 2011 10:06
No way. Numai la originalitate Toy Story va invinge.
Sync pe 8 ianuarie 2011 10:28
nu cred ca ii poate sufla premiul,toy story va castiga lejer
legolas05 pe 8 ianuarie 2011 11:52
mie mai mult mia placut TANGLED decat TOY STORY......
Avalhon pe 8 ianuarie 2011 12:38
Si mie. Si le-am vazut pe amandoua.
septick pe 8 ianuarie 2011 12:42
Toy Story - n-am vazut niciunul din cele 3, dar pe Tangled nu-l ratez, mai ales cand il vada asa laudat!
victor_neo75 pe 8 ianuarie 2011 12:44
E foarte reusit si foarte amuzant Tangled (O poveste incalcita), merita vazuta varianta nedublata (cu subtitrare), dar nu are sanse sa castige Oscarul pt cea mai buna animatie din 2010 asigurat lui Toy Story 3. Pe locul 2 l-as pune pe How to Train Your Dragon pt cea mai frumoasa animatie din 2010, urmat imediat de Tangled (partile cantate au fost un pic cam multe) !
LaFox pe 8 ianuarie 2011 13:02
azi ma duc!!!
klaudya_e pe 8 ianuarie 2011 13:52
mult mai potrivit pt oscar e L'illusionniste
mihai pe 8 ianuarie 2011 14:15
Filmul a fost lansat in 2010 si deja a fost vazut, astept sa il revad cand o sa fie lansat si pe dvd. Este un film amuzant dar nu il recomand copiilor sub 6 ani, pentru ca are scene violente pe care un copil la o varsta frageda ... sa spune ca va intelege si in cel mai rau caz o sa alerge co o tigaie in mana prin casa, sa spunem asa.
MissBlossom01 pe 8 ianuarie 2011 14:45
Mi-a placut mai mult Tangled decat Toy Story..parerea mea.
Piratu pe 8 ianuarie 2011 15:24
va primi sigur o nominalizare dar slabe sanse sa castige Oscarul....
floareaciprian pe 8 ianuarie 2011 15:53
toy story 3? glumiti...de cand castiga un sequel oscare ?:))
Mihai2508 pe 8 ianuarie 2011 18:35
Mereu animatiile Disney au fost cele mai bune. Sper sa ramana si in continuare.
dumi777 pe 8 ianuarie 2011 19:06
@floareaciprian
de cand sequel-ul este facut de Pixar, este considerat printre cele mai bune filme ale anului si are mai toti criticii la picioare.

StevieGG08 pe 8 ianuarie 2011 19:35
@floareaciprian daca sequelul e asa de bun de ce nu ar merita sa castige?Toy Story poate sa continue si pana 100 ca daca e bun e bun...
gdanielu pe 8 ianuarie 2011 20:41
interesant cuplu Flynn si Raider "multă acţiune ca Flynn şi Rider să se dezvolte într-un cuplu în toată puterea cuvântului"
chiar nimeni nu citeste doar dati comentarii ca,,,,,,,,,

Solis reloaded pe 8 ianuarie 2011 21:09
Si how to train your dragon a fost frumos
emilio pe 8 ianuarie 2011 22:35
un film foarte dragut merita vazut.
diana pe 8 ianuarie 2011 22:51
am fost ieri la Tangled si tot ce pot sa zic suna cam asa: am ras cu lacrimi, e cel mai bun film de animatie, fiecare personaj are o personalitate aparte si sala a fost plina de oamnei in toata firea, ceea ce nu ma asteptam, credeam ca o sa fiu inconjurata de copii, in concluzie Tangled este in opinia mea muuuult mai tare ca Toy story
LaFox pe 9 ianuarie 2011 00:54
super tare!!!!!
duceti-va pt ca merita!!!!

still_eto pe 9 ianuarie 2011 11:20
misto film metrita vazut de tota lumea e un film fara varsta
diana7 pe 9 ianuarie 2011 13:21
trailer-ul mi-a placut acum sa vad si filmul complet
JohnnyAddams pe 9 ianuarie 2011 13:23
Nu comparati Disney cu Pixar. E ceva gen Romania cu America, unde Romania e Disney. Pixar nu a facut niciun film slab, toate au fost capodopere de Oscar, Toy Story 3 are sanse si la Best Picture in categoria filmelor real-motion, in afara animatiei. Tangled e genul de animatie care o revezi la cativa ani, in timp ce trilogia Toy Story a fost unica si va ramane asa.
Mihai pe 9 ianuarie 2011 18:39
Intrebare: a vazut cineva Megamind?, ca sa faceti comparatii de genul cel mai bund desen anul trecut (toare au fost lansate in 2010)
Ovidiu pe 9 ianuarie 2011 21:12
Romania este DISNEY!?!

o jesus,am trait sa o aud si pe asta!

VAI DE CAPU meu daca ar avea tarisoara asta in care traim banii companiei disney cred ca am fii trait si noi mai binisor.

JohnnyAddams la cat mai multe lucruri "inteligente" iti doresc.

Plume pe 9 ianuarie 2011 22:43
Hai mai lasati-ma cu comentariile despre cat de bun este Pixar! Da, JohnnyAddams, cu tine vorbesc. Studioul ala nu a facut pana acum nici un film care sa ma dea pe spate. Seria "Toy Story" e plicticoasa, la fel si "A Bug's Life" si ala cu pestii... iar "Cars" si "The Incredibles" sunt de-a dreptul proaste.

Ideea ca Oscarul sa-i fie dat lui "Toy Story 3" mi se pare atroce - si da, in primul rand pentru ca este un sequel. E fapt cunoscut ca un sequel ia viata in momentul in care primul film a avut succes. Iar asta doar pentru a mai stoarce niste bani pe spatele celuilalt. Am urat "Toy Story" cand eram mica iar acum partea a treia m-a lasat din nou rece. Prea multa manipulare emotionala, aceleasi personaje plicticoase, si o idee rasuflata care oricum a fost catalizatorul celui de-al doilea film.

Oscarul ar trebui acordat lui Tangled sau How To Train Your Dragon. Pentru ca amandoua au foste filme bune, de sine statatoare si intre noi fie vorba, i-au cam pus la colt pe astia de la Pixar anul asta. La naiba, pana si Despicable Me mi s-a parut mai bun decat TS3! Ca sa nu mai zic de Megamind, care mi-a placut chiar mai mult decat HTTYD. Dar in fine, aici e deja vorba de preferinte.

Ideea e: nu mai tot glorificati un studio pentru renumele pe care-l are si mai apreciati un film pentru el insusi - pentru FILM. Nu-mi pasa ce cred altii despre DreamWorks, mie-mi plac filmele lor mult mai mult decat prostiile pe care le-au scos aia de la Pixar. Si ma bucur sa vad ca in sfarsit au inceput si Disney sa se rupa de vechiul lor aliat 3D.

Krakatau pe 9 ianuarie 2011 23:17
Eu zic ca Disney un fel de SUA, Pixar e un fel de China, Dreamworks un fel de Germania, iar Romania un fel de Asylum Studios.
ana pe 10 ianuarie 2011 08:54
and the winner is.... TANGLED
laurentzyiu pe 10 ianuarie 2011 09:21
Nu am vazut inca Tangled, dar din trailer pare tare. Toy Story am vazut toata seria si nu e nici pe departe un film de Oscar, cel mult de nominalizat.
Dupa parerea mea, batalia se duce intre Tangled si How To Train Your Dragon, ambele abunda de tehnologis 3D. Dar cum nici Princess and The Frog (alta animatie cu aceeasi reteta ca in Tangled) nu a luat Oscar, as miza pe HTTYD.

psihologu pe 10 ianuarie 2011 12:54
Toy Story detroneaza cu mult restul...
dumi777 pe 10 ianuarie 2011 14:15
@Plume

Animatiile Pixar au luat 5 Oscaruri din 2003 incoace. Inseamna ca o fi ceva de capul lor, nu? Spuneai ca sunt laudate datorita renumelui studioului, si nu datorita filmului in sine, dar renumele de unde a aparut? Din faptul ca Pixar a inceput cu filme bune, a continuat in acelasi ritm si pana acum rar a dezamagit. Filmele sunt apreciate pentru ceea ce sunt, pentru scenariu, personaje, realizare impecabila, iar renumele nu face decat sa stranga lumea in cinematografe si sa impuna asteptari mari.

Gusturile nu se discuta, dar oricat de mult ti-ar displacea Pixar calitatea animatiilor e foarte buna. Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, Wall-E, Up - niciuna nu a avut o concurenta serioasa din partea celorlaltor studiouri la vremea respectiva. Iar acum TS3 incheie trilogia cum nu se putea mai bine – ce daca e un sequel? LOTR: The Return of The King, The Godfather II au fost sequel-uri si au plecat acasa cu o multime de Oscaruri, inclusiv titlul cel mare. Cat despre incasari, nu stoarce banii numai de pe seama filmelor precedente, ci ii stoarce si din propria-i valoare, spre deosebire de alte francize carora li s-a epuizat devreme subiectul.

Din punctul meu de vedere, Megamind si Despicable Me sunt bune, dar departe de TS3. Adevarata concurenta e data de Tangled si HTTYD. Iar aici intervin gusturile. In orice caz, 2010 a fost un an foarte bun la capitolul animatii si in ciuda acestui fapt, sunt aproape sigur ca Pixar va lua din nou statueta. Vom vedea.

danuthz pe 10 ianuarie 2011 21:16
a vazut oare cineva Despicable Me?!?!? Megamind?!?! Shrek?!?! dak da, faceti o comparatie cu Toy Story... oare care ar merita Oscarul?!? pe mine ma plictisit foarte tare filmu asta...
alice19 pe 14 ianuarie 2011 14:34
toate mi`au placut :x dar eu zic ca Megamind merita oscarul :x ii super :X
Ioana pe 16 ianuarie 2011 13:27
Am vazut si eu Megamind dar astazi ma duc la Tangled am sa imi spun parerea despre o poveste incalcita maine cand o sa mai intru...
me pe 14 februarie 2011 16:39
Mda, mi-a placut mult mai mult Tangled decat Toy story (cared ealtfel chiar nu mi-a placut), chiar si decat megamind (Desi aici lupta a fost mai stransa). Shrek nu mi-a placut niciodata
Olympica pe 26 februarie 2011 22:41
Cum sa comparat Disneyul cu Pixarul????Filmele de la Disney sunt filmele copilariei noastre! Tangled e mai bun...recunosc, nici n-am vazut Toy Story, niciodata nu m-a atras prea tare una din parti.
Olympica pe 26 februarie 2011 22:42
Scuzati, am vrut sa zic "comparati"...
Railysse pe 2 martie 2011 10:15
Uau! Acesta este cel mai bun articol pe care l-am citit pe Cinemagia. Nu stiu de ce, dar asa mi se pare mie.... Din punct de vedere al povestii, Toy Story3 si Tangled nu se pot compara la capitolul poveste deoarece sunt aproximativ egale, Tangled avand cateva mici rateuri. Mie unul mi-a placut mai mult Tangled, eu nu fiind un fan al triologie Toy Story. Imi pare rau ca se incheie asa de brusc comentariul meu, dar atat am avut de zis. Multumesc!
Radu1711 pe 31 martie 2011 10:52
tangled este o animatie comica de nota 10
Casy20 pe 15 aprilie 2011 20:58
Toy story este mult mai tare si va castiga:)
xerses pe 29 mai 2011 15:00
Ma bucur ca s-au gandit la acest film sa se poata adresa intregii familii.Este o poveste foarte frumoasa.
so1uffle2 pe 29 iunie 2011 14:13
@ septick :))
andreea7214 pe 18 august 2011 17:34
Deosebita animatie Tangled ...Toy stori nu l-am vazut inca ...
AimeeLov pe 29 iunie 2012 11:53
Mie mi-a plăcut foarte mult această animaţie!
Tyybi1 pe 22 august 2012 20:50
E un film pentru toate varstele...O animatie destul de buna.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells