Moarte în Alcatraz şi 8 Mile, în weekend, la AXN

de Gloria Sauciuc în 23 Iun 2017
Procesul care a desființat închisoarea Alcatraz se difuzează pe AXN sâmbătă, 24 iunie, de la ora 21:00 iar avatarurile şi succesele din lumea hip-hop-ului - duminică, tot de la ora 21:00

Moarte în Alcatraz (1995), filmul ce prezintă notoriul proces care a desființat închisoarea Alcatraz, şi drama 8 Mile, cu rapperul Eminem şi Kim Basinger, se difuzează în weekend la AXN.

„Acuz închisoarea Alcatraz de crime contra umanității”. Aşa îşi începe pledoaria James Stamphill, un tânăr avocat entuziast. Inculpatul, Henri Young, a ajuns la închisoare după ce a furat cinci dolari. A ajuns la Alcatraz, cea mai înspăimântătoare închisoare. A încercat fără succes să evadeze, și a petrecut apoi trei ani și două zile în izolare - într-o temniță fără lumină, fără căldură și fără toaletă. Milton Glenn, gardianul, căruia i se dăduse mână liberă, avea drepturi totale asupra lui Young. Într-o scenă șocantă, gardianul Glenn îi taie lui Young tendonul lui Ahile, pentru ca acesta să nu mai evadeze... Glenn chiar îl mutilează pe Young cu o lamă de ras.

După trei ani și două luni, Young a fost scos din izolare și ținut împreună cu alți deținuți. Aproape imediat, Young l-a înjunghiat în gât cu o lingură pe alt deținut, omorându-l. Acum, Young este acuzat de crimă și pasibil de pedeapsa capitală. Un avocat entuziast, James Stamphill, primește cazul, pledând că Young a avut un complice: Alcatraz-ul însuși. Kevin Bacon joacă rolul lui Young, Gary Oldman este paznicul sadic Milton Glenn iar Christian Slater îl joacă pe James Stamphill, avocatul cel tânăr.

Dorind autenticitate, producătorii i-au ținut pe cei trei actori în celule o parte din timpul filmărilor. În realitate, Henri Young a fost apărat nu de către un tânăr, ci de către doi avocați celebri din San Francisco, Sol A. Abrams și James Martin MacInnes. Aceștia au pledat pentru nebunie temporară, susținând că tratamentul la care Young a fost supus l-a împins la crima asupra lui Rufus McCain. Juriul a acceptat, dând verdictul de omor involuntar, în mare parte pentru că reprezentanții închisorii au refuzat să dea detalii despre tratamentul primit de Young, în baza dreptului lor de a nu vorbi despre procedurile din închisoare, pentru a nu oferi informații care să ajute evadările.

Duminică, 25 iunie, este rândul rapperului Eminem să ne sensibilizeze cu o poveste tulburătoare. 8 Mile a reprezentat o nouă ocazie de a explora o parte a culturii americane și de a reda lupta oamenilor pentru a reuși în viață.

Prima incursiune în lumea cinematografică a lui Eminem îl plasează pe acesta în rolul lui Rabbit, un rapper alb din Detroit, atât de perfect modelat după propria persoană încât filmul pare o autobiografie.  Strada „8 Mile”, perimetrul orașului, a devenit o linie de demarcație între urban și suburban, între albi și negri.  Supraviețuirea este cuvântul cheie în adâncimile Detroit-ului, iar pentru mulți hip hop-ul este expresia emoțiilor vieții. 8 mile este o poveste dură de viaţă, în genul devenirii din Rocky Balboa, în care însă ring-ul este schimbat cu scena unde se duelează protagonistul cu ceilalţi artişti. Pentru oameni ca Jimmy Smith, Jr. (Eminem), hip hop-ul este singurul lucru care îi desparte de vid. În absența unor părinți grijulii, Jimmy și prietenii săi – Future, Sol, DJ Iz și Cheddar Bob – și-au creat propria familie. Jimmy și formația sa (Three One Third) trăiesc cu speranța de a da în curând lovitura cu ritmul hip hop, în timp ce se luptă pentru a supraviețui.

Fascinat de lumea hip-hop-ului, producătorul Brian Grazer a fost conștient de potențialul dramatic al acestui univers, gândindu-se la un film care să redea dramatismul într-un mod cât mai veridic. Grazer și-a dat seama că pentru un asemenea film este nevoie de un rapper potrivit, controversatul Eminem.

Kim Basinger renunţă la imaginea glamour pentru rolul mamei acre ce locuieşte într-o rulotă, Brittany Murphy interpretează rolul prietenei lui Rabbit.

Exploreaza subiecte similare:

Murder in the First, 8 Mile, Eminem, Gary Oldman, Kevin Bacon, Christian Slater, Brian Grazer, dosar: vara AXN

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells